A șasea zi de război: Putin face exerciții nucleare și ”denazifică” Ucraina bombardând civilii și un monument al Holocaustului (Foto & Video)

A șasea zi de război: Putin face exerciții nucleare și ”denazifică” Ucraina bombardând civilii și un monument al Holocaustului (Foto & Video)

Ucraina a rezistat și în cea de-a șasea zi de război. Forțele ruse au continuat atacurile, după ce negocierile de luni au eşuat. Urmează altele, posibil miercuri, la care liderii lumii le cer oficialilor ruși să vină cu bună credință.

Între timp, aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei au ajuns în interiorul ţării, după cum estimează americanii.

Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică. După ce le-au cerut civililor să plece, pentru că vor ataca centrul capitalei, rușii au pornit spre seară noi bombardamente. Printre obiectivele atacate se numărăr și turnul de televiziune al Kievului, situat pe terenul Babin Yar, unde peste 34.000 de evrei au fost uciși de naziști în 1941.

Bombardamente masive vizează și orașului Harkov, unde zeci de persoane au fost ucise sau rănite, dar și alte orașe din jurul Kievului. Poveştile cetăţenilor bombardaţi de zile în şir sunt impresionante.

Parlamantul European l-a aplaudat în picioare pe Zelenski și a acceptat cererea Ucrainei de aderare la UE, în timp ce Lavrov a fost lăsat să vorbească singur la Conferința ONU din Elveția. Putin a lansat noi exerciții nucleare, în apele Mării Barents și în pădurile Siberiei.

În ziua a 6-a a războiului, mesajul lui Zelinski a fost unul ”pentru lume”: ”Ce rost are să spui 'niciodată din nou' timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babin Yar? Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă...”

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a șasea zi de război din Ucraina:

ADVERTISING

01:33 - SUA au demarat procedurile pentru expulzarea a 13 ”agenți operativi” ruși de la ONU, despre spune că au abuzat de privilegiile de rezidență pe teritoriul american.

01:08 - O rachetă rusească a lovit o maternitate privată de lângă Kiev, a anunțat conducerea clinicii Adonis.

”Clădirea e afectată serios dar a rămas în picioare. Toată lumea a fost evacuată, e la adăpost, nu veniți acum să încercați să externați pe cineva”, a transmis directorul clinicii, Vitalîi Girin.

01:05 - Ucraina şi Polonia au decis să deschisă încă două puncte de trecere a frontierei comune, destinate pietonilor, pentru a reduce numărul celor care aşteaptă la cozi. Potrivit statisticilor oficiale, numărul pietonilor nu mai este atât de mare, dar 8.000 de maşini aşteaptă încă la cozi, potrivit The Kiev Independent.

01:01 - Cel puțin doi oameni au fost uciși și trei răniți în bombardamentele din Zhitomir. Ukrinform anunță că cel puțin 10 locuințe au fost afectate de bombe.Este posibil ca mai multe persoane să fie încă prinse sub dărâmături.

00:37 - Rușii continuă și marți noapte să îi ceară în stradă lui Putin să se oprească. În St Petersburg au fost arestați pste 90 de protestatari, dar și cel puțin un jurnalist. Pe parcursul zilei au fost raportate în jur de 900 de arestări.

00:22 - Copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au fost reținuți de poliția din Moscova, după ce s-au dus la Ambasada Ucrainei cu flori și o pancartă anti-război. Au fost duși la secție și eliberați după miezul nopții, după intervenția unui avocat.

Дети, война, автозакиChildren, war and a police van (for English scroll below)Ещё немного п..за в нашей жизни....

Publicată de Alexandra Arkhipova pe Marţi, 1 martie 2022

00:18 - Continuă atacurile în Chuguev, din regiunea Kharkov. Aeroportul a fost lovit, mai multe depozite sunt în flăcări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

23:59 - A fost bombardat și Bila Tserkva, un oraș din centrul Ucrainei, cel mai mare (după capitală) din regiunea Kievului. Serviciul ucrainean pentru Comunicaţii a anunţat, potrivit cotidianului The Kyiv Independent, că au fost bombardamente și în zonele Rusanivka, Kurenivka şi Boiarka din Kiev.

În plus, au fost raportate explozii la periferia capitalei, în zona Zhuliani, în apropierea aeroportului, şi în suburbia Vişneve.

23:56 - Baza de la Zhitomir a Brigăzii Aeriene 95 a Ucrainei a fost vizată de rachete rusești.

A fost însă lovit și un complex rezidențial din apropierea unui spital. Blocul a fost cuprins de flăcări, a confirmat și primarul orașului.

23:53 - Pe șoseaua din fața Ambasadei Rusiei în Lituania oamenii au scris cu vopsea albă ”Putin, Haga te așteaptă”.

23:41 - Premierul suedez, Magdalena Andersson, a făcut cunoscut marţi că guvernul său doreşte să consolideze capacităţile militare ale ţării şi să accelereze reînarmarea acesteia deja în curs.

Vineri, Rusia a amenințat Finlanda și Suedia cu ”consecințe grave militare și politice” dacă aderă la NATO.

23:39 - Canada anunță sancțiuni suplimentare: accesul navelor şi al vaselor de pescuit ruseşti în porturile şi în apele sale interne va fi interzis de la sfârșitul săptămânii.

23:35 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, că a avut o convorbire cu omologul său francez Emmanuel Macron în care i-a mulțumit pentru soldații detașați în România și sprijinul pentru securizarea Flancului Estic.

ADVERTISING

23:10 - Apple anunță că suspendă vânzarea tuturor produselor sal în Rusia. Totodată, va limita utilizarea Apple Pay și a altor servicii.

Premierul ucrainean Mikhailo Fedorov anunțase că i-a scris lui Tim Cook să-i ceară astfel de măsuri.

23:06 - Deși Kremlinul s-a ferit să vorbească despre pierderile în rândul soldaților trimiși să invadeze Ucraina, liderul cecen Ramzan Kadirov a anunțat că familiile soldaților uciși vor primi compensație 2 milioane de ruble. Asta înseamnă, la cursul actual, în jur de 16.270 de euro.

Așadar, este mult mai puțin decât cei 40.000 de euro promiși de ucraineni soldaților ruși care dezertează.

23:02 - Bombardamentele continuă să răsune în Kiev și Kharkov.

22:44 - UE a decis să deconecteze de la SWIFT băncile VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank și VEB RF.

22:37 - Organizaţia de caritate catolică Caritas a anunţat marţi că va primi 2.000 de orfani ucraineni în Polonia, un prim grup de 300 de copii urmând să sosească miercuri.

22:34 - Cine sunt aliații lui Putin. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi-a exprimat ''sprijinul puternic'' pentru omologul său rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, marţi, în timp ce trupele ruse continuau invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

De asemenea, preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a indicat marţi că exclude orice tip de sancţiuni împotriva Moscovei, opunându-se "cenzurării" presei ruse.

"Nu vom trece la niciun fel de represalii economice, pentru că trebuie să menţinem relaţii bune cu toate guvernele lumii. Şi dorim să fim în măsură de a putea vorbi cu părţile aflate în conflict. Nu sunt de acord cu faptul că se cenzurează media din Rusia, nici din altă ţară. Trebuie să subliniem importanţa pe care o are libertatea", a spus preşedintele naţionalist de stânga în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă zilnice.

22:26 - Boardul executiv al companiei austriece OMV, acționarul majoritar al Petrom, a luat marți seară decizia istorică de a renunța la marile proiecte de investiții comune cu compania rusă Gazprom. OMV a decis să renunțe la negocierile cu Gazprom pentru achiziția a 24,9% din acțiunile pentru proiectul de exploatare a gazelor Urengoy.

OMV a anunțat și că ”revizuiește” participarea în consorțiul Nord Stream 2, unde este unul dintre acționari.

21:53 - Preţul petrolului Brent a depăşit 106 dolari pe baril; ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie vor elibera din rezerve 60 de milioane de barili de petrol.

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere puternică, iar obligaţiunile guvernamentale ale SUA şi Germaniei au crescut. Pieţele de acţiuni din Rusia au rămas suspendate, iar unele platforme de tranzacţionare a obligaţiunilor nu mai afişau preţuri, dar tranzacţiile în marile centre financiare ale lumii au fost ordonate, deşi agitate.

Principalii indici bursieri din Germania, Franţa şi Italia au închis în declin cu peste 3%, indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,98%, iar băncile americane şi europene au fost afectate puternic pentru a doua zi. Indicii Dow, S&P 500 şi Nasdaq au scăzut cu mai mult de 1% fiecare.

21:45 - Societatea Nord Stream 2 AG, o firmă cu sediul în cantonul elveţian Zug, s-a declarat în insolvenţă iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi, a declarat marţi responsabilul economic cantonal Silvia Thalmann-Gut, informează AFP.

21:44 - BMW oprește livrările de mașini către Rusia și oprește și producția la fabrica din Kaliningrad. Anterior, decizii similare au luat Audi, Skoda, Volkswagen, Bentley, Lamborghini, Ducati, Jaguar, Land Rover și Harley-Davidson.

21:41 - O explozie puternică s-a produs lângă aeroportul militar din Chuguev, aflat la 15 kilometri de Kharkov.

21:37 - Vladimir Putin a semnat un ordin prin care interzice exportul de valută din Rusia, peste suma de 10.000 de dolari americani.

21:35 - Tribunalul Internațional de la Haga anunță că organizează audieri pe tema războiului din Ucraina e 7 și 8 martie.

21:27 - În timp ce în Ucraina forțele rusești au distrus turnul de televiziune al Kievului, blocând transmisiunea canalelor ucrainene, în Rusia două organizații media independente au fost blocate, acuzate că ”transmit deliberat informații false”.

Este vorba de canalele Dozhd TV, cunoscut și ca TVRain, și radioul Ekho Mosckvy.

Kremlinul amenință chiar și că va bloca Wikipedia, pentru că documentează ”Invazia Rusiei în Ucraina (2022)”

21:20 - Forțele ruse avansează în sudul Ucrainei prin orașul Kherson. Ministerul ucrainean de interne spune că autoritățile ucrainene controlează încă orașul.

21:15 - Navigaţia civilă pe sectorul românesc al braţului Chilia al Dunării a fost interzisă, ca urmare a conflictului din Ucraina. De asemenea, Primăria localităţii Chilia Veche a transmis localnicilor să nu mai circule pe Dunăre după lăsarea întunericului.

21:12 - Sberbank, cea mai mare bancă rusească controlată e stat, a blocat cardurile rușilor care au făcut donații către fonduri ucrainene.

21:00 - Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în mai puțin de o săptămână de invazie a Rusiei, dintre care în jur de 150.000 doar astăzi, a declarat marți Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru Refugiaţi, Kelly Clements.

În România, marți au intrat peste 16.000 de cetățeni ucraineni, ceea ce reprezintă o scădere cu șapte procente în comparație cu ziua precedentă.

ONU a antrenat până acum 1,7 miliarde de dolari în ajutoare umanitare pentru Ucraina.

20:51 - Marea Britanie anunță primele sancțiuni pentru mai mulți oficiali din Belarus, în contextul în care Lukașenko s-a implicat în războiul declanșat de Putin.

Sunt vizaţi patru înalţi oficiali ai apărării şi două întreprinderi militare. Printre cei sancţionaţi se numără şeful Statului Major General din Belarus şi prim-adjunct al ministrului apărării, generalul-maior Victor Gulevich.  

Ucraina a avertizat marţi cu privire la pregătirea de către Rusia a unei provocări deliberate pentru a justifica implicarea trupelor belaruse în război, fără a exclude un atac preventiv cu rachete asupra Belarusului.

20:48 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi seară, că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, despre sancţiunile impuse de Occident Rusiei şi despre asistenţa militară.

"Tocmai am avut o conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Am discutat despre coordonarea de către SUA a sancţiunilor antiruse şi despre asistenţa militară pentru Ucraina. Trebuie să oprim agresorul cât mai curând posibil. Mulţumesc pentru susţinere", a declarat Volodimir Zelenski, marţi seară, prin Twitter.

20:42 - Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, și comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, se vor afla miercuri și joi în Republica Moldova, pentru a sublinia sprijinul deplin al Uniunii Europene față de această țară în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cei doi lideri se vor întâlni cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Natalia Gavrilița și cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu. De asemenea, demnitarii vor vizita un centru care găzduiește refugiați ucraineni.

20:40 - Un microbuz cu 11 persoane - 6 adulți și 5 copii - din Ucraina s-a răsturnat, marți seara, pe o șosea din județul Bihor.

20:33 - ANPC a găsit nereguli la Lukoil și în prima zi din martie și a dat amenzi de 600.000 lei. În 12 benzinării a fost oprită temporar activitatea. Comisarii autorității au găsit produse expirate, mizerie, lipsa unor prețuri și alte nereguli.

20:27 - Corespondență Spot din Vama Siret. Emilian Isailă e acolo și ne ajută să ne facem o imagine despre drama refugiaților ucraineni.

Corespondență din Vama Siret Bombele lui Putin au trimis mii de mame și copii în România: „Am stat ascunși, n-am dormit și ne-am temut pentru viețile noastre”

20:20 - Submarinele nucleare ale Rusiei au pornit în Marea Barents pentru exerciții militare, în timp ce lansatoare de rachete au fost deplasate marți prin pădurile înghețate ale Siberiei.

Detalii AICI.

19:57 - Bombardamentele continuă în Kharkov.

19:30 - Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, că Forţele Aeriene Italiene suplimentează numărul de avioane dislocate în România, astfel au ajuns încă patru aeronave Eurofighter Typhoon la Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

19:22 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj ”pentru lume”, după bombardarea turnului de televiziune din Kiev, situat pe teritoriul Babin Yar.

Ce rost are să spui 'niciodată din nou' timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babin Yar? Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă...”, a scris, marţi seară, într-un mesaj pe Twitter, preşedintele Zelenski.  

Și ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj similar: ”În perioada 29-30 septembrie 1941, naziştii au ucis aici peste 33 de mii de evrei. 80 de ani mai târziu, naziştii ruşi lovesc acelaşi pământ pentru a-i extermina pe ucraineni. Rău şi barbar”.  

Babin Yar este o vale de la Kiev, unde peste 34.000 de evrei au fost ucişi de nazişti pe 29 şi 30 septembrie 1941, într-unul dintre cele mai atroce carnagii din Al Doilea Război Mondial. În prezent, pe locul respectiv se află un monument construit în 1976 şi dedicat "cetăţenilor şi prizonierilor de război sovietici", fără să fie menţionate victimele evrei. 

19:11 - Autoritățile ucrainene anunță că cel puţin cinci oameni au murit, iar alţii au fost răniţi în urma atacului.

"Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite în atacul asupra turnului de televiziune", a comunicat Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

19:08 - Parlamentul European recomandă ca Ucraina să primească statutul de candidat la UE.

Amid the Russian air and missile attacks on Ukrainian cities, the European Parliament has accepted Ukraine's application to join the European Union. A special admission procedure has begun.

Publicată de Euromaidan Press pe Marţi, 1 martie 2022

19:04 - Avansul rușilor spre Kiev este lent, pentru că se confruntă cu probleme logistice, au rămas fără combustibil și mâncare.

Există însă și varianta ca rușii să oprească voit avansul, pentru a se regrupa și a-și regândi tactica.

18:56 - Corespondentul CNN la Kiev Matthew Chance a obținut un scurt interviu cu Zelenski, în buncărul în care se adăpostește în timp ce soldații ucraineni anunță că au prins noi grupuri de mercenari trimiși să-l ucidă.

Zelenski i-a cerut în interviu lui Joe Biden să transmită un mesaj clar, puternic și util despre invazia din Ucraina, în discursul despre starea națiunii pe care îl va susține astăzi.

”Este ceva foarte serios aici, nu sunt într-un film și nu eu sunt un simbol. Ucraina este un simbol. Ucraina este inima Europei și cred că acum Europa vede că Ucraina e specială pentru lume. Și lumea nu poate pierde ceva așa special”, a spus Zelenski.

18:48 - Un protest solitar la Minsk pentru pace.

18:23 - Coloane de blindate și vehicule militare rusești au fost oprite de civili neînarmați la Melitopol. Oamenii au ridicat mâinile, pentru a arăta că nu sunt înarmați, și au început să le strige soldaților ruși să se întoarcă și să meargă acasă.

”Fasciștilor! O să ne împușcați la un protest pașnic? Nu avem arme. Mergeți acasă. Mergeți acasă”, a strigat mulțimea.

Rușii au tras focuri de avertisment, în aer. Nu există informații despre eventuale victime.

17:52 - Ministrul de Interne a confirmat pe Telegram atacul, anunțând că majoritatea posturilor nu vor putea transmite pentru o perioadă, până când vor fi făcute conexiunile cu un alt turn.

17:49 - Ministrul de Externe al Chinei Wang Yi a avut o convorbire cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, spunându-i că Beijingul se oferă să medieze conflictul.

”Ucraina e dornică să-și întărească legăturile cu China și salută intenția Chinei de a-și asuma un rol de mediator, pentru obținerea unei încetări a focului”, e citat Kuleba în comunicatul transmis de chinezi.

Chiar dacă Wang a folosit cuvinte grele, exprimându-și ”extrema îngrijorare” în legătură cu victimele civile, Beijingul se ferește în continuare să condamne Rusia și își menține poziția că securitatea în regiune nu poate fi obținută prin expansiunea unei alianțe militare.

17:36 - Imagini de la momentul în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este lăsat să vorbească unei săli aproape goale, la conferința ONU privind dezarmarea. Cei mai mulți dintre ambasadori s-au ridicat și au ieșit din sală când Lavrov a început să vorbească. Ministrul rus a intrat prin videoconferință. Și dacă și-ar fi dorit, nu ar fi putut să meargă în Elveția, pentru că numele său e pe lista neagră a sancțiunilor.

Imagini și detalii AICI.

17:22 - Ucraina are în față o nouă criză, după ce soldații ruși au blocat căile de acces spre unul dintre principalele depozite farmaceutice ale Novo Nordisk, unde sunt toate stocurile de insulină ale producătorului. Stocurile din farmacii s-ar puta termina în câteva zile.

17:16 - Un nou atac asupra Borodianka, aflată la periferia Kievului. Se observă clar că rușii nu mai țin cont de nimic și bombardează blocurile.

A fost atacat și turnul de televiziune al Kievului, canalele de televiziune ucrainene fiind neoperaționale din jurul orei 17:15.

17:15 - Raiffeisen ar vrea să plece din Rusia, economie care a contribuit cu o treime la profitul din 2021 al băncii. Acţiunile scad marţi cu 10%. În ultimele cinci zile Raiffeisen a pierdut 40% din valoarea de piaţă.

17:10 - Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj pentru Vladimir Putin: ”Opriți războiul retrageți toate trupele din Ucraina și participați la negocieri cu bună credință”.

17:02 - CEDO cere Rusiei să oprească bombardamentele asupra civililor. ”Acțiunile armatei rusești în Ucraina au creat o amenințare reală și contantă asupra drepturilor omului”, arată Curtea Europeană.

16:58 - Miting pentru Ucraina, chiar acum, la Bruxelles, în fața Parlamentului European:

16:45 - Adidas a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal, ca reacție la invadarea Ucrainei de către ruși, după 14 ani de colaborare.

16:30 - Un prim schimb de prizonieri de război între ruși și ucraineni a fost raportat în nord-estul Ucrainei, unde un ofițer rus din Poliția Militară, în vârstă de 25 de ani, a fost dat la schimb pentru cinci soldați ucraineni capturați de ruși. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul regiunii Sumî.

16:15 - Primarul Kievului, Vitali Klitscho, a avertizat, într-un mesaj video, că „inamicul se află la periferia capitalei", adăugând că armata „se pregătește să apere Kievul".

„Puncte de control au fost construite la intrările în oraș. Îi rog pe toți să își păstreze calmul. Nu ieșiți afară inutil și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă", a transmis el.

16:10 - Centrul de sateliți al UE, din Spania, care este condus de un român, va furniza informaţii Ucrainei despre mişcările invadatorilor ruşi.

16:05 - O nouă rundă de negocieri între ruși și ucraineni ar urma să aibă loc miercuri, anunță agenția rusă de știri TASS, citând surse din tabăra rusă.

Întâlnirea de luni, din Belarus, care a durat 6 ore, n-a avut niciun rezultat concret, dar ucrainenii i-au acuzat pe ruși că mai tare au bombardat în timpul negocierilor, ca să fie mai convingători.

15:56 - Avionul de vânătoare ucrainean Suhoi 27 care ajunsese în România joia trecută a plecat înapoi în Ucraina, anunță MApN, cu precizarea că acesta nu are muniție la bord. Acesta a fost escortat de două Mig-uri 21 românești până la graniță, unde a fost preluat de aeronave ucrainene.

Avionul Su-27 ucrainean a ajuns în România joi dimineață, la o ora după declanșarea invaziei de către armata rusă. A fost interceptat și a aterizat la Bacău.

15:52 - Marea Britanie a trimis deja ajutoare medicale în Ucraina și va mai trimite. Secretarul britanic pentru Sănătate, Sajid Javid, spune că un avion plin cu 50.000 de materiale sanitare a ajuns duminică noapte în Ucraina, încă unul a plecat marți dimineață și vor mai urma și altele.

15:50 - Agenția ONU pentru refugiați anunță că până acum au fugit din Ucraina 660.000 de persoane, din cauza războiului declanșat de Rusia.

15:36 - Trupele ruse și cele ale separatiștilor din estul Ucrainei s-ar fi reunit pe coasta Mării Azov, marți, anunță Ministerul Apărării din Rusia, precizând că aceste forțe ar fi preluat controlul unor zone ucrainene de pe litoral.

15:30 - Rușii avertizează că au de gând să lovească obiective din centrul Kievului și le cer civililor să plece din zonă.

Sunt vizate sediile serviciilor de securitate ucrainene (SBU) și o unitate de operaţiuni speciale din oraș (PS0), transmit agenţiile de presă ruse TASS şi RIA, citând Ministerul rus al Apărării.

Rușii pretind că atacurile sunt necesare pentru a opri „atacurile informaționale” împotriva Rusiei.

15:28 - Noi imagini cu distrugerile provocate de ruși în Harkov:

15:16 - Preşedintele Vladimir Putin şi membrii guvernului său trebuie traşi la răspundere şi trebuie să plătească pentru acţiunile lor belicoase în Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

15:07 - Uniunea Europeană va trebui să analizeze cu seriozitate cererea Ucrainei de aderare la UE și să răspundă cererii legitime a Kievului, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

”Va fi dificil, știm că există opinii diferite. Consiliul UE va trebui să analizeze cu seriozitate cererea simbolică, politică și legitimă a Ucrainei și să facă alegerea potrivită”, a declarat Michel.

15:01 - Ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk, a vorbit cu lacrimi în ochi în timpul unei conferințe de presă: „Avem nevoie de mai mult ajutor, este urgent”.

14:57 - Kremlinul spune că, dacă Zelenski ar da ordin trupelor ucrainene să depună armele, nu ar mai exista victime.

"El poate da ordin ca armele să fie depuse, atunci nu vor mai fi victime", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

14:46 - Continuă să crească bilanțul victimelor bombardamentelor din centrul orașului Karkov: sunt 10 morți și 35 de răniți, a declarat consilierului ministrului de Interne al Ucrainei Anton Herașcenko.

„Piața Libertății a fost lovită de o rachetă de croazieră. O treime din clădirea guvernamentală a căzut”, a spus Herașcenko într-o postare pe Telegram.

14:42 - Gara din Kiev este plină. Oamenii se urcă în oricare tren, indiferent de destinație.

14:32 - Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului, a scris marţi, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

14:21 - Discursul lui Zelenski din Parlamentul European a fost aplaudat minute bune. Parlamentul European va adopta, marți, o rezoluție în 46 de puncte, în care condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cere oprirea imediată a activităților militare și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, precum și reluarea dialogului diplomatic.

14:14 - Următoarea rundă de negocieri între Rusia și Ucraina ar putea avea loc miercuri.

14:01 - Ucrainenii plătesc prețul suprem apărându-și libertatea, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs adresat Parlamentului European.

”Ucrainenii plătesc prețul suprem apărând-și libertatea. Nu pot să spun bună dimineața, sau bună ziua sau bună seara. Pentru că pentru unii, această zi nu este bună. Pentru unii oameni, această zi este ultima”, a declarat Zelenski.

13:47 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că protejarea capitalei țării, Kiev, este prioritară în acest moment.

„Harkov și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia. Ei (rușii - n.red.) se îndreaptă spre capitala noastră, precum și spre Harkov. Kievul este special. Dacă protejăm Kievul, vom proteja țara. Aceasta este inima țării noastre. Și trebuie să bată în continuare. Și va continua să bată”, a spus el într-un mesaj pe Facebook marți.

Ракета в центральну площу Харкова – це відвертий, нічим не прикритий терор. Після такого Росія – це держава-терорист. Ніхто не пробачить. Ніхто не забуде.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 1 martie 2022

13:36 - Separatiştii proruşi din provincia Donbas, din estul Ucrainei, au dat asigurări că au preluat controlul asupra a 29 de localităţi dominate până acum de armata ucraineană.

13:22 - Rusia nu renunță la război și anunță că își va continua ofensiva în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse. Ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, a vorbit din nou de ”demilitarizarea” şi ”denazificarea” Ucrainei.

Totodată, el a negat că forţele ruse vizează infrastructuri civile sau locuinţe, susţinând că de fapt armata ucraineană le foloseşte ca scuturi pentru a se proteja de atacuri.

13:17 - Locuitorii orașului Kupeansk sunt adevărați eroi. Neînarmați, aceștia au încercat să oprească o mașină cu soldați ruși. S-au urcat pe ea, au lovit cu picioarele, dar șoferul a demarat puternic.

13:06 - Bilanțul victimelor în urma bombardamentului ce a avut drept țintă o clădire guvernamentală din Harkov a ajuns la 20 de răniți. Numeroase persoane sunt prinse sub dărâmături. Departamentul de Urgență al Ucrainei a anunțat că este posibil să fie și morți.

12:51 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că Ucraina a încercat să achiziţioneze arme nucleare, numind acest lucru un „pericol real pe care trebuie să-l prevină”.

12:37 - Soldații belaruși au intrat în regiunea Cernigău din Ucraina, pentru a ajuta militarii ruși. Informația a fost confirmată pe contul oficial de Twitter al Parlamentului Ucrainei.

12:26 - Un student din India a fost ucis marți în timpul bombardamentului din Harkov, din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul Indian de Externe.

12:15 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că doi luptători ai armatei sale au fost ucişi în invazia lansată de Rusia, iar alți șase au fost răniți.

„Din păcate, există deja pierderi printre luptătorii Republicii Cecene. Doi soldați au murit, alți șase au fost răniți”, a spus Kadîrov

11:53 - Statul Major al Ucrainei a anunțat că 5.710 soldați ruși au fost uciși în conflictul din Ucraina, în primele 5 zile de atac.

Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 01.03 станом на 06:00 склали / The total estimated losses of the enemy...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Luni, 28 februarie 2022

11:47 - YouTube a blocat canalele media ruse RT şi Sputnik în toată Europa. "Am blocat canalele de pe YouTube ale RT şi Sputnik în toată Europa, cu efect imediat", a anunţat YouTube.

11:29 - Primarul din Mariupol spune că orașul se află de cinci zile sub bombardamente, care au ucis civili și au deteriorat infrastructura.

„Avem cartiere rezidențiale bombardate de cinci zile. Ne lovesc cu rachete, cu bombe, cu forțele aeriene. Infrastructura este avariat, avem scoli și locuințe distruse. Sunt mulți răniți, femei și copii uciși”, a declarat Vadim Boichenko.

11:18 - Imagini cu armata ucraineană care a capturat mai mulți soldați ruși.

11:16 - Belarus nu se va alătura operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko. El a negat acuzaţiile Kievului conform cărora trupele ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

11:05 - Mihail Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, acuză că Rusia bombardează în mod deliberat orașe, inclusiv zone rezidențiale, pentru a răspândi panica în rândul ucrainenilor.

”Rusia bombardează în mod activ centrele orașelor, lansând atacuri directe cu rachete și artilerie asupra zonelor rezidențiale și a clădirilor administrative. Scopul Rusiei este clar: să creeze panică în masă. Ucraina luptă onorabil”, a spus el.

10:59 - Colonelul Oleksandr Oksanchenko, considerat unul dintre cei mai buni piloți militari din Ucraina și din lume, a murit într-o luptă aeriană. Președintele Volodimir Zelenski l-a premiat postum cu titlul de Erou al Ucrainei.

10:45 - Toţi membrii misiunii speciale de monitorizare a OSCE vor părăsi, marţi, zona oraşului Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor din estul Ucrainei.

10:38 - Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, în explozia care a avut ca țință o clădire guvernamentală din Harkov.

10:32 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a cerut mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, după ”atacul barbar asupra orașului Harkov”.

„Trupele ruse atacă cu rachete Piața Libertății din centrul orașului și cartierele rezidențiale. Putin nu poate distruge Ucraina. Comite multe crime de război din furie, ucide oameni nevinovați”, a spus Kuleba.

10:15 - Trupele ruse continuă să atace locuințele civililor. Așa arată o casă din Melitopol distrusă de o rachetă.

10:01 - Republica Moldova nu se va alinia sancţiunilor occidentale impuse Rusiei. Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, susţine că ţara se va menţine pe linia adoptată în 2014. Chişinăul preferă să rămână neutru în această chestiune sensibilă.

09:43 - Potrivit rapoartelor presei ucrainene, armata rusă aruncă o bombă cu vid deasupra Ucrainei. Acest tip de armament este interzis de Convenția de la Geneva.

09:28 - Guvernul ucrainean intenționează să vândă obligațiuni începând de marți pentru a-și plăti forțele armate care apără țara de invazia rusă.

09:06 - Un atac aerian al trupelor ruse a avut ca țintă clădirea administrației de la Harkov din estul Ucrainei. Clădirea a rămas însă în picioare.

08:55 - Primarul orașului Herson, Igor Kolykhayev, a anunțat că armata rusă a blocat intrările în oraș. "Armata rusă a instituit blocaje rutiere la intrările în Herson. Este dificil de spus cum va evolua situația în continuare", a spus el.

08:40 - Armata ucraineană anunţă că a doborât luni cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda. Informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters precizează că nu a reuşit să o verifice din surse independente.

08:27 - Netflix spune că nu are de gând să difuzeze canalele de televiziune pe care Moscova le foloseşte pentru propagandă. Asta deși conform unei noi legi, platformele de video cu peste 100.000 de abonaţi sunt obligate să difuzeze în Rusia 20 de posturi de televiziune alese de autoritatea locală în telecomunicaţii, Roskomnadzor.

08:12 - Președintele Klaus Iohannis anunță că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei, în Uniunea Europeană.

”Locul lor este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris Iohannis pe Twitter.

08:10 - Jurnalista Alyona Panina a declarat la postul de televiziune Ukraine 24 că orașul Herson este aproape complet înconjurat de trupele ruse.

„Orașul este înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipament militar în toate părțile”, a spus ea.

08:03 - O maternitate de lângă Kiev a fost bombardată de trupele ruse, a declarat directorul general al spitalului, Vitali Girin. Toți oamenii au fost evacuați din clădire.

У напрямку Житомира тривають бої. У пологовий (селища Бузова) потрапив снаряд російських військ. "Пошкодження великі,...

Publicată de ЧЕСНО. Київ pe Luni, 28 februarie 2022

07:59 - Cel puțin 70 de soldați ucraineni au fost uciși în orașul Ohtîrka, din regiunea Sumî, după ce trupele ruse au atacat o unitate militară.

07:43 - Presa ucraineană relatează că trupele ruse au intrat în Herson.

07:31 - Mastercard a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți, după ordinele de sancționare a Rusiei.

07:15 - Maersk, una dintre cele mai mari firme maritime transportatoare de containere din lume, a declarat că ar putea suspenda toate livrările către şi dinspre Rusia. Gigantul maritim danez a precizat că ”monitorizează îndeaproape şi se pregăteşte să respecte sancţiunile şi restricţiile în continuă evoluţie” impuse Rusiei.

06:54 - The Guardian a primit imagini care arată o bază militară în flăcări, lângă Kiev, după un atac aerian care a avut loc luni seara. Baza este situată în orașul Brovarî, la 25 km nord-est de capitală.

06:48 - Ambasada Chinei în Ucraina a început să-şi evacueze cetăţenii. Primul grup organizat a plecat luni, iar presa de stat a relatat că este vorba despre studenţi chinezi de la Kiev.

06:33 - Sirenele antiaeriene sună marți dimineață în mai multe orașe ucrainene. Acestea se aud în Rivne, la vest de Kiev, la Ternopil, Vinnîțea și Volîn.

06:23 - Australia va contribui cu 70 milioane de dolari australieni (50 de milioane de dolari) pentru sprijin militar acordat Ucrainei. Premierul Scott Morrison a declarat marţi că banii vor fi direcţionaţi atât pentru arme letale, cât şi neletale.

06:05 - Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte. La Harkov, acestea au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

05:54 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a rămas fără centura neagră la taekwondo, după ce federaţia internaţională de specialitate a decis să-i retragă această distincţie oferită în 2013.

Liderul rus primise centura neagră de 9 Dan, cea mai înaltă distincţie în arte marţiale orientale, în 2013, la o vizită în Coreea de Sud.

05:42 - Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei.

05:33 - O femeie își arată apartamentul după ce a fost lovit de o rachetă rusă. Din fericire, toată lumea a supraviețuit. Potrivit femeii, racheta a căzut chiar în camera fiicei sale.

05:17 - Preţurile petrolului au crescut luni cu cel puţin 3%, pe măsură ce aliaţii occidentali au impus mai multe sancţiuni Rusiei.

05:02 - Liderii ţărilor din NATO, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au stabilit, într-o discuție organizată de preşedintele SUA, Joe Biden, să utilizeze "orice cale" pentru a asigura "eşecul ambiţiilor" preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, anunţă Guvernul Marii Britanii.

04:45 - Japonia anunță că impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Vor fi înghețate activele deținute de șase persoane, inclusiv Vladimir Putin și ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

04:19 - Iată o hartă recentă a atacurilor din Ucraina.

04:01 - Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni față de războiul din Ucraina, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor să ajungă la 6.440.

03:46 - Disney, cel mai mare studio de film de la Hollywood, întrerupe lansarea filmelor sale în cinematografe în Rusia.

03:31 - Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă.

03:12 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat marţi dimineaţă că secretarul de Stat american Antony Blinken a oferit ţării sale, care este atacată de Rusia, mai mult sprijin sub formă de sancţiuni şi arme.

02:47 - Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a denunţat drept o abordare americană ostilă anunţul Washingtonului privind expulzarea a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU.

???????? ???????? Ответ Посла А.И.Антонова на вопрос СМИ❓: Уважаемый Анатолий Иванович, не могли бы Вы прокомментировать...

Publicată de Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США pe Luni, 28 februarie 2022

02:35 - În urma unui atac aerian rusesc asupra oraşului Brovarî (nord), o rachetă a lovit o casă şi două apartamente din Vasilkov, Bila Ţerkva şi Kalînivka.

02:16 - Washingtonul a respins apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia.

02/28/22: Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki

01:59 - Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a raportat cel puţin 406 victime civili, inclusiv cel puţin 102 morţi.

01:40 - Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei. Se crede că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndreaptă spre Kiev.

01:27 - NASA analizează modul în care poate menține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei.

01:10 - Atât armata ucraineană, cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului. Astfel, armata ucraineană spune că a ucis peste 5.000 de soldaţi ruşi şi a distrus 191 de tancuri de la începutul războiului.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat că au fost distruse peste 1.000 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv peste 300 de tancuri.

00:45 - Zelenski a cerut interzicerea accesului Rusiei în "toate porturile" şi "aeroporturile din lume". "Trebuie închisă intrarea pentru un astfel de stat în toate porturile, toate canalele şi toate aeroportuirle din lume", a declarat Zelenski.

Totodată, el a cerut comunităţii internaţionale să "ia în considerare o închidere totală a căilor aeriene pentru rachete, avioane şi elicoptere ruseşti".

00:24 - Într-un discurs susținut luni seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile de război rușii au lansat aproape 200 de rachete în Ucraina.

„Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului. Este clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare. Este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni în lume nu va ierta Rusia că a ucis oameni pașnici”, a spus el.

00:19 - Potrivit autorităților ucrainene, toți operatorii de telefonie mobilă au interzis apelurile de pe cartelele SIM rusești în țară.

00:15 - Echipamentul pentru internet prin staelit Stalink de la SpaceX a sosit în Ucraina, a anunțat ministrul ucrainean al Digitalizării Mihail Fedorov.

00:08 - Franţa le va permite refugiaților ucraineni să circule gratuit în trenuri pe distanţe lungi, au anunţat luni ministrul Transporturilor şi compania feroviară naţională. Polonia, Germania şi Austria au luat deja măsuri similare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇