Prigojin se plânge că mercenarilor Wagner nu li se mai dă muniție. I s-a spus că trebuie să ceară iertare „cuiva de sus”

Prigojin se plânge că mercenarilor Wagner nu li se mai dă muniție. I s-a spus că trebuie să ceară iertare „cuiva de sus”

Evgheni Prigojin, şeful companiei ruse de mercenari Wagner, intrat în conflict cu liderii armatei ruse, a recunoscut luni că are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniţie pentru trupele sale şi nu mai poate face rost de ea nici măcar cu „pile”.

Oligarhul dezvăluie că i s-a spus că trebuie să „meargă şi să ceară scuze cuiva de sus”, pe care l-a supărat, dar susţine că nu ştie despre cine e vorba, relatează CNN şi The Guardian.

„Problemele pe care le-am ridicat cu privire la muniţie, din păcate, rămân nerezolvate. Şi aceasta este o problemă majoră", spune Prigojin într-o înregistrare audio emoţională, de 7 minute, postată de echipa sa pe canalul oficial de Telegram. 

ADVERTISING

Şeful Wagner crede că există suficientă muniţie în Rusia, deoarece „industria a atins nivelurile necesare" şi poate asigura necesarul ţării, dar mărturiseşte că nu poate rezolva această problemă, „în ciuda tuturor cunoştinţelor şi conexiunilor" pe care le are.

„Cui ar trebui să îmi cer scuze? În faţa cui ar trebui să mă ploconesc? La 140 de milioane de ruşi! Vă rog să-mi spuneţi în faţa cui ar trebui să mă înclin pentru ca băieţii mei să moară de două ori mai puţini decât astăzi", a spus el. „Astăzi, de două ori mai mulţi luptători ai PMC Wagner şi ai altor unităţi militare pe care nu le putem acoperi mor în fiecare zi din cauza lipsei totale de obuze, când nu ni se permite să folosim ceea ce există în depozite", se plânge liderul Wagner. 

ADVERTISING

Vorbind uneori cu o voce ridicată şi înjurând ocazional, fondatorul Wagner spune că persoanele nespecificate pe care le acuză pentru lipsa de muniţie „mănâncă micul dejun, prânzul şi cina din farfurii de aur" şi îşi trimit rudele în vacanţă în Dubai, o destinaţie populară pentru elita rusă.

Prigojin, care nu are o funcţie oficială, dar căruia i se spune şi „Bucătarul lui Putin" din cauza relaţiei sale apropiate cu liderul rus, a apărut tot mai mult în public în ultima vreme, exprimând critici la adresa unora dintre generalii armatei ruse.

ADVERTISING

Prigojin a mai spus în înregistrare că Wagner nu a avut astfel de probleme cu muniţia atunci când generalul Serghei Surovikin era la comanda operaţiunilor armatei ruse în Ucraina. Surovikin, considerat un apropiat al său, a fost înlocuit de generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, în ianuarie.

„Cei care ne împiedică să câştigăm acest război lucrează direct pentru inamic", a acuzat el.

În ianuarie, Ministerul rus al Apărării a anunţat o remaniere a comandanţilor care conduc războiul din Ucraina, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind modul în care a gestionat operaţiunile militare din Ucraina.

Prigojin l-a lăudat pe generalul Surovikin pentru gestionarea unei retrageri ordonate a forţelor ruseşti din regiunea Herson, anul trecut, dar a criticat gestionarea mai amplă de către Ministerul Apărării şi de către alţi generali ruşi de rang înalt a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială" în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇