Prima confirmare oficială a testului de arme hipersonice efectuat de China. Vizează un sistem orbital care să evite rachetele de apărare americane

Prima confirmare oficială a testului de arme hipersonice efectuat de China. Vizează un sistem orbital care să evite rachetele de apărare americane

Preşedintele şefilor de stat major din SUA, generalul Mark Milley, a oferit miercuri prima confirmare oficială din partea Statelor Unite a unui test ”foarte îngrijorător” de arme hipersonice efectuat de China, care, potrivit experţilor militari, pare să arate că Beijingul vizează un sistem orbital al Pământului care să evite rachetele de apărare americane, transmite Reuters.

Pentagonul a încercat să evite confirmarea directă a testului chinez din această vară, despre care a scris prima oară Financial Times, chiar dacă preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali au exprimat îngrijorări generale legate de dezvoltarea de arme hipersonice de către China.

ADVERTISING

Dar Milley a confirmat în mod explicit testul şi a spus că este ”foarte aproape” de un moment Sputnik -- referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit creat de om, care a pus Moscova în prim plan în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte important al testării unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător", a declarat Milley, preşedintele şefilor de stat major, pentru televiziunea Bloomberg, într-un interviu difuzat miercuri.

ADVERTISING

Experţii în arme nucleare spun că testul de arme al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, hipersonicele se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, aproximativ 6.200 km/h (3.853 mph), făcându-le mai greu de detectat şi interceptat. În al doilea rând, sursele spun pentru Reuters că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul.

Acesta este ceea ce experţii militari spun că este un concept de război rece cunoscut sub numele de ”bombardament orbital fracţionat”.

ADVERTISING

Luna trecută, secretarul forţelor aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la preocupările sale cu privire la un astfel de sistem, spunând reporterilor despre o armă care ar intra pe o orbită şi apoi va coborî pe o ţintă.

”Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus acesta.

Bombardarea orbitală fracţionată ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA în Alaska, care este concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o ţară precum Coreea de Nord.

Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaţionale din Middlebury, a rezumat bombardamentul orbital fracţionat astfel: ”Cel mai simplu mod de a ne gândi la sistemul de bombardament orbital al Chinei este să vă imaginaţi o navetă spaţială, să puneţi o armă nucleară în magazia ei şi să uitaţi de trenul de aterizare".

Ministerul de Externe al Chinei a negat testarea armelor. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar a adăugat: ”Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spaţial”.

Atât Statele Unite cât şi Rusia au testat arme hipersonice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇