Fostă angajată de la centrala nucleară de la Zaporojie: Un accident ar fi o catastrofă fără precedent

Fostă angajată de la centrala nucleară de la Zaporojie: Un accident ar fi o catastrofă fără precedent

Olga este o fostă angajată a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. A reușit să plece din oraș și încearcă să comunice cu colegii care au rămas, dar spune că este din ce în ce mai greu.

În primele săptămâni de război, trupele ruse au preluat controlul asupra centralei. De atunci încoace, susține Ucraina, rușii o transformă într-o fortăreață. De mai multe ori s-a ajuns la incidente și atacuri asupra clădirilor din perimetrul centralei. Într-un caz a fost nevoie de activarea sistemului de urgență pentru alimentarea cu curent.

ADVERTISING

„Aș spune că 70% dintre colegii mei nu mai merg la muncă, le este teamă. Vă puteți imagina ce înseamnă lucrul acesta pentru o centrală în funcțiune, mai ales în privința siguranței emisiilor de radiații. (...) Rusia folosește centrala pentru a face presiuni asupra Guvernului de la Kiev. Centrala nucleară este deja un mare atu în acest război”, a spus femeia, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Uneori, Olga primește de la foștii colegi filmulețe care arată situația periculoasă din jurul centralei. Le-a arătat jurnaliștilor unul, în care se vede cum arde un centru de agrement din apropierea centralei, după ce a fost bombardat.

ADVERTISING

Între timp, Olga a ajuns la Kiev și și-a găsit acolo un loc de muncă, însă spune că în caz de accident nuclear nici aici nu ar fi în siguranță.

„Ar putea fi de 10 ori mai rău. În Zaporojie sunt 6 reactoare și un depozit pentru combustibil nuclear. Comparativ cu Cernobîlul, producerea unui accident aici ar fi o catastrofă fără precedent”, spune femeia.

În opinia primarului localității există o singură soluție - retragerea completă a rușilor de la centrală.

„Ocupanții ruși încalcă toate regulile securității nucleare. Lansează rachete direct de pe terenul centralei. Sper să se găsească o soluție la nivel internațional pentru demilitarizarea întregului teren pe care este amplasată centrala. a declarat, pentru DW, Dmitro Orlow, primarul din Zaporojie.

ADVERTISING

Reportajul video poate fi urmărit AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇