Ziua 296 de război: Jumătate din Ucraina e în beznă și frig după noul atac masiv al rușilor. România, menționată într-un discurs la Moscova

Ziua 296 de război: Jumătate din Ucraina e în beznă și frig după noul atac masiv al rușilor. România, menționată într-un discurs la Moscova

Ziua 296 a început cu un nou atac masiv al Rusiei. Peste 70 de rachete au fost lansate asupra întregii Ucraine, lăsând fără curent jumătate de țară. Sunt probleme în multe zone și cu încălzirea, alimentarea cu apă și comunicațiile mobile.

Și la Kiev au fost raportate explozii în cel puțin 3 cartiere, capitala a rămas fără curent și sunt probleme cu alimentarea cu apă în toate cartierele. În Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, a fost lovit un bloc, existând mai multe victime.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că-l va suna pe Vladimir Putin să-i spună că multe din acțiunile Rusiei se încadrează la crime de război și să-i aducă aminte că altul a spus că-i este obiectivul în Ucraina. Însă de la Moscova Dmitri Medvedev vede deja Rusia în război cu întreg NATO-ul, în timp ce un general în rezervă spune că bombardamentele vor înceta doar când „când armata rusă va ajunge la granițele vestice ale Ucrainei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României”.

Tot astăzi, UE a anunțat al 9-lea pachet de sancțiuni, după ce liderii blocului comunitar au căzut de acord, după zile de negocieri. Compromisul acceptat a fost relaxarea unor sancțiuni anterioare, fapt ce a înfuriat Kievul.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac masiv asupra Ucrainei - Alertele anti-aeriene au sunat în întreaga Ucraină, inclusiv la Kiev. Autoritățile din Nikolaev au semnalat că au fost raportate lansări de rachete Kh-101 și Administrația lui Zelenski le-a cerut oamenilor să se adăpostească. Inițial, s-a spus că 60 de rachete au fost lansate, însă ulterior cifra a crescut la 72 și apoi la 76 de rachete. 60 dintre ele au fost distruse de sistemele anti-aeriene ucrainene.
  • Alimentarea cu energie electrică a fost oprită de urgență în mai multe regiuni din Ucraina, pentru a diminua daunele atacului cu rachete. Ministrul Energiei din Ucraina a anunțat că după atacul din această dimineață 9 facilități de producere a energiei electrice au fost avariate, dar și substații care alimentau sudul și estul țării. Ukrenergo a pierdut peste 50% din capacitatea de alimentare cu energie.
  • Explozii puternice au fost raportate în regiunile Kiev, Krivoi Rog, Vinnitsa, Zaporojie, Nikolaev și Dnepropetrovsk.
  • Explozii la Kiev - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că explozii au fost raportate în districtele Desnianski, Goloseevski și Dneprovski. Metroul a fost oprit și stațiile au devenit adăposturi. Primarul a confirmat că a fost avariată rețeaua de electricitate și că în toate cartierele sunt probleme cu alimentarea cu apă.
  • Fragmentele dintr-o rachetă rusească respinsă de sistemele anti-aeriene din regiunea Kievului au căzut într-o zonă rezidențială din Brovari. Trei clădiri au fost avariate, dar nu există victime.
  • În Krivoi Rog, o rachetă lansată de ruși a lovit un bloc de locuințe. 2 oameni au murit, 6 au fost răniți, inclusiv 3 copii. Este posibil ca cel puțin doi oameni să fie încă prinși sub dărâmături, echipele de salvare caută în continuare.
  • Trei dintre rachete au lovit infrastructura din Harkov. Întreaga regiune a rămas fără curent, mai exact 1,27 de milioane de oameni, care locuiesc în 1.600 de localități. La fel s-a întâmplat și cu localitățile din întreaga regiune Dnipropetrovsk.
  • Atac ucrainean în Lugansk - Cel puțin 11 oameni au murit și peste 20 au fost răniți în urma unui bombardament al forțelor ucrainene asupra satului Lantratovka din Lugansk. Autoritățile pro-ruse spun că a fost un atac cu rachetă HIMARS.
  • Atac în Belgorod - Guvernatorul din Belgorod acuza ucrainenii că au bombardat o școală din satul Novaia Tavoljanka. Nu există victime.
  • Pace când Rusia ajunge la granița României - Generalul rus în retragere Andrei Guruliov a menționat România într-o declarație pe tema posibilelor negocieri de încheiere a războiului: „Ar putea să aibă loc unele negocieri, dar numai atunci când armata rusă va ajunge la granițele vestice ale Ucrainei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României. Nu există nicio altă opțiune pentru negocieri! Puteți să zâmbiți, să vă amuzați, dar asta este singura variantă”.
  • Din Crimeea, la închisoare în Rusia - Mai mulți rezidenți din Crimeea urmăriți penal au fost transportați în colonii din Rusia, relatează proiectul media ucrainean Grati citat de Sky News, vorbind de cel puțin 7 astfel de cazuri.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sancțiuni și diplomație

  • Zelenski vrea mai mult sprijin - Ucraina pregăteşte evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare, care i-ar putea oferi mai mult sprijin pentru apărare în această iarnă şi mai multe capacităţi militare, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Noi sancțiuni de la UE - Vicepreședintele Comisiei Europene a anunțat cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni. 168 de companii ruse asociate cu industria apărării sunt pe lista neagră. Sunt interzise și investițiile în sectoarele energie și minerit din Rusia. Pachetul a fost adoptat după un compromis ce a înfuriat Ucraina. Detalii AICI.
  • Macron îl sună pe Putin - Macron vrea să-i ceară lui Putin o încetare a atacurilor şi bombardamentelor cu drone: „În mod clar, o parte a acestor atacuri sunt crime de război, vizează infrastructuri civile şi civili. Nu aceasta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care era o cucerire teritorială”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Putin nu are în plan o astfel de convorbire.
  • Bulgaria trimite arme în premieră - Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament către Ucraina pentru a ajuta această ţară să reziste în faţa agresiunii ruse, după luni întregi de dezbateri între partidele proruse şi cele prooccidentale din această ţară, singura membră a NATO şi a Uniunii Europene care, alături de Ungaria, nu a trimis până acum un astfel de ajutor.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Medvedev se vede în război cu NATO - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, actualmente vicepreședintele Consiliului de Securitate, susține că Rusia e în război cu NATO: „Poate războiul hibrid declarat de facto de NATO țării noastre să fie considerat intrarea în război a Alianței cu Rusia? Putem considera că furnizarea unei cantități uriașe de arme Ucrainei poate fi considerată un atac asupra Rusiei? Liderii NATO spun la unison că nu sunt în război cu Rusia. Dar toată lumea știe că lucrurile stau altfel”.
  • Moș Gerilă e apolitic - Ded Moroz (Moş Gerilă), „fratele” rus al lui Moş Crăciun, a declarat într-o conferință la St Petersburg că păstrează legătura cu colegii săi străini, în pofida situaţiei geopolitice actuale.
  • Rusia fabrică în continuare drone - Cu toate că Occidentul a sancţionat compania rusă care produce dronele Orlan, folosite de Rusia în invazia din Ucraina, această companie continuă să lucreze graţie intermediarilor care îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare.
  • Putin se duce în Belarus - Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze luni o vizită în Belarus - aliatul său în războiul din Ucraina -, anunţă vineri serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.
  • Rușii nu mai au mașini străine noi - În întreaga Rusie mai sunt cel mult 20-30.000 de mașini străine noi, ce vor fi vândute în mai puțin de o lună. Practic, din 2023 putem spune că rușii nu-și vor mai putea cumpăra mașini străine decât second hand.
  • Economia afectează războiul - Banca Rusiei a atras atenția că multe industrii se confruntă cu o scădere a forței de muncă din cauza mobilizării. Rusia are în acest moment cea mai mică rată a șomajului din istorie.
  • Primarul care-l sfidează pe Putin - Primarul din Ekaterinburg a refuzat să atârne litera Z pe clădirea administrației din bugetul instituției.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇