Avertismentul unui amiral american: China își întărește armata într-un ritm nemaivăzut după Al Doilea Război Mondial, iar în curând va fi gata să invadeze Taiwanul

Avertismentul unui amiral american: China își întărește armata într-un ritm nemaivăzut după Al Doilea Război Mondial, iar în curând va fi gata să invadeze Taiwanul

Ritmul fără precedent în ultimele decenii în care armata chineză se întărește îi permite să fie pregătită pentru a invada Taiwanul până în 2027, a declarat un înalt comandant al armatei americane. Dintre toate țările din regiune care reprezintă o amenințare pentru SUA, China este singura țară capabilă să schimbe ordinea mondială, a spus acesta.

Modul în care Beijingul își dezvoltă armata a atras de mai mult timp atenția experților americani. Amiralul Marinei SUA John Aquilino spune că Armata Populară de Eliberare, cum este denumită oficial armata chineză, se întărește într-un ritm nemaivăzut de la Al Doilea Război Mondial încoace, relatează Business Insider.

ADVERTISING

„Toate indiciile duc către directiva președintelui Xi Jinping la reuniunea armatei chineze de a fi gata să invadeze Taiwanul până în 2027", a arătat Aquilino, într-o declarație în fața Comisiei de apărare a Camerei Reprezentanților.

„Mai mult, acțiunile armatei chineze indică abilitatea sa de a respecta calendarul preferat de Xi pentru a unifica Taiwanul cu China continentală prin forță, dacă este nevoie", a adăugat amiralul, șeful Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite.

China vrea Taiwanul, cu sau fără război

Aquilino a spus la audieri că, în opinia sa, China speră să asimileze Taiwanul fără război, însă Beijingul își pregătește rapid capacitatea de luptă pentru un atac.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amenințarea unui conflict direct între SUA și China nu este „nici imediată, nici inevitabilă", dar Pentagonul trebuie să acționeze rapid pentru a reduce riscul războiului, a adăugat amiralul, poziție susținută și de secretarul adjunct al Apărării pentru Comandamentul Indo-Pacific, Ely Ratner.

Termenul avansat de Aquilino pentru o posibilă invazie a Taiwanului de către China corespunde cu cel al predecesorului său, amiralul în retragere Philip Davidson, și alți comandanți ai armatei americane.

Aquilino a notat într-o declarație scrisă către comisia care l-a audiat că dintre cele trei amenințări din regiune la adresa SUA - China, Rusia și Coreea de Nord - prima este „singura țară care are capabilitățile, capacitatea și intenția de a schimba ordinea mondială". „La o scară nemaivăzută din Al Doilea Război Mondial, dezvoltarea armatei chineze are loc pe plan terestru, maritim, aerian, spațial, cibernetic și informațional", a adăugat el.

ADVERTISING

Armata chineză și-a adăugat în dotare peste 400 de avioane de luptă și 20 de vase de război noi, iar în ultimii trei ani și-a dublat stocul de rachete. În același timp, Beijingul și-a mărit cu 50% numărul de sateliți pe care îi transportă și și-a dublat arsenalul de focoase nucleare, a exemplificat Aquilino.

Amiralul a făcut apel ca Washingtonul să-și intensifice dezvoltarea militară, spunând că amenințările din regiunea Indo-Pacific „continuă să crească și să se accelereze".

„Trebuie să ne grăbim", le-a spus el aleșilor americani la audierile care au durat peste două ore. El a recomandat, totodată, desfășurarea în Guam, până în 2027, a sistemelor de apărare împotriva rachetelor hipersonice și de croazieră, cu doi ani mai devreme de termenul-limită stabilit de Congres în decembrie.

Anul acesta, Comandamentul Indo-Pacific a semnalat într-o listă de măsuri prioritare că speră să obțină 11 miliarde de dolari în plus față fondurile alocate de Casa Albă, din care 430 de milioane de dolari să fie alocate pentru sistemul de apărare antirachetă din Guam, conform documentelor obținute de Politico Pro.

Cel mai bun pariu pe care îl poate face Taiwanul

Oficial, China nu a dat niciun semnal de declanșare a unui război în Taiwan. Cu toate acestea, Xi a spus că unificarea e inevitabilă și nu a eliminat posibilitatea anexării prin forță a insulei.

Analiștii au dezbătut capacitatea liderului de la Beijing de a reuși o invadare a insulei, iar probabilitatea și oportunitatea intervenției Statelor Unite în acest caz sunt esențiale pentru un calcul realist, arată Business Insider. Dacă ar invada Taiwanul, China și-ar asuma sarcina extrem de dificilă de a deplasa o mare forță terestră de luptă peste strâmtoare. Beijingul pare să exploreze opțiuni de transport precum rechiziționarea navelor civile pentru a ajuta la transport.

Pe de altă parte, experții spun că cel mai bun pariu pe care Taiwanul îl poate face pentru a se apăra e să reziste până la sosirea americanilor.

Între timp, liderii americani au devenit preocupați de ambiția lui Xi de a transforma armata Chinei într-o „forță de clasă mondială" până în 2027. Casa Albă se teme că Beijingul încearcă să înlocuiască SUA ca putere dominantă în Indo-Pacific și, în cele din urmă, în tot restul lumii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇