Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au întâlnit la un centru spațial: Armata eroică va obține o victorie strălucită. Gloria Rusiei va fi nemuritoare. Susținem lupta sfântă! (Video)

Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au întâlnit la un centru spațial: Armata eroică va obține o victorie strălucită. Gloria Rusiei va fi nemuritoare. Susținem lupta sfântă! (Video)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, miercuri, la un centru spaţial din estul Rusiei, înaintea unor discuţii anticipate privind armele şi la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene.

Întâlnirea faţă în faţă de la cosmodromul Vostochnî este considerată o evoluţie semnificativă, reunind doi lideri care sunt din ce în ce mai izolaţi pe scena mondială şi care vine pe fondul războiului prelungit şi ezitant al Rusiei în Ucraina şi al sancţiunilor paralizante ale ONU.

O înregistrare video difuzată, miercuri, de Kremlin i-a arătat pe cei doi lideri dându-şi mâna, în timp ce imaginile arată atât steagul rusesc, cât şi cel nord-coreean fluturând în faţa clădirii.

„Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dvs încărcat”, a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin, care a întrebat despre călătoria sa.

ADVERTISING

În interiorul cosmodromului Vostochnî, cei doi lideri au putut fi văzuţi făcând un tur al centrului spaţial.

Un jurnalist de la media de stat Russia 1 a declarat că Kim a pus „o mulţime de întrebări foarte detaliate" despre cum funcţionează cosmodromul şi ce rachete se lansează de la centru.

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a putut fi văzută alături de fratele ei, în timp ce acesta a semnat într-o carte de oaspeţi în interiorul centrului spaţial. Mesajul său, scris cu litere coreene înclinate, a fost: „Gloria Rusiei, care a dat naştere primilor cuceritori ai spaţiului, va fi nemuritoare! Kim Jong Un, 13 septembrie 2023".

Kim Yo Jong este una dintre cele mai importante figuri politice ale ţării şi un consilier cheie al fratelui său. În 2021 a fost promovată în cel mai important organism decizional al ţării, Comisia pentru Afaceri de Stat (SAC), condusă de fratele ei.

Alianța dictatorilor în „lupta sfântă împotriva imperialismului”

Kim Jong Un i-a spus liderului rus că țara sa susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în „lupta împotriva imperialismului”.

ADVERTISING

Liderul nord-coreean a adăugat că Rusia se află într-o „luptă sfântă” pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile pe care le poartă miercuri vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel.

„Principala prioritate a Coreei de Nord este relaţia cu Rusia”, i-a transmis Kim lui Putin, potrivit presei ruse.

La rândul său, Putin i-a replicat lui Kim că vizita sa intervine „într-un moment special", menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord, potrivit TASS. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.

„Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia - de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocinî. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs, cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.

ADVERTISING

Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.

Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.

Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!”, i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin.

Întâlnirea a durat o oră, iar la finalul ei Kremlinul a anunțat că, deși nu vor fi semnate documente, discuțiile vor continua pe „domenii sensibile, precum interacţiunea militară”.

După discuțiile bilaterale, Putin l-a invitat pe Kim la un dineu organizat în cinstea sa, unde a ridicat paharul pentru „întărirea cooperării”. Liderul nord-coreean i-a urat să câștige războiul: „Sunt puternic convins să armata eroică a Rusiei și poporul rus vor obține o strălucită victorie și sunt încrezător că vor demonstra pe front onoare și virtuți valoroase în construirea unui stat puternic. Armata rusă și poporul vor obține o mare victorie în lupta sfântă de a pedepsi marele rău care își dorește hegemonia și se hrănește din iluzii expansioniste”.

După mai bine de 5 ore de discuții în total, Putin a condus la plecare delegația nord-coreeană și a stat pe trepte fluturând mâna în semn de rămas bun până când Kim Jong Un s-a îndepărtat.

Și un detaliu de culoare de la organizarea întâlnirii. Personalul a petrecut mult timp să găsească un scaun potrivit pentru liderul nord-coreean, care se pare că a ajuns să cântărească în jur de 130 de kilograme.

Kim a sosit în Rusia marţi, potrivit presei de stat, la bordul trenului său privat puternic blindat, însoţit de lideri de partid, inclusiv de un oficial militar de rang înalt responsabil cu programele de rachete balistice ale ţării, potrivit unor fotografii împărtăşite de presa de stat nord-coreeană.

În timpul unei opriri în oraşul de frontieră Khasan marţi, unde Kim a fost întâmpinat de oficiali ruşi, liderul nord-coreean a declarat că deplasarea sa în Rusia este o „manifestare clară" a faptului că Coreea de Nord „acordă prioritate importanţei strategice" a relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a relatat presa de stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇