Ziua 46 de război: Urmează marea bătălie pentru Donbas, iar apoi Zelenski și Putin pot negocia față în față. Primul lider UE care se întâlnește cu Putin (Foto & Video)

Ziua 46 de război: Urmează marea bătălie pentru Donbas, iar apoi Zelenski și Putin pot negocia față în față. Primul lider UE care se întâlnește cu Putin (Foto & Video)

În a 46-a zi de război, trupele ruse s-au regrupat în estul Ucrainei, în Donbas, unde ucrainenii spun că urmează marea bătălie în zilele ce vin. În funcție de rezultatul ei, ar putea avea loc și negocieri față în față între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. Și Odesa e pregătită de asalt, fiind de sămbătă seara în stare maximă de alertă.

Putin a numit un nou general la comanda războiului, cunoscut pentru că a lăsat în urmă mulți civili morți în Siria, iar Zelenski a avertizat că Europa – și nu Ucraina – este ținta principală a lui Putin.

În ce privește NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că Alianța se transformă pentru a putea face față noilor amenințări și că e luată în calcul prezenţă militară permanentă la graniţele sale.

De la Vatican, de Floriile catolice, Papa Francisc a cerut încetarea conflictului, odată cu apropierea Paștelui - cea mai mare sărbătoare creștină, care în Rusia și Ucraina va avea loc peste două săptămâni.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din ziua 46 de război:

23:30 - Încheiem ziua cu o previziune dezastruoasă făcută de Banca Mondială: Economia Ucrainei va înregistra un declin de 45% în acest an, ca urmare a războiului. De asemenea, previziunile arată că pagubele economice din Europa de Est și Asia Centrală vor fi și mai mari decât cele provocate de pandemia de Covid-19, iar sancțiunile fără precedent vor arunca și Rusia într-o recesiune accentuată.

22:30 - Zece civili şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 11 au fost răniţi sâmbătă în lovituri în jurul şi la sud-est de Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat duminică seară guvernatorul regiunii, transmite AFP.

ADVERTISING

22:00 - Un localnic stă pe ruinele unei clădiri în care trăiau copiii lui, în Borodianka. Au fost evacuați pe 1 martie, cu o zi înainte ca bombardamentele aeriene rusești să distrugă clădirea.

21:30 - Potrivit armatei Ucrainei, Rusia se pregătește de o operațiune ofensivă pentru a pătrunde prin liniile defensive din Donbas, scopul principal fiind de a captura mai multe orașe. În plus, s-ar putea lansa noi atacuri asupra Harkovului.

21:00 - Consilierul american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a avertizat că Statele Unite se aşteaptă ca noul comandant al forţelor ruse în Ucraina, Alexander Dvornikov, să organizeze noi atacuri brutale asupra civililor, relatează CNN, potrivit News.ro

CNN a relatat anterior că preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, drept comandantul teatrului de război din Ucraina, în urma unei serii de eşecuri pe câmpul de luptă şi a unei aparente lipse de coordonare între grupurile de forţe ruse care operează în Ucraina.

20:33 - Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei ”armele de care are nevoie” pentru a se apăra contra Rusiei, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la ABC.

20:27 - Numărul victimelor în urma atacului cu rachete de la gara din Kramatorsk a crescut la 57 de morți și 109 răniți.

20:15 - Cel mai mare contingent din legiunea internațională de luptători care s-au alăturat armatei Ucrainei este format, surprinzător, de 500 de voluntari din Belarus.

20:12 - Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că peste 4,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, în 24 februarie, potrivit News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:58 - Aproape întreg orașul Sievierodonețk, aflat la circa 60 de kilometri est de Kramatorsk, în estul Ucrainei, a fost bombardat.

19:30 - Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, potrivit APA, Reuters şi AFP.

18:40 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că va fi "extrem de greu" pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucea (în apropiere de Kiev), relatează CNN, potrivit News.ro.

18:20 - Cinci persoane au fost rănite în urma atacului Rusiei asupra aeroportului din Dnipro. Trei rachete au lovit, duminică, aeroportul care era deja distrus.

18:00 - Mai mult de 1.200 de cadavre au fost descoperite până acum în regiunea Kievului, parţial ocupată câteva săptămâni de forţele ruse.

17:45 - Iată cum arată localitatea Gorenka, aflată de asemenea în regiunea Kievului, după bombardamentele ruse:

17:40 - Invadatorii ruși au jefuit și distrus un seminar teologic din Vorzel, iar în Irpin au ars sute de Biblii. Ambele localități sunt învecinate cu Bucea.

17:30 - Gărzile de frontieră ucrainene au anunţat că au împiedicat aproape 2.200 de bărbaţi recrutabili să părăsească teritoriul Ucrainei, în condiţiile în care, de la începutul războiului cu Rusia, bărbaţii între 18 şi 60 ani au interdicţie de ieşire din ţară, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

17:20 - O jucărie îmbibată cu sânge, aflată în gara de la Kramatorsk, va fi trimisă la ONU ca dovada a crimelor de război ale invadatorilor ruși.

17:00 - Șase avioane cargo cu medicamente și mâncare vor fi trimise în Ucraina din Israel prin intermediul unui ”pod aerian”, potrivit ambasadorului israelian din Ucraina.

16:30 - Slovacia ar putea vinde Ucrainei câteva dintre obuzierele sale autopropulsate Zuzana, a declarat, duminică, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, conform Reuters, citat de News.ro.

16:15 - Aeroportul din oraşul Dnipro (estul Ucrainei) a fost distrus într-un atac organizat de forţele ruse, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, fără a oferi mai multe detalii, conform CNN, citat de News.ro.

15:55 - Comisarul pentru drepturile omului al Moscovei, Tatiana Moskalkova, a confirmat că Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri sâmbătă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

15:45 - Soldaţii ruşi au furat substanţe letale de la Cernobîl, iar locaţia lor este necunoscută în prezent. Unii dintre soldaţii ruşi care s-au expus la o cantitate "şocantă" de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, relatează BBC, potrivit News.ro

15:35 - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a făcut apel la enoriaşii ruşi, duminică, să se unească în jurul autorităţilor, în timp ce Moscova îşi continuă intervenţia militară în Ucraina, relatează Reuters, potrivit News.ro.

15:31 - Vladimir Putin și Alexander Lukașenko vor face împreună pe 12 aprilie o vizită de lucru la cosmodromul Vosrocini, pentru a vedea stadiul lucrărilor. Cei doi vor susține apoi o conferință comună.

15:24 - Proteste au loc și în Rusia, în ciuda opresiunilor. Oleg Orlov, șeful ONG-ului Memorial, scos în afara legii de Kremlin anul trecut, a fost reținut la o manifestație în Piața Roșie de la Moscova.

15:20 - Manifestațiile anti-război continuă în Europa. În Frankfurt, oamenii au ieșit din nou pe străzi și au pus bannere și pancarte în fața ambasadei și consulatului Rusiei.

La Helsinki, mai mulți artiști s-au întins pe jos, cu mâinile legate la spate, în fața ambasadei Rusiei. Totodată, o instalație cu pantofi de copii au fost amplasată pe asfalt, în memoria copiilor uciși în Mariupol.

15:12 - Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, spune că strategia rușilor la acest moment este să distrugă infrastructura și industria țării.

El a mai spus că bătălia din Donbas deja a început: ”Putin duce acolo tot ce are la acest moment. Vor fi zile foarte grele pentru noi”.

15:08 - Militarii ruși de la Cernobîl au jefuit două laboratoare de cercetare și au furat sau au distrus 133 de mostre ce totalizau 7 milioane de becquereli (unitatea de măsură în SI a radioactivității), potrivit Autorității Ucrainene pentru Managementul Zonei de Excluziune.

Asta echivalează cu 700 de kilograme de deșeuri radioactive, care, dacă nu sunt manipulate corect, pot fi letale, potrivit Mediazona.

15:00 - În Noua Hakovka rușii patrulează centrul orașului și le-au interzis ucrainenilor să protesteze, amenințând că le taie comunicațiile, apa și gazul.

14:57 - Autoritățile din Dnipro i-au arestat pe cei care au vandalizat monumentul lui Pușkin, desenând pe el litera Z.

14:50 - Peste 4 milioane de găini au murit de foame la ferma din Chernobaevka din Ucraina. Din cauza bombardamentele rușilor, regiunea a rămas fără curent și sistemele automate care hrăneau găinile nu au mai funcționat.

14:46 - Iată cum arată harta ostilităților duminică, potrivit serviciilor de informații britanice.

14:37 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Twitter că a avut o convorbire telefonică cu Olaf Scholz, cancelarul german, în care au discutat despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni suplimentare Rusiei, apărare şi sprijin financiar oferit de Germania Ucrainei, relatează BBC.

Zelenski a postat pe reţelele sociale că discuţia lor ”a subliniat că toţi autorii crimelor de război trebuie identificaţi şi pedepsiţi”.

14:33 - Faptul că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a binecuvântat invazia rusă în Ucraina şi a justificat-o în termeni teologici nu face decât să slăbească Biserica sa atât în rândul milioanelor de ucraineni care îi rămân ataşaţi, cât şi în restul lumii ortodoxe.

''Cea mai semnificativă consecinţă este că multe parohii şi preoţi din Ucraina s-au distanţat de Biserica Ortodoxă Rusă", a declarat telefonic pentru EFE Thomas Bremer, profesor de studii ecumenice şi bisericeşti orientale la Universitatea din Munster, Germania.

13:55 - Însărcinata cu drepturile omului la Kremlin,Tatiana Moskalkova, a confirmat duminică un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, care a avut loc sâmbătă, relatează Reuters.

Moskalkova a spus că printre prizonierii pe care Ucraina i-a transferat Rusiei s-au numărat patru angajaţi ai companiei de stat pentru energie atomică, Rosatom, şi soldaţi.

13:49 - Papa Francisc a denunţat duminică ''nebunia războiului'' într-o ''lume violentă şi rănită'', în timpul omiliei sale în Duminica Floriilor în care mii de credincioşi romano-catolici au revenit în Piaţa Sfântul Petru după pandemie.

"Când se recurge la violenţă, nu mai ştim nimic despre Dumnezeu, care este Tatăl, şi nici despre ceilalţi, care sunt fraţi. Uităm de ce ne aflăm pe lume şi comitem cruzimi absurde. O vedem în nebunia războiului, unde Hristos este din nou răstignit", a avertizat el.

12:57 - Fiul lui John Lennon, Julian, și-a încălcat promisiunea și a interpretat, pentru prima oară, legendarul cântec al tatălui său, Imagine. El speră că poate contribui, în acest fel, la oprirea războului.

Julian Lennon Performs 'IMAGINE' for Global Citizen's Stand Up For Ukraine w/Nuno Bettencourt

12:44 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat un amplu interviu jurnaliștilor de la Associated Press. El s-a plâns și cu această ocazie că livrările de arme, muniție și echipamente nu sunt de ajuns și că dacă ajutoarele militare ar fi fost trimise mai din timp sute de vieți ar fi fost salvate în Mariupol. Iată câteva idei principale din interviu:

”Oamenii vor ca războiul să se termine, să se termine în condițiile dorite de noi. Nu cred că acei oameni care au pierdut pe cineva, care și-au pierdut copiii, vor fi mulțumiți cu un acord de pace în orice condiții. Rana e prea adâncă”.

”Dincolo de emoții, oricât de greu ar fi, trebuie să înțelegem că orice război trebuie să se încheie cu pace, altfel se va încheia cu milioane de victime. (…) Eu îi înțeleg foarte bine ca bărbat, ca tată, dar trebuie să renunțăm la posibilitatea găsirii unei soluții diplomatice. Nu ne putem permite să decidem pentru zeci de milioane de oameni care vor oprirea războiului. Nu putem să decidem pentru ei și să spunem nu, noi nu vrem să vorbim cu criminalii”.

”Mariupol este inima acestui război astăzi. Luptăm, suntem puternici. Cu cât rezistăm la Mariupol, cu atât mai puternică rămâne poziția forțelor noastre în est. Și cu cât forța noastră e mai mare, cu atât e mai bine pentru noi la negocieri, avem avantaje în dialogul cu Federația Rusă”.

”Dacă eram în NATO, acest război nu s-ar fi întâmplat niciodată. Lucrurile nu ar fi stat ca acum. Vecinii ne-ar fi întins o mână de ajutor”.

12:41 - Maxar a prezentat noi imagini din satelit care arată o coloană de aproape 13 kilometri de vehicule rusești care se îndreaptă spre Harkov.

12:33 - Agenția de presă rusă Ria Novosti a publicat imagini cu rachetele Kalibr lansate de pe o fregată din Marea Neagră, care au lovit sediul batalionului Dnepr.

12:05 - Rușii au lăsat în urmă bombe în casele unde au stat peste noapte sau au petrecut mai multe zile, a anuțat Denis Monastirski, ministrul ucrainean de Interne.

11:56 - Ministerul rus al Apărării anunță că elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei. Partea Ucraineană nu a oferit încă un punct de vedere.

11:34 - Fostul prim-ministru al Ucrainei Mikola Azarov (2010-2014), care a demisionat în timpul revoluţiei Euromaidan şi care este considerat unul dintre politicienii proruşi din Ucraina, vrea ca Europa să nu mai livreze arme Ucrainei, transmite Nexta.

10:57 - Noi imagini cu soldații lui Kadîrov care jefuiesc ce prind în cale. De data aceasta se laudă cu bicicletele furate.

10:51 - În Harkov salvatorii au scos de sub dărâmături o pisică.

10:43 - Reprezentanții miliției proruse din Donețk au anunțat că două nave străine au fost capturate în portul de la Mariupol de ”forțele naționaliste”. Ar fi vorba de navele Tsarevna și Lady Augusta.

10:40 - Rușii au bombardat duminică dimineața o școală din Severodonețk. Din fericire, nu au fost raportate victime.

10:31 - Consilierul prezidențial Mikhail Podoliak spune că o eventuală întâlnire între Zelenski și Putin va avea loc doar după ce trupele ucrainene vor obține victorii în lupte mari, inclusiv în Donbas.

”Ne vom întâlni la nivel de președinți. Asta se va întâmpla în felul următor. Ucraina e pregătită de mari bătălii, trebuie să câștige acele bătălii, inclusiv în Donbas, după care Ucraina va avea o poziție mai bună în negocieri, va putea dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Ar putea dura două săptămâni, ar putea dura trei”, a spus consilierul lui Zelenski.

10:25 - La începutul lui martie, autoritățile ruse au promis 10.000 de ruble pentru fiecare ucrainean din orașele capturate. Acum, spun că peste 4.000 de cereri au fost depue și pentru peste 3.500 de pensionari si funcționari publici plățile au fost deja făcute. Presa ucraineană spune că aceste categorii într-adevăr primesc ruble, dar le schimbă în hrivne.

10:21 - Peste 92.600 de persoane - dintre care 10.025 cetăţeni ucraineni - au intrat în România prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore.

09:50 - O groapă comună cu zeci de ucraineni uciși a fost descoperită în Buzova, un sat în apropiere de Kiev, a anunțat un oficial local, citat de Reuters.

Șeful comunității Dmytrivka, care include Buzova, Taras Didych, a spus pentru televiziunea ucraineană că trupurile au fost găsite într-un șanț în apropierea unei benzinării.

Nu a fost anunțat încă un număr al morților.

09:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa îşi schimbă planurile după eşecul de a cuceri Kievul, potrivit CNN care citează un oficial american şi un oficial european.

Oficialii au declarat pentru CNN că generalul Alexander Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, a fost numit comandant de teatru al campaniei militare ruseşti din Ucraina.

08:43 - Autorităţile armate din Ucraina au anunţat, duminică dimineaţă, că Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime, transmite The Kiev Independent.

08:42 - Aproximativ 100.000 de civili se află încă în Mariupol, oraș asediat continuu de ruși. Mai multe coridoare umanitare au fost bombarate de ruși, astfel că evacuarea este extrem de greu de realizat și foarte periculoasă.

08:27 - Zeci de protestatari s-au adunat în Santiago, în fața Ambasadei Rusiei în Chile.

Oamenii s-au întins pe jos, strângând la piept animăluțe de pluș, simbolizând, astfel, sutele de copii uciși sau răniți în război.

08:03 - Imaginile din satelit din 8 aprilie arată că forțele ruse se retrag din nord și se concentrează în est. Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut civililor să plece din est cât de repede pot.

07:45 - NATO se află „în mijlocul unei transformări fundamentale” care va reflecta „consecinţele pe termen lung” ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat pentru The Telegraph.

„Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru ceea ce noi numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg, citat de ziar.

Mai exact, NATO lucrează la planuri pentru o prezenţă militară permanentă la graniţa sa, într-un efort de a lupta împotriva viitoarelor agresiuni ruseşti. Deciziile vor fi parafate în iunie, la Madrid.

07:06 - Banca daneză de investiţii Saxo Bank a anunţat că a renunţat la clienţii din Rusia şi Belarus, ca răspuns la sancţiunile impuse acestor ţări în urma invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

06:56 - Guvernatorul oraşului Doneţk din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, a anunţat că cinci persoane au fost ucise în urma bombardamentelor în regiune. El a spus că patru au fost ucise la Vuhledar şi una la Novomikhailivka. Alte 5 persoane au fost rănite în Donețk și 6 în Lugansk.

06:53 - Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă "profund dezamăgit şi îndurerat de comportamentul lui Vladimir Putin", de care a fost apropiat, dar care şi-a asumat "o responsabilitate foarte serioasă în faţa lumii întregi" atacând Ucraina.

06:49 - Un total de 4.553 de persoane au fost evacuate din oraşele ucrainene prin coridoarele umanitare sâmbătă, mai puţine decât cele 6.665 care au plecat vineri. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereşciuk a anunţat că din Mariupol şi Berdiansk 3.425 de persoane au plecat la Zaporojie cu maşina sau autobuzul.

Dintre cei evacuaţi, 192 erau locuitori din Mariupol şi 3.233 locuitori ai oraşelor din regiunea Zaporojie. Alţi 529 de locuitori din Melitopol au fost, de asemenea, evacuaţi cu succes.

06:45 - Aviația ucraineană anunță că a distrus sâmbătă 13 ținte aeriene rusești: 5 UAV-uri, 4 rachete, 3 avioane și un elicopter.

06:39 - Duminică dimineața, la ora locală 08:41, alarmele vor suna în toată Polonia. Acest lucru nu are legătură cu evenimentele din Ucraina sau cu o posibilă amenințare, ci va marca comemorarea catastrofei aviatice de la Smolensk. Pe 10 aprilie 2010, în orașul rus s-a prăbușit avionul forțelor armate poloneze, toți cei 96 de oameni la bord murind, printre care șeful statului Lech Kaczyński, conducerea forțelor armate, oameni politici, clerici și alți oficiali se aflau la bordul avionului prezidențial în drum spre Katyn.

06:30 - Într-un mesaj video transmis sâmbătă noapte, Volodimir Zelenski le-a mulțumit cancelarului austriac Karl Nehammer şi premierului britanic Boris Johnson pentru vizitele lor la Kiev.

"Nu există obstacole în calea libertăţii", a spus Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇