Cum arată trenul cu care Kim Jong-un s-a dus în Rusia: Vagoane blindate, tapiserii roz și restaurant cu cele mai fine specialități (Foto & Video)

Cum arată trenul cu care Kim Jong-un s-a dus în Rusia: Vagoane blindate, tapiserii roz și restaurant cu cele mai fine specialități (Foto & Video)

Liderul nord-coreean a călătorit cu un tren blindat spre portul Vladivostok pentru a se întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Kim Jong-un a părăsit Coreea de Nord pentru prima oară de la începerea pandemiei de Covid-19 care a forțat această țară izolată să-și închidă granițele.

Respectând tradiția liderilor nord-coreeni, Kim a preferat să facă deplasarea cu trenul și a ajuns în Vladivostok după o călătorie de 20 de ore. El a parcurs un traseu de aproximativ 1.180 de kilometri, cu un tren lent, având în compunere un restaurant în care se servesc vinuri franțuzești fine și specialități rare, relatează BBC.

Trenul este denumit Taeyangho, termen care înseamnă Soarele, dar reprezintă și o referință la fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong-un, cel care a început tradiția călătoriilor lungi pe calea ferată. Acesta a făcut mai multe deplasări feroviare în Vietnam și Europa de Est.

ADVERTISING

Opulență pe calea ferată

Tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong Il, care a condus Coreea de Nord din 1994 până la moartea lui în 2011, călătorea și el cu trenul, pentru că se temea să zboare cu avionul. În 2001, acesta a călătorit zece zile până la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin.

Potrivit presei nord-coreene, Kim Jong Il a murit în urma unui infarct în timp ce călătorea cu trenul în 2011.

Comandantul rus Konstantin Pulikovski, care l-a însoțit pe fostul lider nord-coreean în deplasarea din 2001, a vorbit despre opulența acestui tren în volumul său biografic „Orient Express": „Puteai să comanzi orice din bucătăria rusească, chinezească, coreeană, japoneză și franceză".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Delicatesele precum homarii vii erau aduse în tren pentru a asigura preparate proaspete, în timp ce vinurile roșii de Bordeaux și Burgundia soseau cu avionul de la Paris.

„Nici măcar trenul lui Putin nu avea confortul celui folosit de Kim Jong Il", a scris Pulikovski.

Între timp, Putin a recuperat decalajul și pare să dețină supremația. Garnitura feroviară a liderului de la Kremlin are, printre alte facilități, o sală de fitness, salon cosmetic, baie cu aburi și cinema.

Реальные фото из бронепоезда Путина | Досье

Un alt fost diplomat rus, Giorgi Toloraia, a scris în 2019 despre călătoria pe care a făcut-o în 2001 cu trenul prezidențial nord-coreean, menționând servirea unor delicatese, precum carnea de măgar și moluște Abalone, aduse din Phenian. Nu lipsea nici vodca rusească Standard.

ADVERTISING

Ambele surse au specificat că în tren se aflau diverși artiști care susțineau spectacole.

În noiembrie 2009, cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo a scris că trenul blindat are aproximativ 90 de vagoane.

Garnitura de culoare verde cu o bandă galbenă are și săli de conferință, spații de audiență și dormitoare, legături telefonice prin satelit și televizoare cu ecran plat pentru conferințe video. De asemenea, în interior se află fotolii și canapele din piele roz.

Lungul drum al unui dictator către prietenul lui

Călătoria lui Kim a început în capitala nord-coreeană Phenian și a continuat către stația Tumangang de la granița cu Rusia, unde garnitura s-a oprit câteva ore, timp în care roțile vagoanelor au fost schimbate pentru a se potrivi pe ecartamentul căilor ferate din Rusia.

Lungimea și greutatea garniturii, dar și starea precară a rețelei feroviare din Coreea de Nord fac ca viteza de deplasare să nu depășească 60 km/h. Timp suficient pentru ca liderul nord-coreean să se gândească în liniște la lunga listă de dorințe pe care să i-o prezinte lui Putin în schimbul ajutorului cu muniție de care acesta are acum mare nevoie.

Protecția, una dintre cele mai importante preocupări ale dinastiei liderilor nord-coreeni, renumiți pentru paranoia lor în privința securității, este asigurată de plăcile masive de blindaj montate sub vagoane, dar și de cei aproximativ 100 de agenți trimiși în stațiile de pe traseu, pentru a căuta potențiale dispozitive periculoase. Când garnitura lui Kim se apropie de o stație, celelalte linii din zonă sunt închise.

Trenul pare să fie mijlocul preferat al lui Kim pentru călătoriile externe. În 2019, el a parcurs 4.500 de kilometri prin China către Vietnam, pentru a lua parte la al doilea său summit cu fostul președinte american Donald Trump, în Hanoi. Drumul a durat două zile și jumătate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇