China câștigă cursa armelor hipersonice și avansează rapid în extinderea razei de acțiune a acestor arme greu de interceptat.
Acest avertisment vine de la analistul Jeffrey McCormick de la Centrul Național de Informații Aerospațiale din SUA, care a prezentat un raport în fața Comisiei pentru Arme din Camera Reprezentanților.
„Programul de rachete al Chinei este comparabil cu cel al statelor care conduc în topul producției și acum China are cel mai avansat arsenal de arme hipersonice”, spune McCormick, care a fost audiat în contextul în care Congresul începe discuțiile pe bugetul pe anul fiscal 2025, potrivit Newsweek.
Rachetele hipersonice ating viteza Mach5 sau chiar mai mult, cu ajutorul unui sistem de propulsie avansat care permite menținerea acesteia în timp ce se deplasează prin straturile superioare ale atmosferei. Rachetele sunt echipate și cu sisteme de ghidaj performante, ceea ce le face extrem de greu de respins cu sistemele tradiționale de apărare antiaeriană.
„China a făcut eforturi în ultimele 2 decenii să își îmbunătățească în mod considerabil tehnologiile în materie de capabilități privind rachetele hipersonice convenționale sau nucleare. Aceste realizări au fost atinse prin investiții susținute în dezvoltarea și testarea acestor arme”, a mai spus analistul.
El a menționat în context dezvoltarea rachetelor cu rază medie de acțiune precum D-17, care sunt capabile să lovească bazele americane din Japonia.
În ultimul deceniu, China și-a concentrat eforturile în a dezvolta arme hipersonice intercontinentale, iar în 2021 a atins acest obiectiv la teste cu două astfel de rachete.
McCormick a anunțat că investițiile continue ale Beijingului îi vor permite să construiască un vast arsenal de rachete puternice și moderne.
Însă, în timp ce arsenalul acumulat de China a urcat-o pe o poziție aproape de egalitate cu SUA, țara se confruntă cu mai multe dificultăți, după cum arată raportul anual privind amenințările lansat săptămâna aceasta de Directoratul Național de Informații.
Printre acestea sunt enumerate corupția, problemele economice, în special criza prelungită pe piața imobiliară, scăderea natalității și îmbătrânirea populației și, la modul general, erodarea susținerii guvernului la nivelul populației, ceea ce duce la instabilitate.