Franța: După 45 de ani de tradiție, parada militară de 14 iulie nu va avea loc pe Champs-Élysées

Franța: După 45 de ani de tradiție, parada militară de 14 iulie nu va avea loc pe Champs-Élysées

Anul acesta, tradiţionala paradă militară de ziua naţională a Franţei, sărbătorită la 14 iulie, nu va avea loc pe celebrul bulevard Champs-Élysées. În plus, cei care vor defila vor fi mai puțini și nu va fi niciun vehicul motorizat.

Perturbarea este cauzată de pregătirile pentru Jocurile Olimpice care încep în mai puţin de două săptămâni, la 26 iulie, relatează Le Figaro.

Timp de 45 de ani, parada militară tradiţională de 14 iulie a urmat acelaşi traseu pe Champs-Élysées, dar constrângerile organizatorice ale Jocurilor Olimpice, care încep la 26 iulie, au determinat guvernatorul militar al Parisului să propună o altă configuraţie.

ADVERTISING

Place de la Concorde, unde se încheia de obicei parada, a devenit impracticabilă din cauza Jocurilor Olimpice: competiţiile de BMX freestyle, skateboarding, breaking şi baschet triplu vor avea loc acolo.

Chiar dacă în trecut s-a mai întâmplat ca parada militară să se desfăşoare în alte locuri din capitala franceză, locul alternativ ales acum pentru paradă, de la Place de l'Étoile la Place du Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, este fără precedent.

Există și limitări pentru cei care vor defila. Doar circa 4 000 de militari vor defila pe Avenue Foch, de la Porte Dauphine la Arcul de Triumf, cu aproximativ 25% mai puţin decât în anii precedenţi. Vor fi mai puţini soldaţi, mai puţine aeronave şi, mai ales, niciun vehicul motorizat.

ADVERTISING

Dar, indiferent de traseu, armatele intenţionează să fie prezente la eveniment. Sărbătoare populară, parada din 14 iulie este şi o ocazie pentru forţele armate franceze de a se face cunoscute şi apreciate de public.

Ceremoniile vor începe în jurul orei locale 10:00 (11:00, ora României), când este aşteptat să-şi facă apariţia preşedintele Emmanuel Macron, şi se vor încheia în jurul prânzului, urmând ca seara să aibă loc tradiţionalul foc de artificii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇