Premierul Letoniei, Arturs Krišjānis Kariņš, a declarat miercuri că a primit informaţii că armata rusă ar fi transferat efective militare şi tancuri în zone din regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.
„Conform informaţiilor pe care le am la dispoziţie, Vladimir Putin transferă forţe suplimentare şi tancuri în teritoriile ocupate din Donbas. Prin definiţie, acest lucru ar fi pătrunderea pe teritoriul suveran al unui stat vecin”, a afirmat Arturs Krišjānis Kariņš pentru CNN, potrivit Mediafax.
Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii, Rusia a transferat, în ultimele 24 de ore, trupe şi echipamente militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care erau ocupate de insurgenţi separatişti proruşi. Ar fi fost transferate unul sau două batalioane tactice, fiecare de câte 800 de militari, a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane.
Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar Vladimir Putin a declarat că va trimite trupe pentru apărarea acestor regiuni, după ce le-a recunoscut independenţa.
"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina", a afirmat marţi seară preşedintele SUA, Joseph Biden.
Miercuri, Casa Albă l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky că toate datele pe care le dețin indică un atac iminent, ce va avea loc în următoarele 48 de ore, potrivit unor surse americane citate de Newsweek și confirmate și cu partea ucraineană.
Sursele Newsweek au fost confirmate și de CNN, însă de data aceasta se vorbește doar de un atac iminent, nu de termenul de 48 de ore.
Totodată, The Guardian citează un militar de rang înalt din SUA care susține că Rusia și-a mutat 100% din trupe în pozițiile de atac.
”Sunt gata să pornească invazia, dacă primesc ordinul”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului, precizând că SUA monitorizează din aer atât cât pot și cât de mult pot trupele rusești.
Oficialii americani au avertizat că anticipează atât o invazie la sol, cât și atacuri aeriene.
”Rachete și bombe rusești vor cădea peste Ucraina. Comunicațiile vor fi bruiate. Atacuri cibernetice vor bloca instituțiile cheie. După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte cheie, deja stabilite, conform unor planuri bine puse la punct”, spunea săptămâna trecută secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la Consiliul de Securitate al ONU.
Sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi
Între timp, în această seară are loc Adunarea Generală a ONU. Secretarul general Antonio Guterres a început sesiunea denunţând din nou "încălcările" comise de Moscova la adresa Kievului.
"Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa 'independenţă' a regiunilor Doneţk şi Lugansk - şi urmarea - sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite", a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
Luând cuvântul imediat după, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia. "Ucraina nu a plănuit niciodată şi nu plănuieşte nicio operaţiune militară în Donbas", a declarat Kuleba.
Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut ONU "acţiuni concrete şi rapide" pentru a opri angrenajul alimentat, potrivit lui, de Rusia şi desfăşurările sale militare.
"Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi", a atenţionat Dmitro Kuleba.
Miercuri, încă un militar ucrainean a fost ucis într-un atac produs pe linia de contact a regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat armata ucraineană, precizând că un alt militar ucrainean a fost rănit.
Marţi, un alt militar ucrainean a fost ucis, iar alţi şase au fost răniţi în confruntări cu insurgenţi separatişti proruşi, în regiunile Lugansk şi Doneţk.