Imagini cu ultimele momente de dinainte de explozie. Asasinarea bloggerului rus, un mesaj pentru Prigojin (Video)

Imagini cu ultimele momente de dinainte de explozie. Asasinarea bloggerului rus, un mesaj pentru Prigojin (Video)

Atentatul de la Sankt Petersburg reprezintă un avertisment pentru fondatorul Grupului Wagner că trebuie să renunțe la ambiția de a-l înlocui pe Putin, consideră analiștii.

Moartea bloggerului rus Vladen Tatarski ar putea dezvălui fracturile din cercurile de putere de la Kremlin, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost ucis duminică în explozia dintr-un bar din Sankt Petersburg care i-a aparținut fondatorului Grupului Wagner, oligarhul rus Evgheni Prigojin. Fomin se număra printre cei mai influenți bloggeri militari și era o figură proeminentă a propagandei pro-război.

ADVERTISING

Potrivit unor surse din Ministerul de Interne din Rusia, serviciile speciale au avut de mult timp informații despre planuri de asasinare a bloggerului, iar uciderea acestuia „face parte dintr-un model mai larg de escaladare a conflictelor interne din Rusia" în care sunt implicați Prigojin și Grupul Wagner, se arată într-un raport recent al ISW.

„Fomin a fost prezent la un alt eveniment mai devreme în aceeași zi, fără incidente, deci se pare că atacul a fost intenționat organizat într-un spațiu deținut de Prigojin", menționează ISW.

„Asasinarea lui Fomin ar putea fi concepută ca un avertisment pentru Prigojin, care a pus tot mai mult la îndoială punctele centrale de discuție ale Kremlinului și chiar a semnalizat 'pe diagonală' un interes pentru președinția rusă, în competiție cu Putin sau ca succesor al acestuia", se menționează în raportul citat.

ADVERTISING

O altă explicație a acestui atac ar putea fi transmiterea unui mesaj „de autocenzură" către rușii care încep să-și exprime în baruri și cafenele îndoiala față de evoluția războiului. Vladlen Tatarski, în vârstă de 40 de ani, era cunoscut pentru opiniile sale vehemente prin care sprijinea războiul din Ucraina, dar și pentru modul direct în care critica eșecurile militare ale Kremlinului.

Pe de altă parte, încă nu este clar rolul pe care l-a jucat în acest atentat Daria Trepova, tânăra în vârstă de 26 de ani care a adus dispozitivul exploziv. O înregistrare video care a surprins ultimele momente înaintea deflagrației o arată pe Trepova înmânându-i lui Tatarski un bust din ipsos. Bloggerul o numește Nastia și o cheamă înapoi și îi spune să rămână în față.

ADVERTISING

„Stai aici. Ia loc pe scaun", i-a spus Tatarski. „O să stau aici. Sunt prea timidă", i-a răspuns Trepova, așezându-se la câțiva pași de el.

Potrivit presei ruse, persoana care a filmat scena a spus că între momentul în care Trepova i-a oferit statueta lui Tatarski și momentul exploziei au trecut aproximativ cinci minute. În acest interval de timp, bloggerul a răspuns la întrebările publicului. Autorul clipului a editat imaginile și a tăiat secvențele dintre înmânarea bustului în care se afla explozibilul și producerea deflagrației, scrie Ukrainska Pravda.

Înregistrarea arată și ce s-a întâmplat după atentat, când cei prezenți au început să iasă din bar, iar Trepova apare în timp ce părăsește localul.

Daria Trepova a fost arestată luni și va fi prezentată marți la Tribunalul Districtual Basmanni din Moscova, potrivit agenției de presă Vesti.

Soțul ei, Dmitri Rilov, a spus unei publicații ruse independente că aceasta a fost folosită. Potrivit TASS, Trepova a fost arestată în primele zile ale invaziei din Ucraina pentru că a participat la proteste și a stat zece zile în închisoare.

Potrivit TASS, soțul ei a fost membru al Partidului Libertarian din Rusia, însă Trepova nu a fost asociată cu această mică formațiune politică. Partidul a negat că ea ar fi fost membră sau susținătoare.

Cel puțin 32 de persoane au fost rănite de explozie, iar zece oameni sunt în stare gravă, a anunțat ministerul rus al Sănătății, citat de RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Ucraina că a organizat atentatul. „Sunt dovezi că serviciile speciale ucrainene ar fi implicate în planificarea acestui atac terorist", a spus el.

Kievul nu a făcut declarații despre explozia din Sankt Petersburg, relatează CNN. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat luni să comenteze despre acest subiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇