Liber la programări pentru vaccinarea antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani. Ce trebuie să știe părinții

Liber la programări pentru vaccinarea antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani. Ce trebuie să știe părinții

Începând de astăzi, părinții își pot programa copiii între 5 și 11 ani pentru administrarea dozei de vaccin antiCovid.

Campania pentru vaccinarea acestei categorii de copii începe pe 26 ianuarie. Până atunci părinții și tutorii legali pot face programările, însă pot merge cu cei mici și direct în centrele care administrează dozele pediatrice.

"Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor este optimizat şi permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare", a precizat CNCAV, într-un comunicat.

Autoritățile au făcut și o listă cu informații necesare părinților:

  • sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Găsiți modelele AICI.
  • schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty (Pfizer) este de 10 micrograme/doză. Rapelul se administrează la 21 de zile.
  • se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.
  • dacă cel mic face 12 ani între prima și a doua doză, el va completa schema de vaccinare cu doză pediatrcă.

Autoritățile le amintesc românilor că doza pediatrică de la Pfizer a primit aprobările în SUA și în UE și mai multe țări au început deja vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani.

"În urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Reglementările menţionate se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty.

Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)", arată CNCAV. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇