Arma devastatoare a Iranului pe care armata americană nu a reușit să o oprească, iar alte țări o copiază (Video)

Arma devastatoare a Iranului pe care armata americană nu a reușit să o oprească, iar alte țări o copiază (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iranul a devenit un jucător de talie mondială într-un sector militar în care tot mai multe țări încearcă să-i urmeze modelul, în timp ce Statele Unite încearcă să contrabalanseze această capacitate.

Dronele invizibile ale Iranului și copiile lor răsar în tot mai multe colțuri ale lumii, de pe frontul din Ucraina până în Sudan, devenind un element important în războiul modern și stârnind îngrijorare cu privire la instabilitatea militară pe plan mondial.

În ultimii 40 de ani, Iranul a devenit lider în producția de drone ieftine, iar asta și cu ajutorul deceniilor de sancțiuni care au forțat Teheranul să inoveze în toate felurile în producția de armament, scrie Business Insider.

ADVERTISING

Tot mai multe țări se inspiră acum din dronele iraniene. Șase state au început producția de astfel de arme în ultimii doi ani, potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de Bloomberg. Cel puțin zece țări produc acum drone cu ajutorul Iranului.

Acest aspect a devenit critic pentru securitatea statelor occidentale, întrucât Rusia a devenit mai dependentă de tehnologia iraniană pentru a-și fabrica dronele pe care le trimite asupra Ucrainei. Teheranul susține că nu vinde drone Rusiei, însă documentele și mai multe rapoarte arată altceva.

Business Insider a scris în ianuarie că Rusia deține deja o versiune mai nouă și mai performantă a dronei iraniene Shahed, care pune mari probleme apărării aeriene ucrainene.

Create aproape în întregime din piese americane și europene, dronele Shahed-136 apar frecvent în Ucraina, demonstrând cât de ușor îi este Iranului să ocolească sancțiunile occidentale și să cumpere componente electronice de la furnizori din Asia și din alte surse.

ADVERTISING

În schimbul dronelor și a expertizei sale, Iranul obține valută prețioasă care diluează efectul economic al sancțiunilor.

Teheranul folosește în general modelele unor avioane ușoare propulsate de motoare de mașini de tuns iarba și ghidate de componente de proveniență americană. Deși sunt niște arme improvizate, Statele Unite și Israelul, două dintre cele mai mari puteri militare ale lumii, au probleme în a se apăra împotriva dronelor stealth, care pot străpunge apărările occidentale imitând dronele americane, remarcă publicația menționată.

ADVERTISING

În ianuarie, o dronă kamikaze a lovit o bază militară americană din Iordania, în apropierea frontierei cu Siria, ucigând trei militari și provocând peste 40 de răniți.

O sursă din domeniul militar citată de Washington Post a spus că atacul a fost realizat cu o dronă de atac Shahed-101, capabilă să treacă de apărarea americană, imitând o dronă SUA care ateriza în bază.

Potrivit Bloomberg, Iranul ar fi preluat acest truc din Rusia.

"Rusia și Iranul se ajută una pe cealaltă. Acest lucru este aproape la fel de important ca împărtășirea tehnologiei", a spus Matthew McInnis, un oficial din sectorul de informații al Pentagonului și fost reprezentant pentru Iran al Departamentului de Stat american.

Influența Iranului depășește, însă, Rusia. Rebelii houthi au perturbat circulația navelor comerciale în Marea Roșie, în ultimele luni, lansând mai multe atacuri cu drone asupra navelor cargo.

Și alte țări se inspiră din modelul iranian. Etiopia a folosit drone iraniene pentru a zdrobi o rebeliune internă, iar Tajikistan, Algeria și Venezuela au încheiat parteneriate cu Iranul, potrivit Bloomberg.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇