Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi şi nu se mai poate iriga

Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi şi nu se mai poate iriga

Dunărea se află ca nivel la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

În judeţul Dolj, au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului.

Dunărea avea la intrarea în ţară, luni dimineaţa, un debit de 1.950 mc/s, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500.

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona.

"În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut cu 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, deci navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu, nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face. Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre.

ADVERTISING

În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore", a explicat directorul ANIF Dolj.

Ministerul Agriculturii a anunţat luni că suprafață totală afectată de secetă în acest moment este de 116.674 de hectare, comunicată de 20 de județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea, Teleorman,Timiș, Vaslui și Vrancea. Doljul încă nu figurează aici.

ADVERTISING

Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa ieri că, ”din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga!”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇