Partizanii ruși revendică asasinarea bloggerului propagandist. Grupul clandestin anti-Putin mai are un atentat important în "palmares"

Partizanii ruși revendică asasinarea bloggerului propagandist. Grupul clandestin anti-Putin mai are un atentat important în "palmares"

Armata Națională Republicană a revendicat asasinarea bloggerului militar Vladen Tatarski, ucis duminică, la Sankt Petersburg, de explozia unei bombe artizanale.

Grupul clandestin al partizanilor ruși care acționează în Rusia pentru răsturnarea regimului lui Vladimir Putin a anunțat că a organizat atentatul soldat cu moartea lui Tatarski, relatează Meduza.

"Pe 2 aprilie 2023 am organizat și desfășurat o acțiune împotriva grupului de activiști Z (propagandiști ruși - n.red.) și am țintit direct cunoscutul propagandist și criminal de război Maxim Fomin, cunoscut ca Vladen Tatarski. Această acțiune a fost pregătită și derulată de noi independent, fără nicio legătură cu structuri de stat străine sau servicii de securitate și fără sprijin din partea acestora", a transmis Armata Națională Republicană.

ADVERTISING

Grupul a precizat că operațiunea nu a vizat civili și că "toate daunele s-au înregistrat în rândurile suporterilor activi ai războiului".

Reprezentanții organizației au făcut apel la activiștii pentru drepturile omului din Rusia să-i ofere sprijin Dariei Trepova, tânăra care i-a înmânat lui Tatarski statueta cu încărcătura explozivă și care a fost arestată, precum și "altor persoane nevinovate".

Vladen Tatarski, pe numele său real Maxim Formin, unul dintre cei mai cunocuți bloggeri militari din Rusia, a fost ucis duminică de explozia unei bombe la un eveniment organizat într-un local din Sankt Petersburg care i-a aparținut anterior lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a sugerat că eliminarea lui Tatarski ar fi un mesaj pentru Evgheni Prigojin, avertizat astfel că trebuie să renunțe la ambiția de a-l înlocui pe Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Ucraina că a organizat atentatul. Kievul nu a făcut declarații despre explozia din Sankt Petersburg.

În august, Ilia Ponomarev, fost membru al Dumei a Rusiei expulzat pentru activități anti-Kremlin, a afirmat că Armata Națională Republicană (ANR) se află în spatele uciderii Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin, numit "creierul lui Putin", ucisă de explozia unei mașini-capcană.

ADVERTISING

Declarația lui Ponomarev a fost prima mențiune publică despre această grupare secretă.

Ponomarev a mai spus anul trecut că partizanii din Rusia sunt gata să efectueze alte atacuri similare împotriva unor ținte importante de la Kremlin, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

Fostul membru al Dumei a dat citire atunci unui manifest al ANR: "Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la moarte sigură și fără sens. Sărăcia și sicrie pentru unii, palate pentru alții – esența politicii sale. Credem că oamenii lipsiți de drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi!".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇