Zelenski spune că rușii vor să-l omoare și anunță bilanțul negru al primei zile de război: Am fost lăsați să ne apărăm singuri. Cine e gata să îi garanteze Ucrainei statutul de membru NATO? Toată lumea se teme! (Foto & Video)

Zelenski spune că rușii vor să-l omoare și anunță bilanțul negru al primei zile de război: Am fost lăsați să ne apărăm singuri. Cine e gata să îi garanteze Ucrainei statutul de membru NATO? Toată lumea se teme! (Foto & Video)

Rusia atacă intens Ucraina de 24 de ore, iar Volodimir Zelenski a decretat legea marțială și a ordonat mobilizarea generală, interzicând tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani să plece din țară.

Totodată, președintele ucrainean a decis să rupă oficial legăturile diplomatice cu Moscova și a anunțat că rușii vor să-l omoare pe el și familia sa.

Mai jos puteţi vedea filmul primei zile a războiului din Ucraina. Relatarea noastră continuă însă aici: Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev care a început în zorii zilei de vineri

Bombardamentele nu au vizat doar zona de est, Donbas-ul, dar şi Kievul şi multe alte oraşe, inclusiv o bază militară aflată la doar 180 km de Sighetu Marmației. Luptele cele mai dure se dau pentru un aeroport de la marginea Kievului, pe care armata ucraineană a reușit să-l păstreze, însă vineri dimineață rușii au pornit asaltul asupra orașului. În plus, forțele Kievului au pierdut Insula Șerpilor, toți soldații ucraineni de acolo fiind uciși.

Rusia a pătruns cu toată forța în Ucraina, inclusiv cu trupe și tancuri din Belarus și Crimeea. Strategia rușilor a fost să opereze atacuri chirurgicale asupra obiectivelor strategice ucrainene, însă în bombardamente au existat și victime colaterale, fiind bombardate și blocuri, dar și un spital.

Bombardamente au avut loc și în Zona de Excluziune a fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Ucrainenii au anunțat că rușii au obținut controlul zonei și nu garantează pentru securizarea sarcofagului.

Ucraina îşi numără morţii, sunt cel puţin 137, dar spune că a şi ucis “ocupanţi ruşi”. Numărul răniților trece de 310, atât militari, cât și civili.

ADVERTISING

Putin susţine că vrea să ”demilitarizeze și să denazifice Ucraina” şi că incursiunea vizează doar obiective militare, nu şi civilii. Însă imagini terifiante cu oameni plini de sânge şi un bloc bombardat s-au viralizat.

UE, SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada, precum și multe alte state au condamnat acțiunile Rusiei și au anunțat sancțiuni despre care Biden a spus că sunt la fel de devastatoare precum sunt bombele, gloanțele și tancurile rusești din Ucraina. Totuși, numele lui Putin nu este încă pe lista neagră.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din Ucraina, după ce Putin de declanșat invazia:

05:00 - Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO.

"Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România", a declarat preşedintele francez la încheierea summitului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles şi în ajunul summitului NATO dedicat crizei din Ucraina.

04:49 - Actorul şi regizorul american Sean Penn se află la Kiev unde filmează un documentar despre invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite vineri AFP care citează un anunţ făcut joi de preşedinţia ucraineană.

"Astăzi, Sean Penn se numără printre cei care susţin Ucraina fiind în Ucraina. Ţara noastră îi este recunoscătoare pentru o astfel de manifestare de curaj şi onestitate", a transmis Zelenski. În mesaj se adaugă că artistul american dă dovadă de un curaj care le lipseşte multora, "în special politicienilor occidentali".

Actor Sean Penn in Ukraine filming a documentary on Russian invasion

04:33 - Două explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului. O a treia explozie a avut loc ceva mai departe. Potrivit jurnaliștilor de la fața locului, informațiile care circulă sunt că Rusia a început asaltul asupra capitalei ucrainene din trei direcții, nord, sud și est.

ADVERTISING

"Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice", a declarat adjunctul ministrului de Interne ucrainean Anton Gheraşcenko, pe contul său Telegram.

04:32 - Ursula von der Leyen a anunțat noile sancțiuni impuse Rusiei. Cele financiare vizează 70% din băncile și companiile cheie deținute de statul rusesc, inclusiv din domeniul apărării.

La capitolul energie, au fost interzise exporturile de petrol, astfel că Rusia nu-și va putea alimenta rafinăriile. UE a interzis și vânzarea de avioane și echipamente către companiile aeriene rusești.

A fost limitat și accesul rușilor la tehnologii cruciale, cum ar fi semiconductori sau software de ultime generații.

UE a decis și sa interzică accesul pe teritoriul său a tuturor diplomaților și oamenilor de afaceri din Rusia.

04:30 - Macron le-a spus reporterilor, după summitul UE, că Franța va adăuga propriile sancțiuni, pe lângă cele decise de blocul comunitar.

”Da, a existat duplicitate (la Putin, n.red.). Da, a fost o alegere deliberată, conștientă, de a lansa războiul când încă puteam negocia pacea”, a spus președintele francez.

04:28 - Și Taiwanul a anunțat sancțiuni pentru Rusia. Războiul din Ucraina este privit cu multă îngrijorare de la Taipei, existând temeri că, în timp ce Putin ține toată lumea ocupată, China va ataca Taiwanul.

04:24 - Printre cei 137 de morți anunțați de Zelenski se numără și Anton Tarasenko, un băiat de 14 ani care a fost lovit de unul dintre mortierele rusești trase în orașul Chuguev, din estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne: ”Putin, ești un criminal!”.

ADVERTISING

04:19 - ONU a anunțat că alocă de urgență 20 de milioane de dolari, ca ajutor umanitar pentru Ucraina.

04:16 - Ambasada Chinei la Kiev a început pregătirile de evacuare, ceea ce întărește teama că un asalt asupra capitalei ucrainene este iminent.

04:12 - Australia a anunțat că a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Noua Zeelandă cere Kremlinului să-și retragă trupele din Ucraina și a anunțat că interzice circulația rușilor pe teritoriul său.

03:38 - Pe internet a început să circule o înregistrare audio în care par să fie ultimele cuvinte ale soldaților ucraineni.

În înregistrare se aud întâi militarii ruși, ce s-au apropiat cu o navă de război de insula din Marea Neagră.

”Suntem o navă militară de război. Suntem o navă militară rusească de război. Vă sugerăm să depuneți armele și să vă predați, pentru a evita să facem victime și să vărsăm sânge fără rost. Altfel vă vom bombarda”, potrivit CNN.

Potrivit înregistrării, militarii ucraineni răspund prompt: ”Navă de război rusească, du-te dracului”.

Toți cei 13 grăniceri au fost uciși.

Russia attacks Ukraine's Snake Island - FULL AUDIO TRANSCRIPT

03:18 - Imagini de peste zi, în care cetățeni ucraineni povestesc prin ce trec, în timp ce își părăsesc casele sperând să găseasă adăpost fie în altă regiune, fie peste graniță.

Ukrainians record messages from their cars as they flee war: 'I don't want to leave'
Ukrainians flee the country as Russia launches wide-ranging attack

03:00 - Executivul american consideră că Rusia intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev ca parte a atacului său asupra Ucrainei, informează Reuters.

"Este evaluarea noastră că (forţele ruse) au toată intenţia, practic, de a înlătura guvernul şi de a instala propria lor modalitate de guvernare, ceea ce ar explica aceste prime acţiuni spre Kiev", a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului.

02:55 - În timp ce Kievul se așteaptă să fie ținta bombelor rusești în orice moment, oamenii s-au adăpostit și își petrec noaptea în stațiile de metrou.

02:41 - Guvernul Ucrainei a făcut apel la hackerii țării să ajute la protejarea infrastructurilor critice de atacuri cibernetice și, totodată, să spioneze trupele Rusiei, potrivit Reuters.

02:33 - SUA sunt pregătite să primească refugiați ucraineni, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

”Suntem pregătiți. Dar în mod cert ne așteptăm ca cei mai mulți să vrea să meargă în țările europene vecine. Așa că lucrăm de asemenea cu țările europene să asigurăm nevoile. În Polonia, de exemplu, vedem un aflux mare de refugiați în ultimele 24 de ore”, a spus Psaki, răspunzând întrebării dacă și SUA vor primi refugiați ucraineni.

02:30 - Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki a declarat, într-o conferință de presă, că există informații solide că soldații ruși îi țin ostatici pe angajații din zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

”Suntem revoltați de rapoartele credibile care vorbesc despre faptul că angajații de la Cernobîl sunt ținuți ostatici de soldații ruși. Această luare de ostatici periculoasă și ilegală, care poate interfera în munca angajaților de a asigura securitatea centralei nucleare dezafectate, este evident extrem de alarmantă și profund îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor”, a spus Psaki.

02:22 - Noi imagini de la protestele masive pentru pace din Rusia. ”Jos labele de pe Ucraina”, au strigat la unison mii de oameni.

01:48 - 137 de oameni au fost uciși în atacurile Rusiei și 316 au fost răniți, a anunțat Zelenski, reproșând că ”nu luptă nimeni alături de Ucraina”. El nu a precizat câți sunt militari și câți civili, dintre victime.

Am fost lăsați să ne apărăm singuri. Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine e gata să îi garanteze Ucrainei statutul de membru NATO? Toată lumea se teme”, a spus Zelenski.

01:45 - Zelenski a anunțat că toți militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor au fost uciși, după ce au refuzat să se predea.

01:28 - Zelenski crede că grupuri de sabotaj ale Rusiei s-au infiltrat deja în Kiev.

”Potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a declarat ținta numărul 1, iar familia mea e ținta secundară. Vor să distrugă Ucraina politic, distrugându-i președintele. Avem informații că grupuri de sabotori au intrat în Kiev. O să stau la sediul guvernului, împreună cu alții”, a spus Zelenski, într-o declarație după miezul nopții.

01:20 - Mobilizarea generală ordonată de Zelenski înseamnă că niciun bărbat între 18 și 60 de ani să nu aibă voie să părăsească țara.

01:15 - Alte trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alăturându-se, astfel, celor trei aeronave germane care efectuează, din 17 februarie, misiuni în țara noastră, anunță MApN.

01:12 - Ministrul de externe al Franței a declarat că președintele rus Vladimir Putin, atunci când amenință cu utilizarea armelor nucleare, trebuie să înțeleagă că și NATO este o alianță nucleară, dar a exclus o intervenție militară condusă de NATO pentru apărarea Ucrainei, scrie Reuters.

Întrebat dacă amenințarea lui Putin cu "astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră" înseamnă posibilitatea folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian a spus că, într-adevăr, a fost înțeleasă ca atare.

"Da, cred că și Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că alianța atlantică este o alianță nucleară. Asta este tot ce voi spune despre acest lucru", a declarat Le Drian joi la televiziunea franceză TF1.

01:01 - Șeful Agenției Spațiale de la Moscova, Dmitri Rogozin, a răspuns, joi, după ce președintele Joe Biden a avertizat că noile sancțiuni impuse de SUA, ca urmare a declanșării războiului în Ucraina, vor afecta serios și programul spațial al Rusiei.

Rogozin a amenințat NASA că fără ajutor rusesc Stația Spațială nu va putea fi retrasă pe liniște în cimitirul spațial din Pacific, și va cădea necontrolat pe teritoriul SUA, al Europei, al Indiei sau al Chinei. El l-a jignit și pe Biden, făcând aluzii că ar suferi de Alzheimer. Detalii AICI.

00:30 - Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat, joi seară, mobilizarea generală în Ucraina, în contextul în care armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu trupele ruse.

00:27 - Jurnaliști din Ucraina spun că informațiile din teren anunță un atac al Rusiei asupra Kievului la ora 03:00 în această noapte.

00:17 - Organizatorii Eurovisionului au anunțat că Rusia poate participa în continuare, declarând că aceasta este ”o competiție culturală non politică”. Organizatorii au spus că atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, preselecțiile ar urma să aibă loc în mai.

00:12 - Bombardamentele continuă în mai multe zone din Ucraina. Iată imagini din orașul Sumi.

23:56 - Președintele francez Emmanuel Macron l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a cerut să oprească imediat atacul asupra Ucrainei. Moscova însă a prezentat o altă variantă a convorbirii, susținând că Putin i-a prezentat lui Macron o listă foarte lungă cu motivele pentru care el crede că acțiunea militară e justificată.

23:30 - UE a decis să impună noi sancțiuni pentru Rusia, ce vor viza sectoarele financiar, energetic și de transport. Vor fi, de asemenea, și alți oficiali ruși puși pe lista neagră, dar nici la Bruxelles se pare că nu s-a decis ca printre ei să fie și Vladimir Putin.

23:12 - Ministerul de Interne a anunțat că 10.000 de puști automate au fost date civililor în ultimele ore.

23:10 - Între timp, imagini sfâșietoare cu oamenii care se adăpostesc de bombe la metrou.

22:55 - În Liov autoritățile au ordonat să fie oprite luminile în tot orașul la ora 23:00, ca măsură preventivă. Cetățenilor li se cere să nu iasă din case decât dacă au urgențe maxime.

22:40 - S-au dat lupte grele pentru aeroportul din Hostomel, o suburbie din nord-vestul Kievului. Bombardamentele zguduie zona de ore bune. Inițial, a fost anunțat că rușii au preluat controlul.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Zelenski, care a precizat că Garda Națională Ucraineană se luptă să recâștige controlul.

La mai puțin de două ore de la anunțul lui Zelenski, șeful cancelariei prezidențiale Oleksii Arestovich a anunțat că ”forțele de asalt ale Rusiei de la Aeroportul Hostomel sunt complet distruse”, controlul fiind preluat complet de către forțele armate ucrainene.

Însă în urmă cu o oră, confruntarea continua, iar bombardamentele zguduie în continuare zona.

În jurul orei 22:30, ucrainenii au anunțat că au prelut controlul, pe rețelele sociale circulând imagini cu soldații triumfători, iar Arestovich a confirmat puțin mai târziu că rușii au fost alungați de tot de la aeroport. Se pare însă că nu cedează și continuă luptele pentru acest obiectiv care ar permite Rusiei să aducă la marginea Kievului mult mai multe trupe.

22:37 - În jurul orei 21:00, Ucraina a pierdut contactul cu Insula Șerpilor, toate informațiile indicând că aceasta a fost cucerită de ruși, a anunțat Garda de Coastă ucraineană. Oficialii spun că nu se știe care este soarta soldaților din garnizoana de pe insulă și dacă aceștia au fost capturați sau uciși.

22:35 - Un avion militar cargo Antonov 26 s-a prăbușit în Voronezh, lângă Ucraina, anunță oficialii ruși. Tot personalul de la bird a murit, se arată în declarație, fără a fi precizat numărul.

22:13 - Un protest masiv are loc în St. Petersburg, în ciuda sutelor de arestări operate de polițiști în toată țara. Oamenii scandeaza ”Rusia e împotriva războiului”.

Санкт Петербург в момента. Огромен протест. Хората скандират "Русия е против войната!"

Publicată de Стоян Михалев pe Joi, 24 februarie 2022

Manifestații de aceeași amploare au loc și la Moscova.

22:03 - Republica Moldova intră în stare de alertă pentru 60 de zile, a stabilit joi seară Parlamentul de la Chișinău.

21:57 - Oficialii ucraineni vin cu un nou bilanț al victimelor: 57 de morți și 169 de răniți, atât militari, cât și civili.

Ministrul ucrainean al Sănătății Viktor Lyashko a declart că printre victime sunt și membri ai personalului medical, care au fost atacați în Avdiivka, și Vuhledar, în Donețk.

Totodată, autorităţile locale din Mariupol au afirmat că 26 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce un district din estul oraşului a fost bombardat şi ”o tentativă a trupelor ruse de a avansa” a fost zădărnicită.

21:53 - Mai multe site-uri ale instituțiilor rusești au devenit inaccesibile din afara Rusiei joi seară, pe măsură ce invazia avansează în Ucraina. Este posibil ca de data aceasta Rusia să fie ținta unui atac cibernetic, însă poate fi vorba și de o nouă mutare a Kremlinului.

21:49 - SUA l-au expulzat pe al doilea diplomat ca rang de la Ambasada de la Washington, după ce Moscova luase măsura pentru șeful misiunii diplomatice americane.

21:45 - ONU estimează că peste 100.000 de oameni și-au părăsit de dimineață și până acum casele, ”fugind din calea violențelor”. Asta nu înseamnă că toți au părăsit țara, ci că au plecat din calea bombelor în alte părți ale Ucrainei, mai puțin afectate de invazia rusească.

21:33 - Pentagonul a anunțat că trimite 7.000 de soldați în Europa. Biden deja anunțase că a autorizat dislocarea de noi trupe în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, dar și forțe suplimentare în Germania, ca parte la grupul NATO de reacție.

21:19 - Au apărut imagini cu vehicule militare rusești la Cernobîl, după ce trupele lui Putin au preluat controlul Zonei de Excluziune a fostei centrale nucleare. Angajații care aveau în grijă zona spun că sunt încercuiți de ruși și că militarii ucraineni care trebuiau să păzească complexul au fugit, lăsându-și în urmă chiar și căștile de protecție.

21:10 - Președintele american Joe Biden a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia, despre care consideră că vor fi la fel de devastatoare precum sunt pentru Ucraina ”gloanțele, bombele și tancurile rusești”.

”Putin e agresorul, Putin a ales acest război și acum va suporta consecințele. (...) Putin va fi un paria pe scena mondială”, a spus Biden, care a adăugat că Rusia va ieși slăbită și sărăcită.

În ciuda tonului foarte dur, numele lui Putin în continuare nu este pe lista sancțiunilor. În schimb, Rusia nu va mai putea face afaceri în euro, dolari, yeni sau lire sterline și alte 4 banci rusești au fost sancționate, fiindu-le blocate activele din SUA.

Biden a vorbit și despre prezența militară pe teritoriul NATO, în special în Est, reiterând că americanii vor apăra cu forță totală fiecare centimetru din teritoriul Alianței.

Vezi aici detalii despre sancțiuni și alte declarații făcute de Joe Biden.

20:31 - Orașul port ucrainean Mariupol este bombardat masiv. O sursă diplomatică a declarat, pentru Reuters, că au avut loc sute de explozii.

20:20 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat noi sancțiuni, extrem de dure, împotriva Rusiei, dar și extinderea lor asupra Belarusului, țară care a facilitat invazia în Ucraina. Johnson a afirmat că ucrainenii „se apără feroce” în faţa invaziei ruse, numindu-l pe Vladimir Putin un „agresor plin de sânge”.

Vezi aici sancțiunile impuse de Marea Britanie.

20:12 - Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a postat o fotografie unde, împreună cu mai mulți oficiali, își arată solidaritatea cu Ucraina.

Solidaritate cu Ucraina. Acum, în Place de la République cu mai multi colegi europeni și reprezentanți ai Ministerului francez de Externe.

Publicată de Luca Niculescu pe Joi, 24 februarie 2022

19:37 - La Luzhanka, la granița cu Ungaria, sute de mașini formează o coadă de peste 2 kilometri. Sunt și oameni care trec pe jos granița, doar ca să scape de război. Mulți spun că se duc să stea la rude pentru câteva zile, sperând că lucrurile se vor calma și se vor putea întoarce acasă.

Până la ora 16:00 trecuseră pe acolo peste 1.500 de persoane, față de fluxul normal de cel mult câteva sute.

19:33 - Cel puțin 705 persoane au fost arestate azi în 40 de orașe din Rusia unde s-au ținut proteste față de decizia lui Putin de a ataca Ucraina.

19:22 - O navă turcească care era ancorată în port la Odessa a fost lovită de o rachetă rusească. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

19:13 - Ministerul de Interne din Ucraina a anunțat că până acum Rusia a lansat 392 de bombardamente și că luptele continuă în sud-estul și centrul țării.

18:37 - ”Federația Rusă a ales forța armată pentru a atinge obiective politice revizioniste. România condamnă cu fermitate atacaul armatei ruse, care a făcut deja nenumărate victime și pune în pericol siguranța și viața oamenilor nevinovați. (…) Susținem oprirea imediată a agresiunii militare care să dea șansa reluării eforturilor diplomatice”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă a asigurat că securitatea românilor nu este afectată în niciun fel: ”Îi asigurăm pe români că beneficiem de cele mai importante garanții de securitate din istoria noastră. Facem parte din cea mai solidă umbrelă de protecție generată de democrațiile lumii”.

18:20 - Ministrul de Externe Dmitro Kuleba îl acuză pe Putin că ”trage Europa în cea mai neagră perioadă” de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939 și le cere aliaților să aplice imediat sancțiuni.

”Orice guvern speră că va sta pe margine de data asta e naiv. Nu repetați greșelile trecutului. Loviți Rusia acum cu sancțiuni severe. Acordați-ne ajutor financiar și militar. Împreună putem #OpriAgresiuneaRusiei”, a scris pe Twitter Kuleba.

18:11 - În timp ce rușii care protestează în stradă sunt reținuți rapid de polițiști, un protest virtual a luat amploare pe Twitter, unde cel mai folosit hashtag este #notowar, cu peste 112.000 de utilizări.

18:00 - Ședința liderilor G7 s-a terminat după doar o oră.

Liderii G7 au condamnat într-o declarație comună invazia Ucrainei. ”Putin a readus războiul pe continentul european. S-a pus de partea greșită a istoriei”.

”Îl condamnăm pe președintele Putin pentru refuzul său constant de a se angaja în procesul diplomatic. Suntem uniți, împreună cu partenerii noștri, inclusiv NATO, UE și Ucraina și rămânem determinați să facem tot ce e necesar pentru a păstra integritatea ordinii bazate pe principiile dreptului internațional”, se mai arată în declarația liderilor G7.

17:59 - Lideri din armata americană estimează că până acum Rusia a lansat peste 100 de rachete asupra Ucrainei, atât de pe uscat, cât și de pe Marea Neagră. Până acum au fost vizate baze militare și aeriene, depozite de armament, 10 aerodromuri și puncte de control.

Aceste atacuri, spun oficialii americani, sunt doar parte dintr-o ”primă fază” a unei invazii totale.

”Cel mai probabil vom vedea și multe alte faze. Nu știm cât de multe și cât vor dura, dar ce știm e că ceea ce vedem e doar faza inițială a invaziei la scară mare. Acum vor să cucerească Kievul”, a spus un oficial citat de CNN.

Jurnaliștii de la CNN au alcătuit și o hartă o orașelor bombardate până la acest moment de Rusia.

harta-orase-ucraina-atacate-rusia

17:54 - Explozie uriașă la baza aeriană Melitopol.

17:40 - Primarul Kievului a instituit o carantină pe timp de noapte, în vigoare în intervalul 22:00 - 07:00. Transportul public nu va circula iar stațiile de metrou devin adăposturi anti-aeriene pe termen nelimitat.

”Cerem tuturor cetățenilor să se întoarcă în case la timp. Dacă trebuie să circulați în timpul carantinei, mai ales dacă sunteți angajați ai infrastructurilor critice, trebuie să aveți documente doveditoare asupra voastră”, a transmis primarul.

17:33 - Președintele Ucrainei anunță că forțele rusești încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl.

”Forțele de ocupație rusești încearcă să preia controlul la Cernobîl. Soldații noștri se sacrifică pentru ca o tragedie ca cea din 1986 să nu se repete. Este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris Zelenski pe Twitter.

Despre această luptă a scris și Ministerul de Externe, care a avertizat că am putea risca un nou dezastru ecologic.

”În 1986 lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîlul se poate repeta în 2022”, e mesajul ministerului pe Twitter.

17:18 - Autoritățile ucrainene au anunțat că alte 7 persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachetă ce a lovit o facilitate militară situată la nord-est de Kiev. Atacul s-a produs la 14:30 ora locală (și a Rămâniei).

17:11 - Germania este pregătită să extindă şi să prelungească sprijinul său în cadrul misiunii NATO de poliţie aeriană în România, a anunţat joi ministrul german al apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.

17:00 - La această oră a început reuniunea liderilor G7, care vor decide noile sancțiuni la adresa Rusiei. Biden va face declarații la ora 19:30.

16:59 - În Liov au sunat pentru prima data alarmele după cel de-Al Doilea Război Mondial.

16:57 - Serviciile britanice de informații spun că până acum Rusia a atacat cu peste 80 de rachete ținte din apropierea in Ucraina și trupe rusești continuă să intre în țară.

16:55 - O avertizare de raid aerian a fost emisă de autoritățile orașului Kiev. Tuturor locuitorilor li se cere să caute adăposturi subterane. Sirenele se aud în tot Kievul.

16:50 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a amenințat Rusia, după ce a invadat Ucraina, că ”sancţiunile se vor ridica la înălţimea agresiunii”.

16:42 - Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski și l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei că România este dispusă să acorde asistenţă umanitară.

16:38 - Ucrainenii speriați continuă să fugă din țară. La ieșirea din Odesa cozile de mașini se întind pe o distanță de mai bine de 30 de km.

Încolonați pe mai bine de 30 de km la ieșire din Odesa, ucrainenii fug de teama unui nou atac! Va spun mai multe la FOCUS Prima TV!

Publicată de Saizu Nichi-Marius pe Joi, 24 februarie 2022

16:31 - Armata rusă a anunţat joi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina.

16:12 - Rușii au atacat și un spital din Vuhledar, regiunea Donețk. 4 oameni au murit și 10 au fost răniți, printre care și 6 medici, a anunțat comandamentul militar al Ucrainei.

Rusia a lansat 203 atacuri de la începutul zilei, iar luptele au loc pe aproape întregul teritoriu, relatează Reuters.

15:52 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut aliaţilor săi să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, după ce forţele ruse au invadat Ucraina.

15:44 - Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acestea vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Aeronave americane F -35, în Baza 86 Aeriană de la BorceaDouă aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Joi, 24 februarie 2022

15:27 - În Rusia au apărut protestatari față de războiul cu Ucraina. Nu sunt mulți, iar poliția îi arestează imediat. De exemplu, câțiva protestatari s-au adunat în fața ambasadei Ucrainei la Moscova și au fost arestați.

15:24 - Un elicopter rusesc a fost doborât lângă Hostomel, în apropiere de Kiev.

Сбитый из ПЗРК «Стингер» российский вертолет под Гостомелем

Publicată de Михаил Ходорковский pe Joi, 24 februarie 2022

15:16 - Pe Twitter au apărut înregistrări cu rachete care au lovit aeroportul de la Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.

15:14 - Armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova. Districtul militar vestic a făcut acest anunţ joi, în timp ce forţele ruse atacau Ucraina pe uscat şi din aer.

14:52 - Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, anunţă autorităţile ucrainene. La bordul său erau 14 persoane și cel puțin 5 au murit.

Nu se cunoaşte cauza prăbuşirii, dar probabil avionul ucrainean a fost doborât de armata rusă.

14:44 - Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi au stat azi la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean. Aceștia au ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene.

???? Cristian Lupascu, corespondent AGERPRESMii de persoane aşteaptă să intre în România prin Vama Siret (GALERIE FOTO) - https://bit.ly/3JNsKGA

Publicată de Alin Radu Gurbet pe Joi, 24 februarie 2022

14:29 - Preşedintele ceh Milos Zeman, care în trecut a promovat relaţii călduroase cu Moscova, a afirmat că atacul Rusiei contra Ucrainei reprezintă "o infracţiune împotriva păcii". El a cerut impunerea de sancţiuni dure, inclusiv restricţionarea accesului la SWIFT (sistemul de plăţi bancare internaţionale).

14:20 - Zelenski compară invazia rusă a Ucrainei cu acţiunile ”Germaniei naziste” în Al Doilea Război Mondial. ”Rusia a atacat Ucraina în mod laş şi sinucigaş, aşa cum a făcut Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial”, declară şeful statului ucrainean.

14:14 - Liderii statelor membre NATO se reunesc vineri într-un summit prin videoconferinţă. Alianţa Nord-Atlantică se declară pregătită să desfăşoare mijloace suplimentare în vederea asigurării apărării sale, după invazia Ucrainei de către Rusia.

14:09 - Trupele ruse au pătruns în Kiev, venind dinspre Belarus, şi atacă poziţii militare cu rachete Grad, afirmă surse citate de AFP.

14:00 - Ambasadorul Rusiei în România a fost convocat la sediul MAE, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

13:51 - Un uriaș asalt aerian cu elicoptere Mi-8 are loc pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel. Potrivit jurnalistului BuzzFeed News, Christopher Miller, Ministerul de Interne a anunțat că Rusia a preluat controlul. Aeroportul este la doar 15 minute vest de șoseaua de centură a capitalei Kiev.

13:45 - Kremlinul a transmis joi că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Moscova are ca obiectiv să impună un "statut neutru" Ucrainei, demilitarizarea acesteia şi eliminarea "naziştilor" care în opinia sa se află în această ţară.

13:42 - Aproape 2.000 de refugiaţi ucraineni au traversat joi frontiera în Republica Moldova, după atacul Rusiei.

"Până acum am înregistrat circa 1.900 de cetăţeni ucraineni care au traversat frontiera Republicii Moldova. Sunt chiar şi familii întregi. Cinci persoane au solicitat azil", a declarat ministrul de Interne de la Chişinău, Anda Revenko.

13:37 - Sute de oameni stau la cozi în gara din Harkov, pentru a cumpăra bilete. Oamenii speriați fug din oraș.

13:30 - Și președintele Lituaniei a declarat stare de urgență în țară din cauza situației din Ucraina.

13:18 - Ministerul Apărării anunță că o navă militară rusă, care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.

MApN nu confirmă însă informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor.

PRECIZĂRICu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Joi, 24 februarie 2022

13:14 - Două nave de marfă civile ruse ar fi fost lovite de rachete ucrainene în Marea Azov și există victime, scrie agenția TASS.

13:02 - Armata rusă a anunţat că separatişti proruşi din estul Ucrainei, pe care-i susţine, au înregistrat cuceriri teritoriale împotriva armatei ucrainene.

Un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a spus că rebelii proruşi au avansat cu trei kilometri în regunea Doneţk şi cu un kilometru în regiunea Lugansk.

12:51 - Băncile și bancomatele din Moscova nu mai dau euro sau dolari, au informat corespondenții Moscow Times. Nici casele de schimb valutar nu mai fac astfel de tranzacții.

12:44 - Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puţin 50 de morţi în Ucraina, inclusiv zece civili.

"Am fost informat că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, câteva zeci au fost răniţi, iar, de asemenea, sunt aproximativ zece civili ucişi. Aceste pierderi de vieţi au fost cauzate de raidurile aeriene şi atacurile cu rachete din cursul dimineţii", a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

12:27 - Bombardamentele rușilor au lovit un bloc din orașul Chuhuiv, regiunea Harkov. Imagini postate pe Twitter arată oameni plini de sânge.

12:20 - Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT:

  • Federația Rusă a ales forta tancurilor în detrimentul vieții cetățenilor.
  • România condamnă ferm agresiunea ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei.
  • Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa. Niciodată nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
  • România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Voi lua măsuri pentru ca siguranța cetățenilor români să nu fie afectată.
Declarația Președintelui României, la Palatul Cotroceni

???? LIVE Declarația Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută la Palatul Cotroceni:

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Joi, 24 februarie 2022

12:17 - Compania feroviară de stat din Ucraina anunță că a evacuat aproximativ 3.100 de civili din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk înainte de intensificarea confruntărilor.

12:05 - Republica Moldova și-a închis spațiul aerian. Zborurile către Chișinău vor fi redirecționate spre Iași.

12:01 - Ministerul ucrainean de Interne anunță că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești, și le-au cerut grănicerilor să se predea.

Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.

11:52 - Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat joi că armata belarusă nu va participa la operaţiunea militară lansată de Rusia în Ucraina.

”Trupele noastre nu iau nicio parte la operaţiune”, a spus Lukaşenko.

11:45 - Ucraina a rupt oficial legăturile diplomatice cu Rusia în urma invaziei asupra teritoriului său, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o conferință de presă.

11:42 - Lyubov Velychko, jurnalist ucrainean care locuiește în apropierea unei baze militare din apropierea capitalei Kiev, spune că a vazut 7 rachete ale Rusiei, joi dimineață.

11:38 - Zeci de oameni, ucraineni și turiști veniți în Ucraina, au intrat în România, pe jos, prin vama de la Sighetu Marmației, anunță Digi24.

11:29 - Armata ucraineană susține că a ucis „aproape 50 de ocupanți ruși” în regiunea Lugansk. Termenul „ocupanți ruși” se poate referi atât la soldații ruși, cât și la luptătorii separatiști pro-ruși din estul Ucrainei, notează AFP.

11:27 - Veterani ucraineni sunt înarmaţi pentru a lupta împotriva trupelor ruse care invadează Ucraina, anunţă poliţia. Autorităţile ucrainene îndeamnă locuitorii ţării să se înroleze în armată.

11:26 - Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a decis convocarea Celulei de criză pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul ucrainean.

11:19 - Gazprom anunță că exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina continuă în mod normal.

11:15 - Ținta Rusiei nu este numai Donbas, nu este numai Ucraina, ci stabilitatea în Europa. Îl vom trage la răspundere pe președintele Putin pentru asta, spune şefa Comisiei Europene, care anunță și un pachet amplu de sancțiuni masive și țintite contra Moscovei.

11:12 - Ucraina anunță că sunt cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării.

În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. 7 orașe au fost bombardate până acum de ruși.

orase-bombardate
Foto: BBC

11:05 - Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat trupelor ucrainene să provoace un maximum de pierderi militarilor ruşi care invadează țara, anunţă pe Facebook comandantul Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujini.

”Suntem pe pământul nostru și nu vom renunța la el! Împreună spre victorie”, spune el.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний: Ми на своїй землі і не здамо її! Разом до...

Publicată de Вінницька обласна державна адміністрація pe Miercuri, 23 februarie 2022

10:59 - Oamenii stau la cozi, în Kiev și Mariupol, să scoată bani de la bancomate.

10:52 - Coreea de Sud va sancționa Rusia pentru atacul asupra Ucrainei, a declarat joi președintele Moon Jae-in.

10:50 - Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă.

”Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional”, a transmis preşedintele, cerând cetăţenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă.

10:41 - Importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal şi, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară, a declarat, joi, pentru Agerpres, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

10:33 - Rusia a dispus decretarea stării de alertă în regiunile Crimeea și Kursk, în contextul intervenţiei militare ruse şi al confruntărilor cu armata ucraineană.

10:28 - Ministrul de Externe al Regatului Unit a promis sancțiuni „fără precedent” pentru Rusia, după „decizia îngrozitoare” de a invada Ucraina.

10:23 - Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei. Turcia, ţară membră a NATO care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile.

10:16 - Rubla rusească a scăzut joi la minime istorice în raport cu dolarul şi euro, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să invadeze Ucraina.

10:11 - Rusia a bombardat o unitate militară de la Kiev. Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei anunță că sunt victime.

10:03 - Șapte persoane au murit în urma bombardamentelor rusești, spune poliția ucraineană, potrivit BBC. Oficialii spun că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, lângă Odesa, a ucis șase persoane și a rănit șapte. De asemenea, 19 persoane sunt date dispărute.

O altă persoană a murit în orașul Mariupol, au adăugat aceștia.

09:52 - Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cere activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington, după agresiunea Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.

09:48 - Zborurile au fost anulate pe aeroporturi ale unor oraşe mari din sudul Rusiei, situate în apropiere de Ucraina, anunţă Agenţia rusă a aviaţiei Rosaviatsia.

Zborurile au fost anulate la Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci, Anapa, Gelendjik, Elista, Stavropol, Bolgorod, Briansk, Orel, Kursk şi Voronej, toate situate în apropiere de Ucrana sau de Marea Neagră. Aceste restricţii urmează să rămână în vigoare până la 2 martie, precizează agenţia rusă.

09:41 - AUR va organiza un protest în faţa ambasadei Rusiei, joi, la ora 18:00.

09:39 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat vehement atacul Rusiei asupra Ucrainei, somându-l pe Vladimir Putin să oprească imediat operaţiunile militare.

09:34 - Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Din acest grup de lucru fac parte miniştrii Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

09:27 - Mai multe vehicule militare ruse au pătruns în Ucraina prin Crimeea, potrivit poliției de frontieră ucraineană.

Video released by the State Border Guard Service of Ukraine shows the movement of Russian military equipment allegedly moving in from the occupied peninsula. The Guard reports it is recording movement across the border. According to the guard, “At about 5.00 am, the state border of Ukraine in the area with the Russian Federation and the Republic of Belarus was attacked by Russian troops supported by Belarus… The attack was also carried out by the TOT of the Autonomous Republic of Crimea.” The service reports attacks on border units, border patrols and checkpoints carried out with the use of artillery, heavy equipment and small arms.Read full releases here: https://mvs.gov.ua/uk/news/derzavnii-kordon-ukrayini-piddavsya-ataci-rosiiskix-viisk-z-boku-rf-ta-rbThe posted update: https://mvs.gov.ua/uk/news/z-okupovanogo-pivostrova-vidbuvsya-rux-rosiiskoyi-viiskovoyi-texniki

Publicată de Ali Bradley pe Miercuri, 23 februarie 2022

09:21 - Sistemul energetic ucrainean a fost deconectat de sistemele energetice din Rusia şi Belarus şi funcţionează independent, a anunţat joi compania Ukrenergo.

09:16 - Klaus Iohannis a convocat la ora 11.00 ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care se va discuta despre implicațiile asupra securității euroatlantice ale invaziei Rusiei în Ucraina.

La finalul ședinței CSAT, Iohannis va susține o declarație de presă.

09:12 - Pe Twitter circulă imagini cu bucăți dintr-o rachetă ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev.

08:57 - Armata rusă anunţă că a distrus sisteme de apărare antiaeriană şi a ”scos dn serviciu” baze aeriene în Ucraina, unde Moscova a lansat joi dimineaţa o operaţiune militară.

”Infrastructura militară şi baze aeriene aparţinând Forţelor armate ucrainene au fost scoase din serviciu. Instalaţiile apărării antiaeriene ale forţelor armate ucrainene au fost distruse”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor ruse de presă.

08:50 - Ambasada Statelor Unite la Kiev a emis un avertisment pentru americanii din Ucraina și le-a cerut să se „adăpostească în locuri sigure”.

08:44 - Un avion militar ucrainean a fost interceptat şi escortat joi dimineaţă până la Baza 95 aeriană Bacău, anunţă MApN.

”Joi, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional.

Aronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05”, anunţă MApN.

Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la BacăuAstăzi, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Miercuri, 23 februarie 2022

08:30 - Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă în această dimineaţă la Bruxelles, în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

08:23 - Forțele armate ucrainene au anunțat că au doborât 5 avioane rusești și un elicopter. Armata rusă a negat însă aceste informații.

08:12 - Rusia a bombardat baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la aproape 180 km de Sighetu Marmației. Imaginile au fost postate pe Twitter de un ziarist ucrainean.

08:09 - Mai multe trupe şi vehicule militare au fost filmate trecând din Belarus în Ucraina, pe la punctul de frontieră Senkivka. Coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei locale 6:48.

08:03 - Primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a îndemnat cetățenii să stea acasă, deoarece sunt explozii în toată țara.

"Vă rugăm să nu vă părăsiți locuințele astăzi. Din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu funcționează astăzi", a spus primarul Igor Terekhov, într-o postare pe Facebook joi dimineață.

07:59 - Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice decizia ţării sale de a interveni în Ucraina. El a făcut referire la presupuse "provocări" din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, insistând că Rusia nu caută "să ocupe" ţara vecină.

07:55 - În Kiev se aud sirenele de război, oamenii fug speriați.

07:51 - Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi afirmă că SUA şi aliaţii săi vor impune Rusiei sancţiuni severe.

07:40 - Ministrul de Externe al Ucrainei a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, asistență militară și financiară, precum și ajutor umanitar.

07:32 - Și cancelarul german Olaf Scholz a declarat că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este "o încălcare flagrantă" a dreptului internaţional.

"Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi. Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa", a transmis el, într-un comunicat.

07:27 - Zelenski a declarat că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe.

07:22 - Uniunea Europeană va trage Moscova la răspundere pentru atacul nejustificat asupra Ucrainei, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În aceste ore negre, gândurile noastre sunt la Ucraina și la femeile, bărbații și copiii nevinovați care se confruntă cu acest atac neprovocat și se tem pentru viața lor”, a postat ea, pe Twitter.

07:16 - Premierul britanic Boris Johnson condamnă atacul Rusiei.

”Sunt îngrozit de evenimentele din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenski pentru a stabili următorii pași. Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii, lansând acest atac asupra Ucrainei. Regatul Unit și aliații noștri vor răspunde”, a scris Johnson, pe Twitter.

07:11 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării. El a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

"Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge", a afirmat şeful statului ucrainean.

06:58 - CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la fața locului şi a martorilor oculari. Este vorba despre: Kiev, Harkov, Kramatorsk, Nipru, Mariupol, Odesa și Zaporojie.

BREAKING - The Russian invasion of Ukraine has started, according to senior pentagon official. In this video, EXPLOSIONS can be heard in Ukraine's capital, Kyiv. Pray for the people experiencing this violence right now. VIDEO: ABC News

Publicată de Channing Frampton pe Miercuri, 23 februarie 2022

06:49 - Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să-și retraga trupele în Rusia și să oprească „ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”.

06:42 - Și adjunctul ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat că invazia Rusiei a început.

”Invazia a început. Tocmai au fost explozii pe aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Nipru. Focurile de armă la graniță sunt în desfășurare”, a scris el pe Facebook.

06:33 - Președintele Klaus Iohannis a condamnat într-un comunicat, ”în cei mai fermi termeni, agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

”România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”, a transmis Iohannis.

Întregul comunicat îl puteți citi AICI.

06:22 - Explozii au fost auzite și în orașul port Mariupol din estul Ucrainei, iar în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev se aud focuri de armă.

06:18 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunțat pe Twitter că Putin a lansat ”o invazie la scară mare a Ucrainei”.

Orașe pașnice din Ucraina sunt atacate. Aceasta este agresiune de război. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul pentru acțiune e acum”, a transmis Kuleba.

06:12 - Ministrul de Interne din Ucraina, Anton Gerashchenko, a anunțat joi dimineață că ”invazia a început” cu ”atacuri cu rachete asupra Kievului”. Ministrul a precizat că la graniță rușii trag focuri de armă.

06:00 - O confruntare verbală a avut loc la ONU între reprezentanții Rusiei și Ucrainei. Vizibil afectat de veștile din țara sa, reprezentantul Ucrainei i-a cerut omologului său rus să recunoască faptul că Rusia a declarat război Ucrainei. Acesta din urmă a refuzat, susținând că este vorba doar de o ”operațiune militară în Donbas”, pentru a-i apăra pe cetățenii din regiunea separatistă.

05:41 - Președintele american Joe Biden a condamnat ”atacul nejustificat și neprovocat asupra Ucrainei”, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat că războiul e inevitabil și că este doar o chestiune de timp.

”Întreaga lume se roagă pentru poporul ucrainean în această noapte în care suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor armate ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat, care va aduce pierderi de vieți catastrofale și multă suferință. Rusia e singura responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le aduce și SUA și aliații și partenerii vor răspunde decisiv și unitar”, a spus Biden, adăugând că noi sancțiuni vor fi anunțate după reuniunea liderilor G7, ce va avea loc în câteva ore.

05:29 - Noi declarații din discursul lui Putin, ce pare că a fost preînregistrat.

Putin a mai spus că vrea să ”demilitarizeze și să denazifice Ucraina” și le-a cerut soldaților ucraineni să depună armele și să meargă acasă. El a avertizat și NATO că, ”în caz de interferențe externe, va acționa imediat”.

Spune că ”responsabil de vărsarea de sânge va fi regimul de la Kiev” și le transmite cetățenilor ucraineni că ”părinții și bunicii voștri nu au luptat ca voi să ajutați acum neo-naziști”.

05:26 - Apar și alte relatări despre bombele de lângă Kiev.

05:12 - Jurnaliștii de la CNN anunță că mai multe explozii puternice s-au auzit în apropiere de Kiev, cel mai probabil în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din țară.

05:05 - Președintele rus Vladimir Putin are o primă declarație și anunță că va continua ”operațiunea militară specială în Ucraina”.

Într-o declarație de presă televizată, Putin a spus că ciocnirea forțelor ruse și ucrainene e inevitabilă.

Ciocnirea forțelor ruse și ucrainene e inevitabilă. Este doar o chestiune de timp. Extinderea NATO și folosirea teritoriului ucrainean de către Alianță e ceva inacceptabil. Misiunea militarilor ruși e de a proteja oamenii. Circumstanțele cer acțiuni decisive din partea Rusiei”, a spus Putin.

05:02 - În aceeași linie a vorbit și Barbara Woodward, reprezentanta Marii Britanii: ”De luni de zile Rusia a ținut pistolul la tâmpla Ucrainei. Acum, Putin are degetul pe trăgaci”.

05:00 - Linda Thomas Greenfield, reprezentanta SUA la ONU, a cerut de asemenea Rusiei să se oprească.

”Suntem aici în această noapte pentru că noi credem, împreună cu Ucraina, că o invazie la scară mare este iminentă. Vedem că Rusia a închis spațiul aerian, a trimis soldați în Donbas și și-a mutat trupele în poziții de atac.

E o situație periculoasă și suntem aici pentru un singur motiv: cerem Rusiei să se oprească. Întorceți-vă la granițele voastre. Duceți-vă trupele, tancurile și avioanele înapoi la cazărmile și hangarele voastre. Și trimiteți-vă diplomații la masa negocierilor. Dați înapoi, înainte să fie prea târziu”, a spus Thomas-Greenfield.

04:48 - Ferit Hoxha, reprezentantul Albaniei la ONU, a catalogat situația drept ”o nebunie fără sens”, adăugând că ”războaiele Rusiei nu au nimic de-a face cu securitatea ei”.

04:44 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a transmis un mesaj lui Putin, la începutul reuniunii Consiliului de Securitate.

”Dacă, într-adevăr, operațiunea e pregătită, am un singur lucru de zis: Putin, oprește-ți trupele din a ataca Ucraina. Dă-i păcii o șansă. Prea mulți oameni au murit deja”, a spus liderul ONU.

04:35 - A început reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Reprezentantul Rusiei, Vasili Nebenzia, le-a spus, sarcastic, jurnaliștilor: ”Încep să-mi placă aceste ședințe nocturne”.

04:22 - Întreg traficul aerian civil a fost suspendat deasupra Ucrainei.

04:19 - Liderii G7 se vor reuni în videoconferință joi, a anunțat Casa Albă.

04:16 - Ria Novosti, agenţia de stat a Rusiei, transmite o altă variantă a evenimentelor din Ucraina, și anume susține că forțele de la Kiev bombardează Donețkul.

Televiziunea dă și detalii cum ar fi că atacul a avut loc la ora 02:40 și că 10 obuze de 120 mm au fost trase înspre Trudovskaia, incidentul fiind pezentat ca o nouă încălcare a acordului de la Minsk.

04:00 - Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a reluat avertismentul despre campania de dezinformare a Rusiei. El subliniază că nu sunt dovezi că Kievul ar fi vinovat de genocid în Donbas și nici că a lansat vreun atac în Donețk și Lugansk.

03:27 - Pe străzile din Kiev circulă multe vehicule ale serviciilor de urgență. În Piața Maidan, simbolul rezistenței la anexarea Crimeii, au fost văzute vehicule blindate. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că a pregătit adăposturi de bombe unde încap 5.000 de oameni.

03:20 - La granița de nord-est cu Ucraina, pe teritoriul rus, au fost observate coloane de camioane militare, cu plăcuțele de înmatriculare întoarse. Mai la sud, lângă Donețk, au fost observate alte convoaie militare, potrivit CNN.

03:15 - Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat, la NBC, că se așteaptă ca invazia totală a Ucrainei să aibă loc înainte de zorii zilei. Totuși, el a exprimat speranța ca o agresiune majoră să fie evitată.

03:08 - Aeroporturile ucrainene din Harkov, Nipru și Zaporojie sunt închise și pistele sunt blocate. Va fi închis și aeroportul din Kherson. Mai multe companii aeriene au fost informate că Ucraina este o ”zonă fără zboruri”.

03:00 - Rusia a emis o interdicție pentru zborurile civile pe rutele care se intersectează cu granița de nord est a Ucrainei. Interdicția e valabilă până pe 18 mai.

02:56 - Și la această oră cel puțin 6 site-uri guvernamentale sunt nefuncționale.

02:54 - Cel puțin cinci explozii au fost auzite în Donețk.

02:51 - Franța le cere cetățenilor să părăsească de urgență Ucraina și în niciun caz să nu se aventureze la granițele de est sau nord.

02:48 - Și Pentagonul a reiterat că forțele rusești sunt în poziție de atac și că invazia totală e iminentă.

”Forțele rusești continuă să se apropie de graniță. Sunt gata de atac, pot ataca în orice moment, cu o forță militară însemnată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

02:44 - Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat, la rândul său, că Rusia pune la punct ultimele detalii ale invaziei. În plus, el a punctat că SUA au dovezi clare că forțele rusești deja sunt prezente pe teritoriul Ucrainei, dar nu a dat detalii.

Săptămâna trecuta, la Consiliul de Securitate al ONU, Blinken a descris scenariul invaziei: ”Rachete și bombe rusești vor cădea peste Ucraina. Comunicațiile vor fi bruiate. Atacuri cibernetice vor bloca instituțiile cheie. După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte cheie, deja stabilite, conform unor planuri bine puse la punct”.

Iar ceea ce am văzut miercuri seamănă destul de bine. În Donbas rețelele de telefonie n-au mai funcționat cu puțin înainte de miezul nopții și cam tot atunci un nou atac cibernetic a lovit instituții cheie și companii din Ucraina.

Totodată, imaginile din satelit arată că trupele rusești sunt la doar 14-15 kilometri de granițele din nord, sud și est.

02:36 - Zelenski solicitase anterior o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, și cererea i-a fost aprobată.

Reuniunea va avea loc în această noapte, la ora 04:30, ora Ucrainei (și a României).

02:22 - Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut cetățenilor ruși să nu creadă ceea ce văd la televiziunile rusești, unde Ucraina e portretizată drept agresor.

”Am inițiat o convorbire telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul: liniște. Acesta ar putea fi începutul unui mare război pe continentul european. Întreaga lume spune că se poate întâmpla în orice moment. Declanșarea ar putea avea loc în orice minut. Orice atac ar putea arde totul”, a spus Zelenski.

Apoi s-a adresat rușilor, în limba lor.

”Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor ruși. Nu ca președinte, ci ca cetățean al Ucrainei. Avem peste 2.000 de kilometri de graniță comună. Armata voastră e de-a lungul acelei granițe acum. Aproape 200.000 de soldați și mii de vehicule militare.

Conducătorii voștri au aprobat să fie făcut pasul înainte, pe teritoriul unei alte țări. Acest pas poate fi începutul unui mare război pe continentul european.

Vi se spune că acest foc îi va elibera pe ucraineni. Dar ucrainenii sunt liberi. Ucraina din știrile voastre și Ucraina din realitate sunt două țări diferite. Și principala diferență e că a noastră e cea reală.

Vi se spune că suntem naziști. Cum ar putea să fie nazistă o țară care a dat 8 milioane de suflete ca să combată nazismul? Spuneți-i bunicului meu asta. A fost, pe parcursul războiului, în infanteria din armata sovietică și a murit cu grad de colonel în Ucraina independentă.

Vi se spune că urâm cultura rusească? Cum ar putea cineva să urască cultura, orice cultură? Vecinii mereu se îmbogățesc unul pe altul din punct de vedere cultural, dar asta nu îi face un singur popor, nu ne dizolvă pe noi în voi. Suntem diferiți. Dar ăsta nu e motiv să fim dușmani. Vrem să ne hotărâm singuri istoria, în pace, cu calm și onestitate”, a spus președintele ucrainean.

El a încheiat adăugând că ucrainenii vor pace, dar dacă ”cineva va încerca să ne ia pământul, libertatea, viețile noastre și ale copiilor noștri, ne vom apăra. Dacă ne atacați, o să ne priviți în ochi, nu o să ne vedeți fugind”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇