Rusia a evacuat ambasada de la Kiev și și-a dat jos steagul de pe clădire. Ucraina a intrat în stare de urgență

Rusia a evacuat ambasada de la Kiev și și-a dat jos steagul de pe clădire. Ucraina a intrat în stare de urgență

Ucraina a declarat, miercuri, stare de urgenţă şi a sfătuit cetăţenii ucraineni aflaţi în Rusia să părăsească ţara cât mai repede, în timp ce Moscova a evacuat personalul diplomatic de la Ambasada sa de la Kiev.

Reuters citează agenția rusă de presă Tass care scrie că tot personalul diplomatic rus din Ucraina a fost retras și că miercuri la amiază steagul Rusiei a fost dat jos de pe clădirea în care a funcționat ambasada.

Clădirea este înconjurată de polițiști, având în vedre că ieri în fața ambasadei numeroși ucraineni au protestat, după cum se vede în imaginea articolului.

ADVERTISING

La rândul său, Kievul a făcut un apel către toți cetățenii ucraineni din Rusia să părăsească țara, pentru că, având în vedere agresiunile, nu garantează că va putea oferi servicii consulare.

Potrivit Reuters, Parlamentul a votat impunerea stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile.

Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate, explicase anterior că declararea stării de urgență va permite Kievului să impună restricții de călătorie și să interzică circulația pe timp de noapte, deși a precizat că aceste măsuri nu au fost încă programate și vor fi impuse doar dacă situația degenerează și mai mult.

ADVERTISING

El a mai confirmat și că Ucraina mobilizează, pentru început, 36.000 de militari în rezervă.

Până acum, aproape 500.000 de militari ucraineni au dobândit experiență de luptă pe frontul de est, deci ar mai putea fi mobilizați în continuare și alți rezerviști.

În starea de urgență, autoritățile vor putea să organizeze puncte de control, să impună diverse restricții de circulație și să controleze documentele cetățenilor, a exemplificat Danilov.

What does a Ukrainian state of emergency mean for the Russia-Ukraine crisis? - BBC News

Ucraina a fost avertizată atât de americani, cât și de britanici, că trupele rusești sunt în acest moment 100% în poziție de atac și că o invazie este iminentă. În plus, există informații solide că deja sute de soldați ruși și tancuri au intrat în Donbas.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇