Ziua 149: Rușii își pierd din forță vs Putin plănuiește o ofensivă la scară mare

Ziua 149: Rușii își pierd din forță vs Putin plănuiește o ofensivă la scară mare

Cea de-a 149-a zi de război vine cu o veste bună de la șeful MI6, care spune că rușii își pierd din forță și momentul în care o contraofensivă a Ucrainei va avea mare succes e tot mai aproape.

În același timp, însă, Foreing Policy citează patru foști și actuali oficiali americani și europeni care spun că Putin plănuiește o nouă ofensivă la scară mare în Ucraina la începutul lui 2023. Scopul principal ar fi să cucerească Odesa și alte orașe de pe coasta de sud-est a Ucrainei, astfel încât să-i taie accesul la Marea Neagră. Însă de la Kiev lucrurile nu se văd așa, considerându-se imposibil să prevezi acum ce se va întâmpla peste 6 luni: E ca și cum ai prevesti că întâlnești un dragon pe stradă.

ADVERTISING

Până una alta, atacurile rușilor continuă să facă victime. Iar azi a fost semnat, la Istanbul, un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, după negocierile duse de Erdogan. Ucraina ar fi acceptat, în acest sens, să demineze parțial porturile la Marea Neagră.

Situația pe front

  • Rușii au bombardat orașul Bakhmut din regiunea Donețk, lovind mai multe clădiri.
  • Rușii au lansat un nou atac asupra orașului Nikopol peste noapte. În jur de 100 de obuze au fost trase. Primele informații arată că o persoană a murit și o alta a fost rănită și mai multe clădiri, inclusiv rezidențiale, au fost avariate.
  • 13 case au fost avariate în urma bombardamentelor rușilor asupra Nikolaevului.
  • Încă trei cadavre au fost scoase de sub dărâmăturile școlii din Kramatorsk, distrusă de ruși joi. Operațiunile de căutare continuă.
  • Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că în ultimele săptămâni forţele militare ruse au distrus patru sisteme de artilerie de mare mobilitate HIMARS, furnizate de Statele Unite Ucrainei, dar Kievul susţine că informaţiile nu sunt reale.
ADVERTISING

Previziuni de război

  • Șeful MI6 Richard Moore a vorbit, într-o rară apariție publică, la Forumul de Securitate de la Aspen. El a spus că Rusia până acum a avut eșecuri majore: să-l îndepărteze pe Zelenski, să cucerească Kievul și să învrăjbească Vestul. Totodată, vede că rușii își pierd din forță, astfel că momentul în care contraofensiva ucrainenilor va fi de mare succes e tot mai aproape.
  • Marele jucător de șah Garry Kasparov crede că Putin plănuiește să anunțe „victoria asupra Ucrainei” pe 7 octombrie, când împlinește 70 de ani.
  • Foreing Policy citează patru foști și actuali oficiali americani și europeni care spun că Putin plănuiește o nouă ofensivă la scară mare în Ucraina, la începutul lui 2023. Scopul principal ar fi să cucerească Odesa și alte orașe de pe coasta de sud-est a Ucrainei, astfel încât să-i taie accesul la Marea Neagră.
  • Întrebat despre scenariul prezentat de FP, Vadim Denisenko, un consilier al Ministerului de Interne din Ucraina, a spus că el personal nu crede că cineva poate să prevadă acum ce se va întâmpla peste 6 luni: „Cred că cei care ne spun ce se va întâmpla peste șase luni arată cu degetul către cer. E ca ai spune că întâlnești un dragon pe Khreshchatyk (principalul bulevard din Kiev, n.red.). Șansele sunt de 50/50. Dar ar fi mai tare să întâlnești un dragon”.
  • Așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, spune că regiunea separatistă vrea să ceară alipirea la Rusia.
ADVERTISING

Sancțiuni

  • Rusia a adăugat Grecia, Danemarca, Slovenia, Slovacia și Croația pe lista „țărilor neprietenoase”. Asta înseamnă că aceste state vor trebui să-și reducă personalul diplomatic în Rusia.
  • UE a anunțat cine sunt cele 48 de persoane și 7 organizații care au fost adăugate pe lista neagră. Printre ele se numără Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, și clubul de motocicliști Lupii Nopții.
  • Liderul separatist din Donețk, Denis Puşilin, a anunțat că interzice accesul la Google în autoproclamata republică, pe motiv că promovează „terorismul şi violenţa împotriva tuturor ruşilor”.
  • Portul din Rotterdam a anunțat ca nu mai primește nave cu containere care provin sau sunt destinate Rusiei.

Acord pe cereale

  • Un acord pentru deblocarea porturilor ucraineneva a fost semnat astăzi, la Istanbul, după negocierile duse de Erdogan. Surse citate de NY Times spun că Kievul ar fi fost de acord în acest sens să demineze parțial porturile la Marea Neagră.
  • La semnarea acordului a participat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, iar din partea Ucrainei ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov

Ajutoare pentru Ucraina

  • SUA au anunţat, vineri seară, asistenţă de securitate suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 270 de milioane de dolari, informează CNN. Asistenţa suplimentară va include sisteme de rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune, muniţie, vehicule blindate şi drone tactice.
  • Uniunea Europeană a anunțat vineri că a aprobat un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro (510 milioane de dolari) pentru Ucraina.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇