Ziua 298 de război: Putin va face un anunț major, Șoigu a inspectat trupele ruse, situație dificilă la Kiev

Ziua 298 de război: Putin va face un anunț major, Șoigu a inspectat trupele ruse, situație dificilă la Kiev

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat duminică trupele ruse și a verificat pozițiile avansate ale unităților ruse pe front. Deplasarea vine la o zi după ce Vladimir Putin a avut o întâlnire cu responsabili din conducerea Rusiei, inclusiv Șoigu, pentru a asculta propuneri despre cum ar trebui să continue războiul.

Iar un post de televiziune rus de stat a anunțat că Vladimir Putin va face un anunţ major săptămâna viitoare la o reuniune la Ministerul Apărării. „Aşteptăm declaraţii importante”, a declarat la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului ”Moscova.Kremlin.Putin”.

ADVERTISING

Ucraina își numără morții și răniții după atacurile Rusiei din ultimele zile, în timp ce eforturile autorităților sunt concentrate pentru a restabili aprovizionarea cu apă, energie și căldură a populației.

Bombardamentele au continuat peste noapte în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, fiind lovite numeroase obiective civile.

Cu o zi înainte, ucrainenii au anunțat că se pregătesc pentru o nouă invazie spre Kiev, în jur de 24 februarie.

Evoluția pe front

  • Șoigu, vizită în prima linie - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele ţării implicate în "operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a anunţat, duminică, ministerul apărării, citat de Reuters. "Şeful armatei ruse a zburat în jurul zonelor de desfăşurare a trupelor şi a verificat poziţiile avansate ale unităţilor ruse în zona operaţiunii militare speciale”, a spus ministerul în aplicaţia de mesagerie Telegram. Ministerul a anunţat că Şoigu a vorbit cu trupele „în prima linie” şi la un „post de comandă”. Cu toate acestea, nu este imediat clar când a avut loc vizita sau dacă Şoigu a fost prezent în Ucraina.
  • Noi atacuri soldate cu morți - Atacurile lansate sâmbătă de forţele ruse au ucis cinci persoane în Ucraina. Bilanţul cel mai grav a fost înregistrat în regiunea centrală Dniepropetrovsk (4 morți și 15 răniți). De asemenea, în Herson, atacurile au lăsat în urmă un mort şi trei răniţi.
  • Ofensivă în Bahmut și Donețk - Inamicul continuă să îşi concentreze eforturile pe desfăşurarea de acţiuni ofensive în direcţiile Bahmut (pe care ruşii încearcă să îl ocupe din vară) şi Avdiivka, în regiunea Doneţk, a informat statul major al forţelor ucrainene.
  • Bombardamente în noaptea de sâmbătă spre duminică - Bombardamentele au continuat peste noapte în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regional, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Imobile din jurul localităților Nikopol, Marganets și Chervonogrigoriv au fost lovite de cinci ori duminică dimineața. Bombele au lovit numeroase obiective civile.
  • Atac la Belgorod - O persoană a fost ucisă duminică şi alte cinci rănite în tiruri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Viceslav Gladkov, relatează AFP. Geamurile mai multor imobile au fost sparte şi 14 case au fost avariate, a precizat Gladkov.
ADVERTISING

Aprovizionarea cu apă, energie și căldură

  • Situație dificilă la Kiev - Autoritățile ucrainene continuă să lucreze la restabilirea aprovizionării cu apă, energie și căldură, după loviturile masive cu rachete de vineri, care au afectat infrastructura de utilități. Cea mai dificilă situaţie este la Kiev şi în regiunea sa, la Viniţia şi în regiune, la Lvov, a informat Zelenski. Electricitatea a fost restabilită la Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, însă furnizarea cu apă și încălzire s-a oprit la Kramatorsk.
  • Kievul are căldură - Furnizarea încălzirii în Kiev a fost restabilită complet, a anunțat duminică primarul capitalei Vitali Klitciko, transmite Reuters. Temperaturile din Kiev au fost sub pragul îngheţului duminică dimineaţă, fiind așteptat să scadă la minus 6 grade Celsius până seara. În ce privește curentul, Serghei Kovalenko, directorul executiv al YASNO, care furnizează energie electrică pentru Kiev, a spus că accesul la energie a crescut cu fiecare oră, însă situaţia rămâne critică.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Anunț important - Preşedintele rus Vladimir Putin va face un anunţ major săptămâna viitoare la o reuniune la Ministerul Apărării, potrivit unui post public rus citat duminică de agenţia DPA. ''Aşteptăm declaraţii importante'', a declarat la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului ''Moscova.Kremlin.Putin''. Conform acestui program, Putin va conduce o reuniune lărgită a Ministerului Apărării. Data acesteia încă nu este cunoscută. Liderul de la Kremlin are deocamdată pe agendă o vizită luni în Belarus, unde se va întâlni la Minsk cu aliatul său, preşedintele Aleksandr Lukaşenko.
  • Miliardarii ruși dau UE în judecată - Oligarhi şi companii ruseşti au intentat un total de 61 de procese la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva sancţiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei, potrivit ediţiei de sâmbătă a tabloidul german Bild, informează dpa. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇