Liderii din Donețk și Lugansk i-au cerut lui Vladimir Putin ajutor militar, invocând atacuri ale armatei ucrainene, deși Kievul a repetat continuu că acționează pur defensiv și doar după ce toate căile non-violente au fost epuizate. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să vorbească cu Vladimir Putin, dar degeaba.
Denis Pushilin, liderul din Donețk, a cerut armatei ucrainene să se retragă, sugerând să cedeze teritorii suplimentare, potrivit CNN.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Putin a primit scrisori de la cei doi.
”Președintele Vladimir Putin a primit scrisori de la liderii republicilor Lugansk și Donețk, Leonid Pasechnik și Denis Pushilin. Kievul continuă să aducă trupe de-a lungul liniei de contact și primește sprijin, inclusiv militar, de la SUA și alte state vestice. Regimul de la Kiev vrea să rezolve conflictul prin forță.
Având în vedere desfășurarea evenimentelor, liderii celor două republici, pentru a preveni victime civile și o catastrofă umanitară, pe baza Articolelor 3 și 4 din tratatele de prietenie, cooperare și asistență bilaterală dintre Federația Rusă și cele două republici, i-au cerut președintelui Rusiei să îi ajute să respingă agresiunea forțelor armate și trupelor ucrainene. Acțiunile regimului de la Kiev demonstrează că nu doresc terminarea războiului în Donbas”, a spus Peskov.
Pentagonul: Trupele rusești sunt gata să atace în orice moment
Acesta ar putea fi pretextul pentru Rusia să declanșeze invazia, comentează analiștii de politică externă. Și scenariile lor par să fie susținute de informațiile obținute de serviciile occidentale.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a anunțat miercuri seară că ”Rusia trimite forțe armate suplimentare în regiunile Donețk și Lugansk”.
”Trupele ruse de la graniță sunt acum pregătite să atace oricând”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. El a subliniat că dacă Putin merge înainte cu invazia Ucrainei nu va fi un act de curaj, ci unul de război, care va provoca suferință.
Oficialul a subliniat că Rusia nu doar că nu dă semne că vrea dezescaladarea conflictului, dar face pași în permanență în direcția opusă.
Puțin mai devreme, aceeași informație a venit și de la premierul lituanian Arturs Krišjānis Kariņš.
”Potrivit informațiilor pe care le-am primit, Putin aduce trupe și tancuri în teritoriile ocupate din Donbas. Asta este, după orice definiție, o încălcare a suveranității teritoriale a unei țări vecine”, a spus oficialul.
Imagini din satelit arată că fortele rusești au fost suplimentate, în special în și în jurul Belgorodului. Majoritatea sunt poziționate la doar 15 kilometri de granița cu Ucraina.
La fel, la granița de nord, trupele rusești sunt în poziții de atac, desfășurate în formații mai mici și de-a lungul liniei copacilor, în regiunea Golovchino, tot la 15 kilometri de Ucraina. La fel sunt observate trupe și lângă Kupino, tot în nord, iar un alte batalioane și artilerie sunt poziționate lângă Malakeevo, puțin mai departe, la 32 de kilometri de granița cu Ucraina.
Un alt grup tactic e poziționat lângă Krasnaia Yaruga, la 14 kilometri de granița de est a Ucrainei.
Comunicații bruiate în Donețk și un nou atac cibernetic masiv
În același timp, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a anuntat că schimbul de noapte de de la combinatul chimic Titan din Crimeea anexată de Rusia a fost evacuat.
Kuleba spune că ar putea fi vorba de pregătirea unui nou pretext de invadare.
”Moscova pare că nu are nicio limită când e vorba de a falsifica pretexte pentru noi agresiuni”, a scris el pe Twitter.
Există mai multe rapoarte că în Donețk rețelele de telefonie au picat la scurt timp după miezul nopții.
În plus, Kievul anunță că guvernul și mai multe companii au fost ținta unui nou atac cibernetic, menit să șteargă date, astfel încât computerele să nu mai poată fi folosite.
Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aexplicat, la Consiliul de Securitate al ONU, cum se va desfășura invazia.
”Rachete și bombe rusești vor cădea peste Ucraina. Comunicațiile vor fi bruiate. Atacuri cibernetice vor bloca instituțiile cheie. După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte cheie, deja stabilite, conform unor planuri bine puse la punct”, spunea săptămâna trecută secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la Consiliul de Securitate al ONU.
Ucraina a cerut miercuri noapte o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
Totodată, Aeroportul Internațional Harkov a fost închis complet de miercuri seară, de la ora 20:35, până joi dimineață, la ora 08:35. Harkov este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia.
Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii, Rusia a transferat, în ultimele 24 de ore, trupe şi echipamente militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care erau ocupate de insurgenţi separatişti proruşi. Ar fi fost transferate unul sau două batalioane tactice, fiecare de câte 800 de militari, a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane.
Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar Vladimir Putin a declarat că va trimite trupe pentru apărarea acestor regiuni, după ce le-a recunoscut independenţa.
"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina", a afirmat marţi seară preşedintele SUA, Joseph Biden, iar miercuri atât UE, cât și SUA au impus sancțiuni Rusiei.
Miercuri, Casa Albă l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky că toate datele pe care le dețin indică un atac iminent, ce va avea loc în următoarele 48 de ore.