Nepoata liderului suprem din Iran a fost arestată

Nepoata liderului suprem din Iran a fost arestată

Farideh Moradkhani, nepoata ayatollahului Ali Khamenei, a fost reținută după ce a cerut guvernelor străine să rupă relațiile cu conducerea Iranului.

Moradkhani a fost arestată miercuri, când s-a prezentat la biroul procurorului în urma unui ordin judecătoresc emis pe numele ei, a scris pe Twitter fratele ei, Mahmoud Moradkhani, relatează CNN.

Într-o declarație video difuzată de fratele ei înainte de a fi arestată, Moradkhani a făcut apel la oamenii din întreaga lume să ceară guvernelor lor încetarea susținerii "acestui regim criminal și ucigaș de copii".

ADVERTISING

"Acest regim nu este fidel niciunuia dintre principiile sale religioase și niciunei legi, ci doar forței și menținerii la putere prin orice mijloc posibil", a spus ea.

"Acum, în acest moment critic din istorie, toată lumea observă că iranienii, cu mâinile goale, cu curaj și vitejie extraordinare, luptă cu forțele răului. În acest moment, oamenii din Iran poartă singuri povara acestei responsabilități grele, plătind cu viețile lor", a mai spus aceasta.

Farideh Moradkhani a arătat că iranienii sunt în război cu guvernele care susțin regimul iranian și a făcut apel la statele democratice să-și retragă reprezentanții din Iran și să-i expulzeze pe oficialii iranieni. "Este imperios necesar să nu susțineți acest regim care a ucis mii de iranieni în patru zile în noiembrie 2019, când toată lumea doar a privit", a precizat ea.

Farideh și Mahmoud Moradkhani sunt copiii lui Ali Tehrani, cleric important și personalitate a opoziției iraniene, care a fost căsătorit cu Badri Badri Hosseini Khamenei, sora liderului suprem iranian. Tehrani a murit luna trecută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Farideh Moradkhani a mai fost arestată de regimul de la Teheran. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, ea a fost reținută pe 13 ianuarie, în timp ce se îndrepta spre casă, apoi forțele de securitate i-au percheziționat locuința și au ridicat mai multe lucruri personale.

Mișcarea amplă de protest care s-a întins în tot Iranul a izbucnit după moartea tinerei Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, în timp ce era reținută de poliția moralității.

Revolta națională de o amploare fără precedent a cuprins peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 13 provincii ale Iranului, potrivit șefului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

ADVERTISING

Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestați. Cel puțin 21 dintre acestea riscă pedeapsa cu moartea, pe care au primit-o deja șase protestatari, a arătat Turk.

Reprimarea violentă a manifestațiilor a zdruncinat relațiile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.

Ayatollahul Khamenei a mulțumit sâmbătă forțelor paramilitare Basij pentru rolul lor în strivirea protestelor. La întâlnirea cu personalul forțelor Basij, Khamenei i-a descris pe manifestanți drept "insurgenți" și "bătăuși" susținuți de forțe străine și a mulțumit luptătorilro Basij pentru protejarea națiunii.

Forțele Basij, o aripă a Gărzii Revoluționare din Iran, au fost mobilizate pe străzi după izbucnirea protestelor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇