Papa Francisc s-a dus în tabăra de migranţi din Lesbos: Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizaţiei! (Video)

Papa Francisc s-a dus în tabăra de migranţi din Lesbos: Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizaţiei! (Video)

Papa Francisc a cerut, duminică, lumii să pună capăt „naufragiului civilizaţiei”, într-un discurs rostit într-o tabără de migranţi de pe insula greacă Lesbos.

Mediterana „este pe cale să devină un cimitir sumbru fără pietre funerare. (…) Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizaţiei”, a declarat suveranul pontif, aflat la a doua vizită pe Lesbos, după cea din 2016, când încă exista notoria tabără suprapopulată de la Moria.

Duminică, la Mavrovouni, unde sunt găzduiţi circa 2.300 de migranţi, papa Francisc a deplâns faptul că „puţine s-au schimbat în problema migraţiei” în aceşti cinci ani, transmite AFP.

„Am venit aici ca să văd şi să vă privesc în ochi, ochi plini de teamă şi de speranţă, ochi care au văzut violenţa şi sărăci, ochi brăzdaţi de prea multe lacrimi”, a spus papa, în zona de primire şi identificare a taberei. El a salutat şi a dat mâna cu zeci de solicitanţi de azil, inclusiv copii.

Pope Francis among refugees in Lesbos, Greece

Ne aflăm în epoca gardurilor şi a sârmei ghimpate

citizen

Papa Francisc a remarcat că "este uşor de instigat opinia publică, inducându-i teama de alţi (oameni) şi că cei care condamnă imigraţia "nu reuşesc să ia atitudine cu aceeaşi vehemenţă" şi împotriva exploatării celor săraci, împotriva războiului şi a industriei de armament.

"Trebuie atacate cauzele de bază, nu săracii care plătesc consecinţele şi sunt folosiţi pentru propagandă politică", a subliniat suveranul pontif.

Îndepărtându-se de la discursul pregătit, papa Francisc a denunţat ca "tulburător" faptul că unii lideri europeni vor să ridice ziduri din bani publici şi încercuiri din sârmă ghimpată, pentru a nu permite accesul imigranţilor.

"Ne aflăm în epoca gardurilor şi a sârmei ghimpate", a notat Papa Francisc.

5 December 2021, Lesvos, Visit to the Refugees, Pope Francis
citizen

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇