Procurorii se contrazic cu privire la dovezile că susținătorii lui Trump au vrut să omoare oficiali, la Capitoliu

Procurorii se contrazic cu privire la dovezile că susținătorii lui Trump au vrut să omoare oficiali, la Capitoliu

Nu există vreo „dovadă directă” despre tentative de asasinat urzite de susţinătorii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul din Washington în 6 ianuarie, a declarat – vineri – procurorul federal al districtului Columbia, Michael Sherwin, citat de Reuters.

Declaraţia sa, făcută în cursul unei conferinţe de presă, pare să contrazică afirmaţii formulate joi seara de procurori federali din Arizona, potrivit cărora atacatorii avuseseră intenţia „să captureze şi să asasineze responsabili aleşi”.

Această ipoteză figurează printre argumentele prezentate unui judecător în vederea obţinerea plasării în detenţie a lui Jacob Chansley, originar din Arizona şi simpatizant al mişcării conspiraţioniste QAnon, a cărui fotografie – cu torsul gol, machiat în culorile drapelului american şi având pe cap coarne de bizon, la tribuna vicepreşedintelui Senatului – a făcut înconjurul lumii.

ADVERTISING

Michael Sherwin a explicat că biroul său conduce ancheta parchetului federal asupra acestor evenimente, dar că - în măsura în care birouri locale participă la cercetarea suspecţilor în fiecare stat - pot exista "neconcordanţe" între elementele probatorii primite până în prezent.

Redactate de jurişti din Ministerul Justiţiei din Arizona, argumentele procurorilor din acest stat detaliază ancheta efectuată de FBI asupra Jacob Chansley, relevând între altele că el a lăsat o notă adresată vicepreşedintelui Mike Pence în care susţine că "Se va face dreptate, nu este decât o problemă de timp".

ADVERTISING

"Elemente solide, inclusiv propriile cuvinte şi acţiuni ale lui Chansley la Capitoliu, sugerează că intenţia persoanelor turbulente era să captureze şi să asasineze responsabili aleşi ai guvernului SUA", afirmă parchetul.

Jacob Chansley urma să compară vineri în faţa unui tribunal federal.

Printre faptele care îi sunt reproşate figurează "participare activă la o insurecţie vizând răsturnarea prin violenţă a guvernului SUA", iar parchetul subliniază că "insurecţia este încă în curs", cu mai puţin de o săptămână înainte de ceremonia de depunere a jurământului de către Joe Biden în 20 ianuarie, ocazie cu care autorităţile se aşteaptă la manifestaţii în capitala federală şi în mai multe state americane.

ADVERTISING

Parchetul sugerează de asemenea că Jacob Chansley consumă droguri, suferă de o maladie mentală şi că el constituie un pericol dacă se urcă într-un avion.

"Chansley şi-a declarat în public convingerea că este un extraterestru, o fiinţă superioară, că este pe Terra pentru a accede la o altă realitate", rezultă din dosar.

FBI a găsit o camionetă cu bombe şi arme lângă clădirea CapitoliuluiFBI a primit mai mult de 70.000 de ponturi şi dovezi video, după asaltul de la Capitoliu

Departamentul Justiţiei instrumentează circa 100 de dosare penale legate de evenimentele din 6 ianuarie la Capitoliu şi 270 de suspecţi au fost identificaţi în cadrul anchetei cu privire la acestea, a declarat FBI.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇