UE a votat primele sancțiuni pentru Rusia. Sunt mai dure decât toate celelalte, dar Putin încă nu e pe listă

UE a votat primele sancțiuni pentru Rusia. Sunt mai dure decât toate celelalte, dar Putin încă nu e pe listă

Sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană sunt mai grele decât cele anunțate de SUA și Marea Britanie, acestea vizând în mod direct și nominal cei mai puternici oameni de la Moscova.

”Deciziile Rusiei de a recunoaște Donețk și Lugansk ca entități independente, dar și de a trimite trupe în aceste regiuni sunt ilegale și inacceptabile. Încalcă dreptul internațional, angajamentele asumate de Rusia și nu fac decât să amplifice criza”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Totodată, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat de urgență pentru joi seara un summit al liderilor celor 27 de state. Summitul va fi unul cu prezenţă fizică şi va începe de la ora 19:00 GMT (21:00 ora României).

"Este important să rămânem uniţi şi hotărâţi şi să definim împreună abordarea noastră şi acţiunile noastre colective. Recursul la forţă şi coerciţie pentru a modifica frontierele nu-şi are locul în secolul XXI. Ţin să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în aceste ultime zile, în special prin adoptarea rapidă astăzi a unui set de sancţiuni de către Consiliu", a declarat preşedintele Consiliului European într-un comunicat.

ADVERTISING

Sancțiuni dure, dar Putin încă nu a fost pus pe lista neagră

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, comandantul Forțelor Aeriene și cel al Flotei Mării Negre ale Rusiei, importanți „propagandiști” ai Moscovei, precum și 351 de parlamentari ruși din Duma de Stat sunt țintele acestor sancțiuni europene, informează The Guardian.

Măsurile sunt susținute de toate țările membre UE, documentul având semnăturile tuturor miniștrilor de Externe europeni.

Țările UE au avut doar câteva ore la dispoziție pentru comentarii și obiecții, după ce propunerea finală a fost stabilită marți seară, iar peste noapte au fost verificate aspectele tehnice și juridice.

ADVERTISING

Pe lista scurtă se află 23 de persoane importante, trei bănci și întreaga fabrică de troli din Sankt Petersburg, care vor avea bunurile deținute în UE înghețate, precum și interdicția de a călători pe teritoriul european, ca răspuns la recunoașterea autoproclamatelor republici separatiste din estul Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, toți cei 351 de deputați ruși din Duma de Stat care au votat pentru recunoașterea și sprijinirea separatiștilor din Lugansk și Donețk au fost interziși în UE, la fel ca militarii implicați concret în manevrele de la frontiera Ucrainei, în frunte cu comandanții lor.

ADVERTISING

Singurul care lipsește de pe listă, spre nemulțumirea unor oficiali europeni, este chiar președintele Vladimir Putin. El nu a fost încă vizat direct de restricții, UE considerând totuși că nu se cade ca un șef de stat să fie tratat așa nediplomatic, deși el este principalul factor de decizie de la Kremlin.

În plus, oficialii europeni au interzis și comerțul cu cele două regiuni separatiste recunoscute de Moscova, după modelul aplicat în 2014 privind Crimeea.

Nume grele de la Moscova, pe lista celor interziși în UE

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se află în capul listei celor sancționați, pentru că el este „responsabil în ultimă instanță pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei”. Asta ca să nu-l pună direct pe Putin.

Urmează Anton Vaino, șeful de cabinet al lui Vladimir Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, alături de Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre a Rusiei, și Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aeriene ruse.

Alte persoane importante de la Moscova, care se află pe lista sancțiunilor, sunt vicepremierul Dmitri Grigorenko, președintele băncii de stat VTB Bank, precum și Igor Shuvalov, șeful băncii ruse pentru dezvoltare, VEB, care finanțează sectorul de apărare.

Sunt vizați și principalii „propagandiști” ai regimului, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, împreună cu şefa postului RT (Russia Today), Margarita Simonyan, ambele fiind recunoscute pentru retorica lor anti-occidentală. A fost trecut pe listă și Vladimir Solovyov, prezentator al postului TV Russia-1.

Nu a fost ratat nici Evgheni Prigojin, cunoscut ca „bucătarul lui Putin”, un magnat rus care finanțează Agenția pentru Cercetarea Internetului (IRA), adică fabrica de troli din Sankt Petersburg, dar și grupul de mercenari Wagner, implicat în conflicte pe tot globul (Africa, Siria etc.). FBI a pus și un preț de 250.000 de dolari pe capul lui.

prig

Soția și mama lui Prigojin sunt și ele pe listă, probabil pentru că magnatul are bani și proprietăți pe numele lor, precum și companii care au legături cu acesta.

Sunt sancționate și Rossiya Bank, considerată a fi banca personală a lui Vladimir Putin și a acoliților săi, împreună cu Promsvyazbank și Vnesheconombank, pe care oficialii europeni consideră că Putin le controlează personal și care au un rol important în finanțarea armatei ruse.

Iar liderii europeni au lăsat de înțeles că vor mai urma și alte sancțiuni, în zilele următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇