Rușii au pierdut sute de tancuri în Ucraina. Arma pe care se baza Putin s-a dovedit învechită și depășită

Turele aruncate la zeci de metri, explozii, blocaje și munți de fiare contorsionate fac parte din peisajul comun al câmpurilor de luptă din Ucraina pe care și-au găsit sfârșitul în jur de 2.000 de blindate ale Moscovei care aveau ca obiectiv să defileze pe străzile Kievului.
Rușii au pierdut sute de tancuri în Ucraina. Arma pe care se baza Putin s-a dovedit învechită și depășită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Generalul Cristian Barbu: La tancuri sunt două aspecte – unul de ordin tactic-operațional, celălalt de ordin tehnic. Într-o acțiune militară terestră, cu tancuri și blindate grele, trebuie să existe susținere aeriană.
  • Deși Volodimir Zelenski, înainte de 24 februarie, a declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca, nu a neglijat dezvoltarea unor linii defensive în jurul Kievului și în partea de est a țării.
  • Operațiunile cu blindate desfășurate de Rusia au fost criticate de mulți experți care au observat că operatorii vehiculelor rămân adesea blocați în ambuteiaje și sunt ușor de atras în ambuscade.
  • Multe sisteme de blindate care acționează terestru sunt vulnerabile la atacurile de sus. Acest tip de atac poate fi lansat și prin drone.
  • Pierderile masive de soldați și tancuri, blocajul în care a ajuns armata Moscovei după invadarea Ucrainei au dărâmat multe mituri despre forța militară a Rusiei.

Vladimir Putin a început invazia din Ucraina convins că, în cele mai proaste condiții, aceasta va dura în jur de două săptămâni. Planul pe care-l făcuse împreună cu generalii săi părea infailibil.

Pregătise un atac pe trei fronturi: în nord, din Belarus; în sud, cu trupe intrând din Peninsula Crimeea și în est, cu militari avansând din cele două teritorii separatiste Donețk și Lugansk.

ADVERTISING

Pe lângă asta, un desant urma să ocupe aeroportul Hostomel, din apropierea Kievului, apoi să fie aduse trupe speciale, tancuri și vehicule care să intre în capitală și să schimbe regimul.

Din acest plan infailibil două elemente n-au funcționat. Trupele speciale ruse n-au reușit să preia controlul aeroportului, iar tancurile rusești n-au avansat convingător pe niciun front, fiind distruse în număr mare de grupe tactice de câte 4-5 soldați ucraineni înarmați cu lansatoare antitanc, în special NLAW și Javelin, dar și de dronele Bayraktar TB 2.

O tactică greșită

Conform datelor publicate de autoritățile ucrainene, de la începutul conflictului, Rusia a pierdut în jur de 1.880 de tancuri. Oficialii de la Moscova n-au publicat niciun fel de date despre costurile războiului nici în ce privește viețile omenești și nici în tehnică militară.

Chiar dacă ucrainenii au exagerat pierderile Kremlinului, mai mulți experți independenți au observat vulnerabilități în ce privește această armă pe care s-a bazat invazia ordonată de Vladimir Putin, susținând că peste 1.000 au fost distruse.

"Înainte de orice acțiune terestră, chiar dacă este susținută de tancuri, trebuie să se desfășoare o acțiune de artilerie. Rușii n-au făcut aceste pregătiri de artilerie și nici pe cele de observare și atac aerian", spune generalul Cristian Barbu, pentru spotmedia.ro

“La tancuri sunt două aspecte. Unul de ordin tactic-operațional, celălalt de ordin tehnic. Într-o acțiune militară terestră, cu susținere de tancuri și blindate grele, cum spunem noi, trebuie să existe o susținere aeriană, astfel încât inamicul să poată fi observat și să se poată interveni asupra lui, adică să nu fie lăsat să se apropie la distanța de la care el poate să lanseze diferite muniții antitanc”, a explicat generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor asistent la Academia Tehnică Militară, în exclusivitate pentru spotmedia.ro. 

“Înainte de orice acțiune terestră, chiar dacă este susținută de tancuri, trebuie să se desfășoare o acțiune de artilerie. Rușii n-au făcut aceste pregătiri de artilerie și nici pe cele de observare și atac aerian”, a adăugat generalul Cristian Barbu.

La începutul conflictului s-a vorbit mult despre faptul că Rusia n-a reușit să domine spațiul aerian al Ucrainei.

Președintele Rusiei a dat ordinul de atac, bazându-se mai degrabă pe o demoralizare a trupelor ucrainene decât pe un plan tactic prin care să străpungă defensiva adversă.

Ucrainenii, mai pregătiți decât se așteptau rușii

Deși Volodimir Zelenski, înainte de 24 februarie, a declarat în repetate rânduri că nu crede că Rusia va ataca, aceste anunțuri având mai degrabă un rol de a nu demoraliza populația, nu a neglijat dezvoltarea unor linii defensive în jurul Kievului și în partea de est a țării.

Drept dovadă, forțele ruse n-au reușit să ajungă în capitală, iar după o lună de la începerea invaziei s-au retras, cu mari pierderi, de pe frontul de nord.

“Tancurile rusești desfășurate pe câmpul de luptă ucrainean sunt vechi și depășite. Operațiunile cu blindate desfășurate de Rusia au fost criticate de mulți experți care au observat că operatorii vehiculelor rămân adesea blocați în ambuteiaje și sunt ușor de atras în ambuscade”, a scris jurnalistul Stephen Bryen, pentru Asia Times. 

TurelaTancRusiaTW
Tanc rusesc, scos din luptă de ucraineni în regiunea Donețk, în urmă cu o săptămână - Foto: Twitter

Generalul Cristian Barbu ne-a explicat că, pe lângă problema tactică-operațională, tancurile rusești T-72 au o vulnerabilitate tehnică. Blindatul a fost proiectat astfel încât “operatorul să fie în mijlocul evenimentului și să aibă la dispoziție toată muniția de care are nevoie”.

Așa că inginerii au decis ca proiectilele să fie depozitate în interior, în jurul turelei.

Dronele fac tancurile inutile pe câmpul de luptă

Producția lui T-72 a început în 1971, iar cele mai multe tancuri folosite în Ucraina au fost fabricate în anii ’70 și ’80. Dacă acest concept de acces rapid la muniție al operatorului era valid în urmă cu 40-50 de ani când tancurile erau atacate cu grenade, odată cu apariția puternicelor arme antitanc cum sunt Javelin, NLAW, dar și a dronelor, muniția depozitată în jurul turelei a devenit o slăbiciune imposibil de rezolvat pentru armata rusă.

“În ultimul deceniu, prezența sistemelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă a fost tot mai frecventă. Fie că sunt drone Predator, Reapers, Switchblades sau Bayraktar TB-2, turcești, sistemele aeriene fără pilot au o capacitate de distrugere care trebuie luată în calcul”, a scris expertul David Johnson, într-un articol în care susține că războiul din Ucraina va pune capăt bătăliilor de tancuri.

“Multe sisteme de blindate care acționează terestru sunt vulnerabile la atacurile de sus. Acest tip de atac poate fi lansat și prin drone. Alte utilizări ale dronelor care au demonstrat o mare importanță tactică sunt cea de strângere de informații, supraveghere și recunoaștere, geo-localizarea țintelor, distrugerea releelor de comunicații și bruiaj”, a mai scris David Johnson.

“Utilizarea potențială a sistemelor fără pilot este limitată doar de imaginația militarilor care încearcă să le integreze în sistemele de luptă. Faptul că sunt relativ ieftine, greu de detectat și nu necesită (în cele mai multe cazuri) piloți face ca dronele să fie atractive datorită costurilor reduse de producție, îndepărtării riscurilor pentru piloți și orelor puține de antrenament pentru cei care le operează de la distanță”, mai susține expertul.

Pierderile masive de soldați și tancuri, blocajul în care a ajuns armata Moscovei după invadarea Ucrainei au dărâmat multe mituri despre forța militară a Rusiei.

Vladimir Putin a arătat că nu are armamentul și tehnologia militară cu care s-a lăudat, că trupele sale nu sunt antrenate și pregătite pentru o confruntare cu un adversar care reacționează și că nu are capacitatea de a face față forței militare dezvoltate de SUA și NATO. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇