Ziua 297 de război: Ucrainenii se pregătesc pentru o nouă invazie spre Kiev, în jur de 24 februarie

Ziua 297 de război: Ucrainenii se pregătesc pentru o nouă invazie spre Kiev, în jur de 24 februarie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 297 de război, ucrainenii fac bilanţul victimelor şi pagubelor celui mai recent atac masiv al ruşilor, care au lansat peste 70 de rachete asupra asupra întregii ţări, iar sirenele de raid aerian sună din nou în toată ţara.

La Kiev, abia sâmbătă metroul a fost repus în funcțiune și toți locuitorii au fost reconectați la alimentarea cu apă. În schimb, încălzire are doar jumătate din oraș, iar o treime din localnici încă nu au curent.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că atacurile de vineri ale Rusiei s-au soldat cu cel puţin trei morţi la Krivoi Rog, unde o rachetă a lovit o clădire rezidenţială. Ulterior, cadavrul unui băiat de un an și jumătate a fost scos de sub dărâmături, aşa că autorităţile locale au actualizat bilanţul la 4 morţi şi 13 răniţi.

Tot Zelenski spune că ruşii mai au încă suficiente rachete pentru mai multe astfel de lovituri grele.

De altfel, un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca să invadeze din nord, poate chiar în 24 februarie, când se împlineşte un an de la începutul războiului. 

Deocamdată atacurile continuă şi azi, când ruşii au tras cu rachete din Crimeea spre Odesa, dar ucrainenii le-au doborât.

ADVERTISING

Veştile frontului

  • Sirenele de raid aerian sună în toată Ucraina - Au fost raportate sirene de raid aerian în toată Ucraina, inclusiv Kiev, Liov, Nikolaiev și Volîn.
  • Situaţie critică la Kiev - Primarul capitalei Ucrainei a declarat sâmbătă dimineața că metroul a fost repus în funcțiune și că toți locuitorii au fost reconectați la alimentarea cu apă. Vitali Kliciko a spus că încălzire are doar jumătate din oraș, iar curent este în două treimi.
  • Pod redeschis - Un pod pietonal din Kiev s-a redeschis după ce părțile de sticlă ale pasarelei au fost distruse de bombardamentele rusești. Podul leagă două parcuri din oraș. „De astăzi puteți merge din nou pe podul nostru pietonal. Acesta a fost deschis după reparații și renovări. S-au înlocuit toate cele 18 geamuri deteriorate. (...) Au fost refăcute și balustradele și cablurile întinse de-a lungul podului", s spus Vitali Kliciko.
  • Bilanţul negru - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că atacurile de vineri ale Rusiei s-au soldat cu trei morţi şi 10 dispăruţi la Krivoi Rog, unde o rachetă a lovit o clădire rezidenţială. Ulterior, cadavrul unui băiat de un an și jumătate a fost scos de sub dărâmături, aşa că autorităţile locale au actualizat bilanţul la 4 morţi şi 13 răniţi.
  • 450 de copii ucişi - Procuratura Generală a Ucrainei anunţă că cel puțin 450 de copii au murit de la începutul războiului. Numărul real este așteptat să fie mai mare, deoarece bilanţul actual nu include victimele din teritoriile ocupate de ruși sau unde ostilitățile sunt în desfășurare.
  • Rachete doborâte la Odesa - Ucraina a doborât două rachete sâmbătă dimineaţă, a informat Comandamentul Operațional de Sud. Rachetele au fost lansate spre Odesa din Crimeea ocupată de ruși.
  • Bombardament la Herson - Un bărbat a fost ucis în mașina sa, după ce forțele ruse au bombardat orașul Herson, sâmbătă dimineață, a declarat guvernatorul regional Yaroslav Ianușevici. O femeie a fost, de asemenea, rănită după ce trupele ruse au lovit un cartier din vestul orașului cu artilerie și mai multe rachete.
  • Pro-ruşii anunţă civili ucişi de HIMARS - De cealaltă parte, oficialii pro-Moscova susţin că rachete lansate de forțele ucrainene au ucis trei civili în orașul Şciastia, ocupat de ruși, din provincia Lugansk. Ei spun că rachetele HIMARS din SUA au rănit alți cinci oameni și au distrus patru case.
  • De unde vin dronele iraniene - Analiza experţilor militari britanici arată că loviturile Rusiei împotriva infrastructurii critice ucrainene au constat în mare parte din rachete de croazieră, lansate din aer și de pe mare, dar aproape sigur au fost și drone furnizate de Iran. În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a precizat că dronele iraniene au fost lansate acum din regiunea Krasnodar a Rusiei. Anterior, erau lansate în principal din Crimeea. Schimbarea locului e cauzată "probabil de preocupările Rusiei cu privire la vulnerabilitatea Crimeii”.
  • Scut la Zaporojie - Un „scut” va fi instalat peste un loc de depozitare a deșeurilor nucleare de la centrala din Zaporojie pentru a-l proteja de bombardamente, a declarat un oficial instalat de Rusia: „Deocamdată, va proteja de schije și IED (dispozitive explozive improvizate) aruncate de drone. Dar mai târziu va fi ceva substanțial”.
  • Rusia mai are rachete destule - Zelenski spune că ruşii "au încă suficiente rachete pentru mai multe astfel de lovituri grele. Noi avem suficientă determinare şi încredere în noi înşine pentru a le răspunde după aceste lovituri”. El a arătat că 60 dintre cele 76 de rachete lansate vineri de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, dintre care mai mult de 40 au fost distruse în centrul ţării şi în apropierea Kievului.
  • O nouă ofensivă pe 24 februarie - Un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca să invadeze din nord, eventual în perioada când se împlinşte un de la începutul războiului. Generalul Andrii Kovalciuk a avertizat că ar putea urma încă lupte puternice și a cerut aliaților occidentali să sprijine Ucraina cu arme letale, inclusiv cu muniții cu dispersie, pentru că forțele ruse ar putea încerca să invadeze din nord, est și sud, poate chiar pe 24 februarie: "Ne așteptăm la astfel de scenarii, ne pregătim pentru asta. Ne gândim că vor ataca din nou". 
  • Ucraina "a luat în considerare o posibilă ofensivă din Belarus la sfârșitul lunii februarie, poate mai târziu", a spus el. Generalul a declarat că Kievul ar fi mai bine pregătit să respingă trupele lui Putin, adăugând că "nu se va mai întâmpla să intre pur și simplu, așa cum a fost în 24 februarie".
  • Putin caută strategii militare - Preşedintele Vladimir Putin a solicitat propuneri de la comandanţii forţelor sale armate cu privire la modul în care cred aceştia că ar trebui să se desfăşoare campania din Ucraina, în timpul unei vizite la sediul operaţiunilor. În imaginile video difuzate de Kremlin, Putin a prezidat o întâlnire cu vreo 12 persoane la o masă circulară, flancat de ministrul Apărării Serghei Şoigu şi de şeful Statului Major militar Valeri Gerasimov. Putin a fost apoi prezentat în fruntea unei alte mese de conferinţă de la sediul grupului de lucru, cerând sugestii de la comandanţii militari. ”Vom asculta pe comandanţii din fiecare direcţie operaţională şi aş dori să aud propunerile dumneavoastră cu privire la acţiunile noastre imediate şi pe termen mediu”, a spus Putin.
ADVERTISING

Alte evoluţii de impact

  • Moscova reacţionează la noile sancţiuni - Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că cea mai recentă rundă de sancțiuni împotriva Moscovei va duce doar la o „exacerbare” a problemelor în cadrul UE. Noul pachet adoptat vineri (al nouălea) aduce pe lista neagră aproape 200 de oameni și interzice investițiile în industria minieră a Rusiei. „Pachetul” actual va avea același efect ca toate cele anterioare - exacerbarea problemelor socio-economice din UE, susţine Zaharova. Ea a cerut Bruxelles-ului să ridice toate sancţiunile care, direct sau indirect, au un impact asupra exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.
  • Croaţia refuză să se alăture misiunii UE care îi antrenează pe soldaţii ucraineni - Era nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament, pentru a aproba propunerea ca până la 100 de soldaţi ucraineni să fie antrenaţi de Croaţia în următorii doi ani. Preşedintele Zoran Milanovic, care este comandantul suprem al forţelor armate croate, nu a fost însă de acord cu această propunere. Din cei 107 de deputaţi care au votat, 97 au susţinut-o şi 10 au votat împotrivă. Parlamentul croat are 151 de membri. Detalii AICI
  • Fond pentru Ucraina - Banca Mondială a creat un fond fiduciar destinat donaţiilor pentru Ucraina. Valoarea inițială a fondului este de 250 de milioane de dolari.
  • S-a vândut Zelenski - Portretul președintelui Zelenski, realizat pentru coperta revistei Time, a fost vândut la licitaţie cu 6 milioane de grivne (153.000 de euro). Banii vor fi folosiţi pentru achiziția de generatoare electrice pentru școlile din regiunea Kiev.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇