Mii de oameni protestează în estul Rusiei: “Putin, bea nişte ceai!”

Mii de oameni protestează în estul Rusiei: “Putin, bea nişte ceai!”

Mii de oameni protestează pe străzile oraşului Habarovsk, din estul îndepărtat al Rusiei, faţă de modul în care preşedintele Vladimir Putin a gestionat criza politică regională şi faţă de presupusa otrăvire a celui mai vocal critic al său.

Oamenii scandează “Putin, bea nişte ceai”, aluzie la cazul lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, care a început să se simtă rău, prezentând simptome de otrăvire, după ce a băut o ceaşcă de ceai într-o cafenea de pe aeroportul din Tomsk, relatează ABC News. Navalnîi a fost transportat săptămâna trecută la un spital din Berlin, unde se află în comă indusă.

În pofida apelurilor Germaniei şi Franţei, Rusia a refuzat să deschidă o investigaţie cu privire la o posibilă otrăvire a politicianului.

Locuitorii din Khabarovsk, oraş aflat la aproximativ 6.110 kilometri de Moscova, au organizat săptămânal proteste începând cu 9 iulie, când a fost reţinut fostul guvernator al regiunii, Sergei Furgal, sub suspiciunea de crimă. Acesta a negat acuzaţiile.

Săptămâna trecută, participanţii la proteste purtau pancarte pe care scria “Kremlinul încalcă drepturile omului. Furgal are nevoie de protecţie internaţională” şi “Putin este inamicul poporului”.

Furgal, care a fost ales guvernator al provinciei Habarovsk în 2018, învingându-l pe guvernatorul de la vremea respectivă, susţinut de Kremlin, şi-a câştigat de-a lungul celor doi ani în funcţie o reputaţie de “guvernator al poporului”.

Citește și:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇