Explozie puternică în largul Mării Caspice (Video)

Explozie puternică în largul Mării Caspice (Video)

O explozie puternică a zguduit Marea Caspică, în largul coastei Azerbaidjanului.

Mai exact, explozia – urmată de incendiu – a avut loc în zona de exploatare petrolieră a Azerbaidjanului.

Momentan, nu se știe cu certitudine cauza exploziei, care a avut loc duminică spre luni noaptea, conform The Guardian. O coloană de foc s-a ridicat din apă spre cer, fiind filmată în zona coastelor azere.

Dar, compania de stat Socar, care are mai multe platforme petroliere în zonă, a avansat ipoteza unei emanații de gaze de la unul dintre numeroșii vulcani noroioși de pe fundul mării.

ADVERTISING

Socar a punctat că niciuna dintre paltformele pe care le operează nu a fost afectată de explozia puternică. Asta în condițiile în care presa locală a scris că este vorba despre un incendiu la una dintre platforme.

Marea Caspică are mulți vulcani noroioși, care aruncă noroi, dar emană și gaze inflamabile.

Purtătorul de cuvânt al Socar, Ibrahim Ahmadov, a explicat că explozia a avut loc la aproximativ 10 km de zăcământul de gaz Umid, care se află la 75 km de coasta capitalei Baku.

Însă după ce a avansat această ipoteză cu vulcanul noroios, Socar a șters anunțul de pe Twitter, potrivit Mediafax. Deci momentan nu este clar ce a provocat explozia.

ADVERTISING

Ce spune un expert în vulcani

În schimb, un expert în vulcani noroioși, Mark Tingay, este de părere că explozia ar fi putut fi provocată de un vulcan.

„Cu siguranță ar putea fi vorba de un vulcan noroios”, a declarat profesorul de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Specialistul menționează că locul exploziei „se potrivește aproximativ” cu un vulcan numit Makarov Bank, care a erupt în 1958, eliberând o coloană de foc de 500-600 metri.

Țara are „sute” de vulcani noroioși, dintre care un sfert se știe că ”erup în mod violent”, a mai spus Tingay.

ADVERTISING

Iată imagini cu explozia:

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇