Zeci de nave scufundate în război, pline cu explozibili, sunt scoase la iveală de nivelul scăzut al Dunării (Video)

Zeci de nave scufundate în război, pline cu explozibili, sunt scoase la iveală de nivelul scăzut al Dunării (Video)

Cea mai mare secetă din Europa din ultimii ani a împins Dunărea la unul dintre cele mai scăzute niveluri, expunând epavele a zeci de nave de război germane încărcate cu explozibili, scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în apropierea oraşului-port fluvial Prahovo din Serbia.

Navele se numără printre sutele de vase germane scufundate în 1944, în timp ce se retrăgeau din Marea Neagră din faţa forţelor sovietice care înaintau, şi încă îngreunează traficul fluvial în timpul nivelurilor scăzute ale apei, conform Reuters.

ADVERTISING

Cu toate acestea, seceta din acest an, considerată de oamenii de ştiinţă o consecinţă a încălzirii globale, a scos la iveală peste 20 de nave pe o porţiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conţinând încă tone de muniţie şi explozibili şi reprezentând un pericol pentru navigaţie.

„Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne ameninţă pe noi, oamenii din Prahovo”, a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

ADVERTISING

Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar pe malul opus.

Serbia to remove sunken WWII German ships from Danube River
Low water levels on Danube reveal sunken WW2 German warships

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇