În timp ce UE adoptă noi sancțiuni, Ungaria bate palma cu Rusia. Declarații după întâlnirea Lavrov - Peter Szijjarto (Foto&Video)

În timp ce UE adoptă noi sancțiuni, Ungaria bate  palma cu Rusia. Declarații după întâlnirea Lavrov - Peter Szijjarto (Foto&Video)
Foto: Facebook Peter Szijjarto

În timp ce UE adopta un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a întâlnit dus la Moscova și s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a cere o cantitate mai mare de gaz pentru Ungaria.

Întâlnirea a fost una reușită, potrivit declarațiilor celor doi oficiali, la finalul discuțiilor.

Lavrov-Szijjarto

Lavrov a zis că apreciază sincer relațiile durabile și strategice dintre Rusia și Ungaria și că nu va permite sancțiunilor europene să le strice.

"Apreciez sincer relaţiile noastre. Discuţiile noastre de azi au confirmat natura lor durabilă şi strategică. Şi le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile. (...) Rusia nu va permite ca sancţiunile europene să interfereze în cooperarea noastră şi vom căuta soluţii pentru ca această cooperare să devină în toate domeniile impermeabilă la aceste capricii şi încercări de pedepsire, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună, la Moscova, cu omologul său ungar Peter Szijjarto, potrivit AFP.

delegatii-Rusia-Ungaria



În ce privește soluționarea cererii Ungariei, de a primi încă 700 de milioane de metri cubi de gaz natural, declarațiile celor doi oficiali sunt ușor diferite.

ADVERTISING

Șeful diplomaţiei ruse a spus că Moscova "va analiza" posibilitatea de a livra gaz suplimentar Ungariei în acest an.

"Astăzi, colegii noştri au exprimat interesul guvernului ungar pentru o nouă achiziţie de gaz natural în acest an. Această cerere va fi imediat transmisă şi analizată", a spus Lavrov în conferinţa de presă.

Peter Szijjarto a fost mai ferm și a declarat, potrivit site-ului Index.hu, citat de Mediafax, că Budapesta va achiziţiona 700 de milioane de metri cubi de gaz în plus din Rusia, explicând că a mers la Moscova pentru a asigura aprovizionarea Ungariei cu energie în următoarele luni.

Moscova și Budapesta au stabilit şi intensificarea cooperării în domeniul nuclear, prin continuarea extinderii complexului nuclear Paks cu sprijinul tehnic al grupului rus Rosatom.

ADVERTISING

Peter Szijjarto a mai spus că a discutat și despre faptul că este necesară pacea în regiune și a subliniat că Ungaria vrea instituirea imediată a unui armistiţiu general în Ucraina şi reluarea negocierilor de pace.

Vizita ministrului ungar de Externe la Moscova a avut loc la numai o zi după prezentarea de către Bruxelles a unui plan care urmăreşte diminuarea cu 15% a cererii europene de gaz pentru a face față la o eventuală oprire totală a livrărilor de gaze din Rusia şi pentru a reduce dependenţa de Moscova.

Context

ADVERTISING

Ungaria, care este membru al Uniunii Europene, a menţinut relaţii strânse cu Rusia de la începutul invaziei din Ucraina şi s-a opus planurilor UE de a reduce dependenţa de importurile de petrol şi gaz din Rusia.

Ungaria nu are acces la mare și importă din Rusia 65% din petrol şi 80% din gaz, iar săptămâna trecută a decretat "stare de urgenţă".

De asemenea, premierul Viktor Orban a avut și are o poziţie ambiguă faţă de Rusia.

El a votat sancţiunile alături de partenerii săi din UE, însă a blocat timp de mai multe săptămâni un plan de embargou asupra petrolului rus, înainte de a obţine o scutire pentru petrolul transportat prin conducte. Cu toate acestea, Orban a continuat să blameze politica de sancţiuni a UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇