România reduce de la șase la patru luni intervalul pentru doza booster a vaccinurilor anti-Covid

România reduce de la șase la patru luni intervalul pentru doza booster a vaccinurilor anti-Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începând de luni, doza booster de vaccin anti-COVID-19 va putea fi administrată în România la doar patru luni după încheierea schemei de vaccinare, au decis autoritățile.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei de vaccinare, a explicat această decizie.

„Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron. De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni.

ADVERTISING

Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, practic mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat, joi, medicul.

Această modificare va intra în vigoare începând de luni, 17 ianuarie, a mai precizat acesta.

ADVERTISING

Practic, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă se pot prezenta pentru doza booster, inclusiv copiii de peste 12 ani.

De altfel, începând de astăzi, 13 ianuarie, părinții își pot programa copiii între 5 și 11 ani pentru administrarea dozei de vaccin antiCovid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇