Retragerea în buncăr a dictatorului. Ce se întâmplă cu Putin?

Președintele Rusiei a urcat relaxat, sigur și zâmbitor pe podiumul înalt pe care se afla un pupitru mare, fiind încadrat de un ecran ce răspândea o lumină albastră, veselă. Începea conferința anuală de presă, una atent regizată ce avea scopul de a-l proiecta ca pe un lider cu influență globală.
Retragerea în buncăr a dictatorului. Ce se întâmplă cu Putin?
  • Pe culoarele puterii de la Kremlin au început să se audă șoapte că tradiționala întâlnire dintre Putin și jurnaliști s-ar putea să nu aibă loc.
  • Consilierii președintelui rus au realizat că oricât ar controla invitații există mari șanse să se facă referiri la înfrângerile din război.
  • Raport Ministerul Apărării din Marea Britanie: Deși întrebările sunt de obicei verificate în prealabil, anularea evenimentului se datorează preocupărilor tot mai mari cu privire la creșterea sentimentului anti-război din Rusia.
  • Vladimir Putin a anulat și o emisiune TV în care răspundea la întrebările publicului, ceea ce arată o schimbare majoră în Rusia.
  • Războiul s-a lungit mult dincolo de ceea ce putea să susțină regimul său politic fără a afecta echilibrul social din interiorul țării.

Era cel mai important eveniment de comunicare al lui Vladimir Putin. Momentul de deschidere al unui lider autoritar care conduce Rusiei de aproape un sfert de secol.

Uriașa conferință de presă în care președintele răspundea întrebărilor jurnaliștilor locali și străini acreditați la Kremlin se transmitea pe mai multe canale TV și rețele sociale, fiind punctul culminant al unui an în care Putin își proiecta viziunea, își explica deciziile și vorbea despre viitor printr-o măreață punere în scenă.

ADVERTISING

Conferința era construită ca un vehicul eficient de propagandă, care-l prezenta pe șeful statului ca pe-un lider puternic, unul care se gândește la oameni, are obiective de țară și le îndeplinește, transformând Rusia într-o mare putere globală.

Din luna noiembrie s-a discutat despre eveniment. Pe culoarele puterii de la Kremlin au început să se audă șoapte că tradiționala întâlnire dintre Putin și jurnaliști s-ar putea să nu aibă loc.

Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui, a anunțat că „ritualul anual”, cum îl numește cotidianul New York Times, nu va avea loc.

Oficialul n-a oferit explicații suplimentare și n-a prezentat vreun motiv.

Informația a făcut vâlvă în Rusia, decizia intrigându-i atât pe aliații președintelui, cât și pe opozanții acestuia, exprimându-se mai ales cei aflați în străinătate.

Întâlnirea din 2021 a durat patru ore

La câteva ore după anunțul lui Peskov, agenția de propagandă a Kremlinului, Ria Novosti, publica o declarație a unui deputat din Duma de Stat care spunea că respectiva conferință urma să aibă loc în data de 27 decembrie.

Dar informația a fost negată de biroul de presă al lui Putin.

În anul 2021, întâlnirea dintre președintele Rusiei și jurnaliștii acreditați a durat peste patru ore. Ea a avut loc pe fondul desfășurării a 200.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei și al avertismentelor diplomației americane că există indiciile unei posibile invazii.

La întrebarea pusă de un reporter, în cadrul conferinței, despre „zvonurile” că o invadare a Ucrainei e iminentă, un Vladimir Putin jovial, zâmbitor și sigur pe el nu a negat, ci a încercat să justifice posibilitatea unui atac, care într-un final a avut loc exact așa cum au anunțat reprezentanții SUA.

„Agravarea relației cu Ucraina a început din 2014. Înainte de asta, deși Uniunea Sovietică încetase să existe și o parte din teritoriile istorice rusești cu o populație istoric rusă, în principal în Ucraina, se treziseră în afara Rusiei, am acceptat situația ca pe un fapt de viață, deși ne-am simțit mai mult sau mai puțin confortabil. Am ajutat acele noi republici să se dezvolte și am lucrat, am fost gata să lucrăm și continuăm să lucrăm împreună cu guvernele lor, indiferent de prioritățile lor de politică externă”, spunea Vladimir Putin în urmă cu un an.

Sentimentul anti-război crește în Rusia

Azi știm că siguranța afișată avea legătură cu convingerea liderului rus că invadarea Ucrainei va fi o „operațiune specială” de maximum două săptămâni, care va duce la schimbarea guvernului de la Kiev și impunerea controlului politic al Moscovei.

Vladimir Putin e la ani lumină distanță față de acel moment. Nu a rămas nimic din siguranța și jovialitatea afișate atunci.

Russia Putin Address Broadcast
Militari ruși se uită la televizor de unde Putin își transmite ideile care au dus la prăbușirea Rusiei - Foto: Hepta.ro

Economia e grav afectată de sancțiuni, a pierdut aproape 100.000 de militari, conform datelor publicate de statul major ucrainean, iar autoritatea sa a avut mult de suferit.

În analiza de oportunitate privind posibilitatea organizării unui astfel de eveniment, consilierii președintelui rus au realizat că, în condițiile date, oricât de mult ar controla invitații și întrebările, există mari șanse să se facă referiri la înfrângerile din război și la situația dezastruoasă în care se află forțele militare ale Moscovei.

„Deși întrebările sunt de obicei verificate în prealabil, anularea evenimentului se datorează preocupărilor tot mai mari cu privire la creșterea sentimentului anti-război din Rusia. Oficialii de la Kremlin sunt extrem de sensibili cu privire la posibilitatea ca orice eveniment la care participă Putin să fie deturnat de o discuție neautorizată despre operațiunea militară specială”, se arată într-o analiză făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie, citată de Associated Press.

Putin și-a rărit aparițiile publice

În acest an, Vladimir Putin a anulat și o emisiune TV în care răspundea la întrebările publicului, anunță aceeași agenție de presă, ceea ce demonstrează o schimbare majoră de atmosferă în Rusia.

Conform Constituției, președintele țării e obligat, în fiecare an, să țină un discurs despre starea națiunii, în fața Parlamentului. Acest eveniment nu a avut loc până acum, iar Dmitri Peskov a spus că „se verifică” în ce condiții se va îndeplini obligația constituțională.

Există posibilitatea ca textul să fie trimis Dumei de Stat și să-l citească altcineva, în numele președintelui, invocându-se probleme de securitate.

PutinIzolareKR
De peste doi ani, de la începutul pandemiei, Vladimir Putin conduce Rusia din izolare, prin intermediul ședințelor "online" - Foto: Kremlin.ru

Aparițiile publice ale lui Vladimir Putin s-au rărit substanțial. Izolarea sa are legătură cu impasul în care a intrat prin decizia de a invada Ucraina.

Războiul s-a lungit mult dincolo de ceea ce putea să susțină regimul său politic fără a afecta echilibrul social din interiorul țării. 

Nu mai are cu ce se lăuda

Direct și indirect se aud tot mai multe critici la adresa sa, dar nu s-a coagulat o forță de opoziție. S-au format câteva grupări, din care cea mai puternică și periculoasă pentru Putin e Grupul Wagner, condus de miliardarul Serghei Prigojin. Acesta poate pune presiune pe liderul rus, dar nu e văzut ca o alternativă politică la conducerea Rusiei.

Slăbiciunea lui Putin se observă și din evoluția relației dintre forțele occidentale și Ucraina. Dacă la început SUA și Uniunea Europeană manifestau îngrijorare în raport cu ce arme sunt trimise Kievului pentru a se evita o escaladare a conflictului, pe măsură ce forțele ruse și-au pierdut abilitățile de a susține ofensive, armele care vin acum au scopul de a neutraliza capacitatea Rusiei de a ținti infrastructura civilă.

Dacă se păstrează actuala tendință, superioritatea militară a Ucrainei asupra Rusiei va fi pe toate planurile, devenind extrem de dificil pentru Moscova să-și păstreze actualele poziții din Ucraina.

Principalul motiv pentru care Putin nu mai comunică este acela că nu mai are cu ce se lăuda. Teoriile sale expansioniste, siguranța și puterea sa au fost strivite de curajul ucrainenilor care nu i s-au supus și nu se vor preda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇