Guvernul a aprobat majorările salariale pentru personalul din spitale și a deblocat angajările. Câți bani în plus primesc medicii pentru gărzi

Guvernul a aprobat majorările salariale pentru personalul din spitale și a deblocat angajările. Câți bani în plus primesc medicii pentru gărzi

Guvernul a aprobat vineri o ordonanţă de urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.

E vorba de majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul care efectuează gărzi şi asigură asistenţă medicală.

În plus, tot Guvernul a deblocat şi angajările în sistemul sanitar şi se pot acum ocupa 4.000 de locuri vacante de muncă.

Ministerul Muncii precizează cum se plătesc gărzile suplimentare de la 1 august.

  • 500 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
  • 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi;
  • 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiati, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.
  • între 100 lei şi 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepţia medicilor specialişti şi primari şi a biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

ADVERTISING

Banii necesari acestor majorări se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precizează Ministerul Muncii.

”De asemenea, pentru eliminarea inechităţilor şi discrepanţelor din rândul salariaţilor din unităţile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanţă”, arată ministerul.

Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcţie de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediaţi”, mai arată ministerul.

S-au deblocat şi angajările

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a anunțat tot vineri că Guvernul a aprobat un memorandum care prevede deblocarea angajărilor din sistemul sanitar.

ADVERTISING

Astfel, circa 4.000 de posturi vacante vor putea fi ocupate prin concurs în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, în perioada următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇