12 state au cerut CE să finanţeze construirea gardurilor la frontiera cu Belarus, dar Ursula von der Leyen respinge ideea

12 state au cerut CE să finanţeze construirea gardurilor la frontiera cu Belarus, dar Ursula von der Leyen respinge ideea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană nu va oferi finanţare pentru construirea de garduri antiimigraţie la frontiere, a afirmat vineri seară, după summitul Consiliului European, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în contextul în care 12 ţări au cerut bani pentru securizarea graniţelor cu Belarus.

„Eu am fost foarte clară asupra faptului că există de mult timp o poziţie comună a Comisiei Europene şi a Parlamentului European că nu sunt finanţate garduri şi instalarea de sârmă ghimpată la frontiere„, a afirmat Ursula von der Leyen, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Ouest France.

ADVERTISING

Tema a fost discutată în cursul reuniunii Consiliului European, desfăşurată joi şi vineri la Bruxelles.

Lituania construieşte un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Belarus, pentru a bloca afluxul de imigranţi extracomunitari. "Sunt necesare măsuri pe termen scurt pentru gestionarea acestei crize", a afirmat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summitul UE.

"Dacă Lituania construieşte o barieră, trebuie să mizeze pe solidaritatea noastră. Nu vor suporta doar contribuabilii lituanieni această barieră", a afirmat, la rândul său, cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg.

ADVERTISING

Polonia a anunţat, la rândul său, un proiect de construcţie a unui gard la frontiera cu Belarus.

Miniştrii de Interne din 12 state UE - Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cipru, Slovacia şi Ungaria - au cerut Comisiei Europene să finanţeze construirea gardurilor la frontiera cu Belarus.

Polonia a mobilizat aproape 6.000 de militari la frontiera cu Belarus, în cadrul măsurilor de securitate aplicate pentru oprirea imigranţilor extracomunitari care încearcă să ajungă în spaţiul Uniunii Europene. De la începutul lunii octombrie, au fost raportate 9.600 de tentative de trecere a frontierei în mod clandestin din Belarus în Polonia.

ADVERTISING

Uniunea Europeană şi Administraţia de la Varşovia acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor extracomunitari spre spaţiul UE ca ripostă la sancţiunile impuse de Bruxelles. Administraţia Aleksandr Lukaşenko a negat acuzaţiile. Cel puţin şapte solicitanţi de azil au murit în ultimele luni la frontiera dintre Belarus şi Polonia, iar organizaţiile pentru drepturile omului denunţă încălcări ale dreptului internaţional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇