Un manager de spital propune ca medicii care pleacă în străinătate să achite școlarizarea din țară din timpul rezidențiatului

Un manager de spital propune ca medicii care pleacă în străinătate să achite școlarizarea din țară din timpul rezidențiatului

Managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, cere ca absolvenții de medicină să fie obligați să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului.

Medicul subliniază că statul român cheltuiește sute de milioane de euro cu școlarizarea medicilor, bani care vin de la fiecare dintre noi prin contribuții plătite statului.

Potrivit managerului, dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate.

ADVERTISING

”Susțin întrutotul libertatea, deci și libertatea de mișcare a medicilor. Însă, la fel de ferm, susțin și că românii merită să fie tratați bine, în conformitate cu eforturile financiare pe care le fac pentru a pregăti specialiști.

Studiile de specialitate în medicină comportă cheltuieli mari din partea statului, în primul rând cu salariile pe care le plătește lunar medicilor rezidenți. În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Deci, primesc salarii atât de mari, în timp ce se pregătesc, în timp ce nu au responsabilitate pentru viața bolnavilor, în timp ce învață meserie de la medicii specialiști. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști.

ADVERTISING

Acești bani nu pică din cer, ci vin de la fiecare dintre noi, prin contribuții deloc puține plătite statului. Consider că ar fi normal ca acești tineri medici să dea ceva înapoi statului care i-a susținut și, indirect, fiecărui pacient în parte”, a scris Alina Ion pe Facebook.

Managerul consideră că orice medic care s-a specializat pe banii statului român, dar care nu dorește să profeseze în România, să aibă două variante:

  1. să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici;
  2. să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului.
ADVERTISING

”Nu aș merge mai departe, la plata studiilor în timpul facultății, deși Facultatea de Medicină este una dintre cele mai costisitoare, pentru stat, instituții de învățământ superior, însă aș solicita contravaloarea tuturor salariilor primite pe durata rezidențiatului.

Altfel, înseamnă că noi, țara aflată pe penultimul loc din Uniunea Europeană, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii. 40.000 de medici români profesează astăzi în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, și nu este deloc corect”, conchide managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon.

Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de...

Publicată de Alina Ion pe Sâmbătă, 22 iulie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇