Macron anunță că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina: Un război cu Rusia ar fi un război mondial

Macron anunță că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina: Un război cu Rusia ar fi un război mondial

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina, deoarece un război cu Rusia „ar fi un război mondial, cu o putere ce deţine arma nucleară”.

Macron s-a aflat luni la Poissy, în prima sa vizită după ce şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei.

"Sunt conştient că războiul va fi purtat în continuare. Nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o adevărată soluţie negociată. Totuşi sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta la acest lucru", a declarat Macron, citat de Le Figaro.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

El a făcut referire şi la faptul că a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Discuţia cu Putin este dificilă, pentru că refuză încetarea focului, care este condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a spus el.

"Responsabilitatea noastră este să continuăm să vorbim poporului rus şi belarus, dar şi conducătorilor şi să respectăm întotdeauna Rusia ca ţară, pentru că nu există pace durabilă dacă Rusia nu este inclusă într-o arhitectură mare de pace pe continentul nostru", a afirmat preşedintele francez.

ADVERTISING

Macron a precizat că întreaga lume admiră rezistenţa poporului ucrainean, a conducătorilor şi preşedintelui acestuia.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa "va primi, îngriji, adăposti şi integra” ucrainenii care fug din ţara lor. "Trebuie să-i primim bine, să le permitem să ne înveţe limba cât mai repede posibil, să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi găsească locul", a menţionat Macron.

De asemenea, ar putea fi luate măsuri pentru "ajutorarea Moldovei, o ţară mică ce este sub presiune” din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇