Atac cu zeci de rachete asupra Israelului, aproape de granița cu Libanul (Video) UPDATE

Atac cu zeci de rachete asupra Israelului, aproape de granița cu Libanul (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Sirenele de avertizare au sunat, vineri seara, în Israel, în comunitățile din Peninsula Galileea, în apropiere de granița cu Libanul.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată cum mai multe rachete sunt interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, care a fost activat. Pe fundal se aud sirenele care sună încontinuu.

Atacul a fost confirmat de gruparea şiită libaneză Hezbollah, care susține că a lansat „zeci de rachete”.

Anterior, scrie Times of Israel, sirenele de avertizare au sunat și în alte orașe din apropiere.

ADVERTISING

În acest moment, nu sunt raportate victime sau pagube materiale, în urma atacului.

UPDATE: Ulterior atacului, gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat că a lansat "zeci de rachete" asupra unor poziţii israeliene, relatează AFP.

Luptătorii Hezbollah au atacat "poziţii de artilerie inamice (...) cu zeci de rachete de tip Katiuşa", a indicat gruparea într-un comunicat, adăugând că este vorba "de un răspuns la atacurile inamicului împotriva (...) satelor din sud şi a caselor civile".

ADVERTISING

Hezbollah a desfășurat zilnic atacuri cu rachete și drone în nordul Israelului, pe fondul războiului din Gaza, însă acum, tensiunile sunt maxime, în contextul unui iminent atac al Iranului, despre care s-a vorbit în ultimele zile, informații confirmate oficial și de SUA.

De altfel, întrebarea prezentă în postările de pe rețele este dacă acesta este cumva începutul atacului masiv al Iranului care este așteptat.

SUA: Amenințările sunt „credibile” și „reale”

Ameninţările unui atac iranian împotriva Israelului sunt „credibile" şi „reale", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care nu a dorit să ofere mai multe detalii asupra momentului sau ţintelor, relatează France Presse.

ADVERTISING

Preşedintele Joe Biden „a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională", iar SUA intenţionează „să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Amenințările Iranului

Riscurile unei extinderi a conflictului în desfăşurare în Fâşia Gaza au crescut odată cu ameninţările Iranului la adresa Israelului, acuzat de un atac care a distrus consulatul său din Damasc la 1 aprilie, provocând - potrivit unei organizaţii neguvernamentale - moartea a 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii aliaţi.

Inamic declarat al Israelului şi aliat al Hamas, Iranul a ameninţat „să pedepsească" Israelul după distrugerea consulatului său din capitala siriană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇