SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu. Un atac iranian împotriva Israelului, „credibil” și „real”

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu. Un atac iranian împotriva Israelului, „credibil” și „real”

SUA au anunțat, vineri, că trimit întăriri în Orientul Mijlociu și restrâng deplasările diplomaţilor în Israel ”ca măsură de precauţie”, pe măsură ce temerile se intensifică în regiune cu privire la o ripostă a Iranului. Un atac iranian împotriva Israelului este „credibil” şi „real”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Desfăşurăm mijloace suplimentare în regiune pentru a consolida eforturile regionale de descurajare şi pentru a întări protecţia forţelor americane”, a declarat un responsabil american al apărării, sub rezerva anonimatului, fără a preciza natura acestor măsuri, relatează France Presse.

ADVERTISING

Totodată, SUA au anunţat o restrângere a deplasării personalului diplomatic american în Israel - din motive de securitate, relatează AFP.

„Ca măsură de precauţie, angajaţii administraţiei americane şi membrii familiei lor nu sunt autorizaţi să călătorească în afara zonelor Tel Aviv, Ierusalim şi Beersheva, până la noi ordine”, se arată într-o informare publicată de Ambasada Statelor Unite la Ierusalim.

Personalul Guvernului american este însă autorizat „să tranziteze între aceste trei zone în deplasări personale”. Ambasada americană nu a dat nicio explicaţie pentru această decizie.

ADVERTISING

În schimb, un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus, vineri, că ameninţările unui atac iranian împotriva Israelului sunt "credibile" şi "reale". El nu a vrut să ofere mai multe detalii, despre momentul sau țintele acestu atac, relatează France Presse.

Preşedintele Joe Biden „a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională", iar SUA intenţionează „să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

ADVERTISING

Riscurile unei extinderi a conflictului în desfăşurare în Fâşia Gaza au crescut odată cu ameninţările Iranului la adresa Israelului, acuzat de un atac care a distrus consulatul său din Damasc la 1 aprilie, provocând - potrivit unei organizaţii neguvernamentale - moartea a 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii aliaţi.

Inamic declarat al Israelului şi aliat al Hamas, Iranul a ameninţat „să pedepsească" Israelul după distrugerea consulatului său din capitala siriană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇