Ungaria introduce vaccinarea cu doza 4 la șase luni sau chiar mai repede, la nevoie

Ungaria introduce vaccinarea cu doza 4 la șase luni sau chiar mai repede, la nevoie

Guvernul ungar a recomandat vineri administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 pentru populaţia sa generală, după şase luni de la inocularea cu cea de-a treia doză, dar a lăsat deschisă posibilitatea de a reduce acest interval până la patru luni.

„Deşi, potrivit experţilor, (varianta) Omicron este mai slabă decât Delta, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm. Avem un as în mânecă: vaccinul”, a declarat prim-ministrul ungar, Viktor Orban, la postul public de radio Kossuth.

Pentru cea de-a patra doză va fi necesară o recomandare de la medicul de familie.

Cum stă Ungaria cu vaccinarea

Cetăţenii ungari pot alege între vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca, aprobate de Uniunea Europeană, şi vaccinul Sinopharm, neaprobat în UE şi produs de China.

Ungaria a renunţat la utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, care nu a fost autorizat de Bruxelles.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a recunoscut joi că nu a fost elaborat deocamdată un program special pentru cei 2 milioane de cetăţeni ungari - o treime dintre cei vaccinaţi - care au folosit cele două vaccinuri neautorizate de UE şi care nu au avut prin urmare acces la certificatul verde european.

Pentru a putea intra în majoritatea ţărilor membre ale UE, aceștia trebuie să prezinte un test PCR.

Campania de vaccinare a încetinit în Ungaria, după ce această ţară a ajuns la o acoperire vaccinală de 64% din totalul rezidenţilor săi, din care 34% au primit deja şi doza "booster".

Numărul zilnic al infectărilor s-a triplat într-o singură săptămână în Ungaria, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate 8.900 cazuri de COVID-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇