Seceta distruge mii de hectare de recolte. Ministrul Mediului anunţă restricţii la apă, "chiar dacă ne pare rău pentru roşii"

Seceta distruge mii de hectare de recolte. Ministrul Mediului anunţă restricţii la apă, "chiar dacă ne pare rău pentru roşii"

Seceta e din ce în ce mai greu de suportat. În agricultură face ravagii pe mii de hectare, iar în multe locuri din ţară oamenilor li se dă apă după program.

În acest context, ministrul Mediului, care este şi al Apelor, Barna Tanczos, a declarat că e o mare risipă să se ude grădinile cu apă potabilă, „chiar dacă ne pare rău pentru roşii”.

„Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă”, a spus Barna Tanczos, la finalul şedinţei de guvern de miercuri, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Apă cu porţia chiar şi ziua

Deja în Prahova apa este dată după program de ceva vreme, iar acum restricţiile devin şi mai greu de suportat.

Societatea comercială Hidro Prahova, cel mai mare furnizor din judeţ, anunţă că în oraşele Mizil şi Urlaţi, unde apa potabilă se furnizează după program de trei zile, fiind oprită mai multe ore pe timp de noapte, s-a recurs la oprirea temporară a apei şi ziua.

Astfel, locuitorii oraşului Urlaţi nu au avut apă la robinet azi, 20 iulie, în intervalul orar 12:00 – 16:00. În acelaşi interval apa va fi oprită pe 21 iulie, pentru locuitorii oraşului Mizil, potrivit News.ro.

ADVERTISING

La Urlaţi, apa este furnizată după program începând din 18 iulie, intervalul de oprire, pe timpul nopţii, fiind cuprins între orele 0.00 – 5.30. În Mizil, tot din 18 iulie, intervalul de oprire pentru refacerea resurselor de apă este cuprins între orele 23.00 – 5.00.

Restricţiile au fost anunţate până pe data de 24 iulie, din cauza consumului excesiv şi a resurselor diminuate în această perioadă. 

Tot după program primesc apă potabilă la robinet, săptămâna aceasta, şi locuitorii din comunele Gornet Cricov, Ciorani, Baba Ana, Scorţeni, Fântânele, Vadu Săpat, Jugureni şi Gura Vadului şi Iordăcheanu.

ADVERTISING

Seceta a ars grâul

Seceta afectează cel mai grav agricultura.

Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că suprafaţa afectată de secetă, la culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, este de aproximativ 16.000 de hectare, cultivate în judeţele Brăila, Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇