Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)

Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)

Guvernul italian este implicat într-un nou scandal, după ce un secretar de stat din Ministerul Culturii este acuzat că deține un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat dintr-un castel în urmă cu mai bine de un deceniu.

Vittorio Sgarbi, un cunoscut critic de artă, este acuzat și că a făcut modificări tabloului pentru a nu fi recunoscut, scrie The Guardian.

Procurorii îl anchetează pe Sgarbi pentru o presupusa spălare de opere de artă furate. Secretarul de stat neagă acuzațiile.

ADVERTISING

Margherita Buzio, proprietara tabloului La Cattura di San Pietro (Capturarea Sfântului Petru), al artistului Rutilio Manetti, a raportat opera furată din castelul său din Piemont în 2013, spunând poliției la acea vreme că pânza a fost decupată din ramă.

Potrivit investigațiilor, un prieten al lui Sgarbi ar fi vizitat castelul cu câteva săptămâni înainte pentru a se interesa despre cumpărarea tabloului.

Pictura, care a fost deteriorată în timpul furtului, a fost încredințată unui restaurator de artă pentru reparație câteva luni mai târziu, potrivit acuzațiilor. Restauratorul a confirmat pentru postul public Rai că opera de artă care i-a fost încredințată este chiar tabloul furat.

ADVERTISING

În 2019, pictura a fost dată unui alt restaurator, moment în care a fost adăugată o lumânare în colțul din stânga sus, pentru a o face mai puțin identificabilă. Nu este clar cine a pus lumânarea acolo, dar pictura este aceeași operă de artă prezentată de Sgarbi la o expoziție în 2021.

Sgarbi a spus că pictura expusă este versiunea originală a Capturării Sfântului Petru, pe care afirmă că a găsit-o în timp ce restaura o vilă abandonată cumpărată de mama sa din Viterbo în 2000. El a spus că tabloul furat din castel este o „copie proastă” realizată în secolul al XIX-lea. Oficialul l-a acuzat, de asemenea, pe restaurator că vrea să se „răzbune” pentru banii care îi sunt datorați.

ADVERTISING

Sgarbi a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că cei care susțin că a modificat pictura sunt niște „ignoranți”. „Tabloul meu este originalul, celălalt este o copie prost făcută”, a spus el.

Partidele de opoziție au cerut demiterea lui Sgarbi. Irene Manzi, un politician al Partidului Democrat de centru-stânga, care conduce o comisie parlamentară pentru cultură, a declarat că premierul, Giorgia Meloni, și ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, „trebuie să înceteze să-l protejeze” pe Sgarbi.

Cazul vine după ce Meloni a fost forțată să suspende un politician din partidul ei de extremă dreapta, pentru că de Anul Nou s-a tras cu o armă detinuta de el, la o petrecere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇