Povestea unui soldat britanic care a dezertat pentru a lupta în Ucraina și a ajuns la închisoare. Zelenski e somat să intervină

Povestea unui soldat britanic care a dezertat pentru a lupta în Ucraina și a ajuns la închisoare. Zelenski e somat să intervină

Un soldat britanic a fost condamnat la 12 luni de închisoare pentru că a dezertat de la unitatea sa, pentru a merge să lupte în Ucraina.

Acum un comandant ucrainean decorat face apel la preşedintele Volodimir Zelenski să intervină în favoarea tânărului, scrie The Guardian.

Alexander Garms-Rizzi are doar 21 de ani. El a fugit din regimentul său, în timp ce acesta era desfășurat în Estonia, și s-a alăturat legiunii străine a Ucrainei. A petrecut șase luni luptând în prima linie în apropierea orașului Nikolaiev, din sud, înainte de a se întoarce în Marea Britanie.

Când unitatea sa a reușit să-l contacteze, soldatul, care a locuit în Rusia (având mamă rusoaică) până la vârsta de 12 ani și avea prieteni ucraineni, a recunoscut că a plecat să se alăture războiului. A fost arestat când s-a întors la Dover.

ADVERTISING

După condamnarea sa, a devenit primul soldat britanic care a fost închis pentru că a dezertat și s-a înrolat în forțele armate ale Ucrainei. Motivarea instanţei: a sfidat ordinele și a creat un „risc de securitate”.

Acum Roman Kostenko, un politician și colonel al forțelor speciale, a relatat că tânărul a luptat sub comanda sa personală. A fost unul dintre cei 10 voluntari străini care, în primăvara anului 2022, l-au ajutat pe Kostenko să împiedice avansul ruşilor în jurul oraşului Nikolaiev. „A sosit la scurt timp după invazia la scară largă. Chiar dacă era tânăr, era un soldat desăvârșit”, a precizat Kostenko. „El vorbea fluent rusă și a lucrat ca traducător. El ne-a împărtășit din experiența militară, inclusiv cum să folosim armele de fabricație străină”, precizează comandantul militar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când a fost întrebat de ce s-a oferit voluntar să apere Ucraina, „el a considerat că lupta împotriva unui mare rău. Am avut multe conversații despre asta. A fost un moment dificil, la începutul războiului. A petrecut două luni cu noi”, mai spune Kostenko, care este deputat al partidului pro-european Golos și președinte al comisiei de informații a parlamentului ucrainean.

Acest respectat comandant i-a scris lui Zelenski și i-a cerut să intervină la Londra pentru a-l scăpat pe tânăr de închisoare.

„Am avut ocazia să-l cunosc personal pe câmpul de luptă și să văd cum el, ca parte a unui grup, ne-a apărat cu abnegație și curaj pământurile. În ciuda vârstei sale fragede, iar la acea vreme avea 19 ani, a înțeles importanța strategică a apărării Ucrainei.

ADVERTISING

Vă cer să faceți un apel la conducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu o cerere de a lua în considerare posibilitatea unei grațieri.”, adaugă Kostenko.

Deputatul ucrainean a abordat chestiunea şi într-o conversaţie cu Boris Johnson, fostul premier britanic, care a călătorit săptămâna trecută la Kiev, pentru o conferință internațională.

În plus, comandantul a depus o moțiune în parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, prin care îl îndeamnă pe Zelenski să acționeze. Un vot este probabil să aibă loc în curând.

Kostenko admite că soldatul a încălcat legea militară a Marii Britanii, dar a spus că acțiunile lui sunt justificate din punct de vedere moral, într-un moment în care Rusia bombarda orașe pașnice și ucidea civili. „Alegerea lui a fost corectă, din punctul de vedere al umanității”, a spus Kostenko. Prezența sa în Ucraina a avut un efect pozitiv asupra moralului din prima linie, a adăugat el.

„Este rău pentru Marea Britanie, dacă Ucraina pierde acest război. Când voluntari din Marea Britanie și SUA sunt alături de noi pe câmpul de luptă, simțim că întreaga lume ne sprijină. Sunt reprezentanți ai țărilor democratice. Acest lucru este mai important pentru noi decât HIMARS-urile [artileria cu rază lungă] sau rachetele.”

Tânărul Garms-Rizzi își ispășește pedeapsa într-un centru de detenție militar.

„Ordinul de a nu merge în Ucraina nu putea fi mai clar. Ordinul a fost acolo pentru a proteja forțele britanice și statul de a fi atrași în conflict”, a subliniat judecătorul Darren Reed, care l-a condamnat.

Garms-Rizzi a declarat în instanţă: „[M-am dus pentru că] prietenii mei erau uciși. Am prieteni ucraineni de la școală pe care i-am cunoscut în Rusia. Cred că am făcut ceea ce trebuie.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇