Guvernul german cere Rusiei să pună capăt atacurilor cibernetice

Guvernul german cere Rusiei să pună capăt atacurilor cibernetice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor din Germania, sporesc atacurile unei grupări de hackeri asociate cu serviciul secret militar rus. Vizați sunt deputați germani și colaboratorii lor. Guvernul german protestează.

Guvernul german a criticat în termeni duri tentativele Rusiei de a influența rezultatul alegerilor generale din 26 septembrie din Republica Federală. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin a cerut oprirea imediată a campaniei de atacuri cibernetice și a amenințat guvernul rus cu consecințe în caz contrar.

"Guvernul german consideră aceste gesturi inacceptabile drept un pericol la adresa securității Republicii Federale și a procesului decizional democratic, de asemenea ele afectează masiv relațiile bilaterale", a declarat responsabila germană.

ADVERTISING

Potrivit acesteia, guvernul german ar dispune de "dovezi relevante" potrivit cărora campania de dezinformare "poate fi atribuită atacurilor cibernetice ale unor entități de stat rusești și în mod concret serviciului secret militar GRU". Aceste atacuri ar fi "total inacceptabile" iar guvernul german își rezervă dreptul de a lua "măsuri în consecință".

Înaintea alegerilor generale din Germania, s-ar fi încercat, "între altele cu e-mailuri de tip Phishing", dobândirea datelor de login ale unor deputați germani, "cu scopul de a li se fura acestora identitatea digitală", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Auswärtiges Amt. "Aceste atacuri pot servi ca acțiuni pregătitoare pentru operațiuni de influențare a electoratului, de exemplu prin campanii de dezinformare în preajma alegerilor federale." Hackerii încearcă prin aceste atacuri de tip Phishing să intre în conturile deputaților germani.

ADVERTISING

Deja trei avertismente

Autoritățile de securitate germane au informat deja de trei ori anul acesta Bundestagul despre atacuri cibernetice desfășurate de servicii secrete străine asupra parlamentarilor germani. În ultimul astfel de caz, ar fi fost vizați mai ales deputați social-democrați (SPD) și conservatori (CDU/CSU).

Atacurile ar fi opera unui "actor cibernetic" cu numele "Ghostwriter", în spatele căruia s-ar afla serviciul secret militar rus, a informat purtătoarea de cuvânt. "Guvernul german cere insistent executivului rus să pună capăt imediat acestor atacuri cibernetice ilegale."

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că ar fi transmis deja aceste solicitări "direct autorităților ruse" - ultima oară la conferința de săptămâna trecută a grupului de lucru germano-rus privind politica de securitate. Responsabila germană nu a dorit să dea detalii privind reacția părții ruse.

ADVERTISING

Influențarea votului în SUA?

Rusia a fost acuzată deja că ar fi încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. Kremlinul a negat mereu orice acțiuni în acest sens. Și în Germania, se aud tot mai des acuzații la adresa Rusiei, legate de desfășurarea de atacuri cibernetice asupra unor ținte germane. Este însă neobișnuită referirea oficială la "dovezi relevante". Ministerul german de Externe nu a dorit să dea detalii despre amploarea atacurilor și nici despre pagubele provocate de acestea.

Critica neobișnuit de dură și de directă adresată Moscovei este considerată un semn al iritării deosebit de mari a părții germane pe această temă. Ministerul german de Externe s-a arătat deranjat și de faptul că Rusia a publicat o listă cu presupuși susținători ai opozantului rus Alexei Navalnîi, în care a trecut numele angajaților ambasadei germane de la Moscova și datele personale ale acestora. Rusia a acuzat de asemenea Germania că l-ar finanța pe Navalnîi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇