Analiză video Moartea unui blogger rus și luptele interne de la Kremlin

Un atentat care a avut loc, ziua în amiaza mare, în centrul Sankt Petersburgului, e un posibil efect al confruntărilor dintre grupările care acționează în Rusia.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Analiză video</span> Moartea unui blogger rus și luptele interne de la Kremlin

Daria Trepova, 26 de ani, arestată de FSB la mai puțin de 24 de ore de la explozia în care bloggerul militar Vladlen Tatarski, 41 de ani, își pierde viața, e o protestatară la adresa războiului.

Deși Kremlinul acuză Ucraina pentru organizarea atentatului, primele indicii arată că o grupare de partizani ruși anti-Putin l-a eliminat pe Tatarski, un reprezentat al lui Prigojin, proprietarul Grupului Wagner.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a acuzat Kievul de asasinarea lui Tatarski și i-a lăudat pe bloggerii militari ruși pentru relatările despre război, ignorând faptul că Tatarski a criticat în dese rânduri Ministerul rus al Apărării și Ministerul rus de Externe, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

ADVERTISING

Propagandista rusă Tina Kandelaki a declarat că Moscova trebuie să-i pedepsească pe teroriștii care încă mai au „curent, apă, căi ferate funcționale, restaurante și internet”, referindu-se la ucrainenii care au supraviețuit bombardamentelor rusești, se arată în raportul citat. 

Margarita Simonian, o altă propagandistă a Kremlinului, a reluat chemările la răzbunare împotriva Ucrainei pentru acest asasinat. Mai mulți bloggeri militari ruși au afirmat și ei că agenții ucraineni au participat la evenimente similare celui desfășurat în cafeneaua din Sankt Petersburg, dând vina pentru atac pe forțele speciale ucrainene și pe eșecurile securității rusești, se arată în documentul ISR. 

Dar atentatul poate fi și un semn că forțele de opoziție din Rusia au început să se organizeze, reușind să elimine un important pion de propagandă al lui Prigojin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇