Ziua 178: NATO intră în război în caz de scurgeri de radiații nucleare la Zaporojie, Rusia face Congres „anti-fascist”

Ziua 178: NATO intră în război în caz de scurgeri de radiații nucleare la Zaporojie, Rusia face Congres „anti-fascist”

Ziua 178 de război a început cu noi informații despre atacuri asupra unor obiective militare ruse din Crimeea. Unele s-au confirmat, altele s-au dovedit a fi false.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Neconfirmat e și bilanțul prezentat de Ministerul Apărării de la Moscova pentru ultimele 24 de ore, cu peste 700 de „inamici” uciși, printre care și 20 de americani care ar fi luptat pentru Ucraina. Pe fronturile active au continuat bombardamentele peste noapte, mai mulți copii fiind în stare gravă.

În ce privește Vestul, liderii occidentali discută dacă să fie sau nu primit Putin la Summitul G20 din noiembrie și avertizează Rusia că orice scurgere de radiații de la centrala nucleară de la Zaporojie înseamnă automat război cu NATO.

De cealaltă parte, Moscova a organizat un „congres internațional anti-fascist”, unde susține că participă peste 70 de „state prietene”.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Liderul administrației regiunii Nikolaev a anunțat că rușii au bombardat orașul Voznesensk, lovind un bloc cu 5 etaje și o casă. 9 persoane au fost rănite, inclusiv copii cu vârste între 13 și 17 ani, toți fiind în stare gravă. O fetiță și-a pierdut un ochi după ce a fost lovită de schije.
  • Oficiali din Marea Britanie și SUA au scris pe Twitter mesaje în care avertizează Rusia că un atac deliberat asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, va fi considerat ca atac asupra NATO. „Orice scurgere de radiații duce automat la activarea Articolului 5”, au spus parlamentarul britanic Tobias Ellwood și congresmanul american Adam Kinzinger.Rusia anunță că a ucis peste 100 de mercenari, inclusiv un grup de 20 de americani, lângă Andrevka, în regiunea Harkov. Totodată, ministerul Apărării de la Moscova se laudă că au fost uciși peste 700 de „soldați inamici”.
  • În Melitopol au fost explozii toată noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat primarul în exil al orașului, Ivan Fedorov.
  • 7 civili au fost uciși în Donețk în urma atacurilor de vineri, au anunțat autoritățile ucrainene. Peste noapte, mai multe localități au fost bombardate. În plus, s-a tras și asupra orașelor Nikolaev și Harkov.
  • Procuratura Ucrainei a anunțat că până acum au fost uciși în război 363 de copii, iar alți 718 au fost răniți.
  • Serviciile britanice de informații spun că războiul a stagnat în săptămâna care urmează să se încheie și nu au fost schimbări în ce privește controlarea teritoriilor. Rușii au avansat puțin spre Bakhmut, dar nu au reușit să pătrundă în localitate.
ADVERTISING

Atacurile continuă în Crimeea

  • O dronă a fost doborâtă de ruși și a căzut chiar pe acoperișul sediului din Sevastopol al Flotei ruse la Marea Neagră.
  • Un alt atac asupra Crimeii a avut loc în Evpatoria, rușii anunțând că sistemele de apărare anti-areiană au funcționat și au eliminat amenințarea, fără a fi înregistrate victime.
  • Au existat și informații că trei explozii au avut loc la un aerodrom din Bakhcisarai, Crimeea și că sistemele anti-aeriene au fost activate în districtul Saki, deasupra satului Molocinoie. Ulterior, s-a a fi un fake news, iar imaginile erau vechi.

Ajutoare și sancțiuni

  • SUA au acordat până acum Ucrainei ajutoare de peste 10 miliarde de dolari.
  • După Germania, și Grecia, Cipru și Portugalia s-au opus blocării vizelor Schengen pentru cetățenii ruși.
  • Ministerul de Externe din Marea Britanie spune că Rusia nu are niciun drept moral să participe la summitul G20, din noiembrie. În urmă cu câteva zile, președintele Indoneziei, țară gazdă, anunțase că Putin a confirmat prezența. Și Kievul a spus că Zelenski s-ar putea duce în persoană, dacă e prezent și Putin.
  • Gibraltarul se pregătește să vândă la licitație superiahtul Axioma, confiscat în martie de la oligarhul rus Dmitri Pumpianski, în urma unui proces intentat de JPMorgan, pentru recuperarea unei datorii. Oligarhul e vizat de sancțiunile UE, SUA și Marii Britanii. Iahtul e evaluat la 75 de milioane de dolari.
  • Solistul trupei Gogol Bordello, Yevhen Hudz, a ajuns în Ucraina. El a postat pe Instagram o fotografie cu chitara în mână, lângă soldați și un câine militar: „Aici. Exact unde trebuie să fiu. În locul potrivit, la timpul potrivit”. Hudz e născut la Kiev, dar locuiește în SUA din anii 90.
ADVERTISING

Ziua independenței la Kiev, Congres anti-fascist la Moscova

  • În centrul Kievului a fost amenajată o expoziție cu tancuri și echipamente militare ale rușilor, distruse de ucraineni. Ucraina marchează pe 24 august ziua independenței.
  • În Kiev, armata a interzis adunările în masă de Ziua Independenței. Interdicția e în vigoare între 22 și 25 august, armata explicând că Rusia ar putea ataca capitala în această perioadă.
  • În Parcul Patrioților, lângă Moscova, are loc prima ediție a „Congresului Internațional Anti-fascist”. Ministerul Apărării rus a anunțat evenimentul în martie, cu scopul de a „uni eforturile comunității internaționale în lupta împotriva ideologiei naziste, a celei neonaziste sau sub orice formă se manifestă în lumea modernă”. Agenția de presă rusă TASS scrie că participă reprezentanți ai 74 de „națiuni prietene”.
  • În 13 școli din Kursk, situat la granița cu Ucraina, Moscova a decretat ca orele să se desfășoare online, „pentru siguranța copiilor”. Grădinițele, însă, vor funcționa normal.
  • Reprezentantul permanent al Moscovei la organizațiile internaționale din Viena, Mikhail Ulyanov, a postat pe Twitter un comentariu plin de ură, după ce Zelenski a mulțumit americanilor pentru o nouă tranșă de bani și arme. „Fără milă pentru poporul ucrainean!”, a scris el. Ulterior a șters mesajul, după ce a fost interpretat ca instigare la genocid, și și-a nuanțat declarațiile, spunând că americanii și Zelenski nu au milă de ucraineni, pentru că prelungesc războiul.

Alte informații relevante

  • Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat că în cele 20 de zile de la activarea “coridorului cerealelor” 27 de nave cu produse agricole au părăsit porturile din Ucraina. Cele 27 de nave au transportat 670.000 de tone de cereale. De asemenea, alte 18 nave sunt încărcate cu cereale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇