Exclusiv Mărturie din Israel: Hamas plănuia de ani de zile să treacă granița. Va dura luni sau chiar ani să putem elibera ostaticii

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Mărturie din Israel: Hamas plănuia de ani de zile să treacă granița. Va dura luni sau chiar ani să putem elibera ostaticii

Acesta este cel mai mare dezastru pe care l-am trăit vreodată, chiar mai mult decât războiul de Yom Kippur, pentru că atunci nu erau civili pe front, spune, din Israel, scriitorul Yaniv Iczkovits, rezervist, care a servit într-o unitate de elită.

Ca soldat într-o unitate de elită, Yaniv Iczkovits a co-inițiat o mișcare puternică în epocă, căreia i s-au alăturat sute de soldați care voiau să-și apere țara, dar refuzau să intre în Teritoriile Ocupate. Spunea, într-un interviu pentru spotmedia.ro, că acolo a fost limita lui etică, un proces de reparație a propriei vieți. Scrisoarea combatanților, mișcarea pe care a coinițiat-o, a fost unul dintre motivele pentru care Israelul a decis retragerea din Gaza. Un gest curajos al premierului Ariel Sharon, spunea Yaniv Iczkovits.

ADVERTISING

Yaniv Iczkovits este copilul unor părinți născuți în România și emigrați în anii comunismului în Israel. E tradus în limba română la Editura Humanitas Fiction.

Cum a fost posibil ca Hamas să atace în acest fel?

De fapt, Hamas plănuiește un astfel de atac de ani de zile. Ei au vorbit public despre asta și și-au declarat dorința de a trece granița, de a ucide și de a lua ostatici de ani de zile. Singura surpriză este că au reușit. Probabil că au planificat acest atac luni de zile, iar eșecul aici din partea israeliană este enorm. Acesta este cel mai mare dezastru pe care l-am trăit vreodată, chiar mai mult decât războiul de Yom Kippur, pentru că atunci nu erau civili pe front.

ADVERTISING

E eșecul serviciilor secrete, cum spun analiștii?

Este evident un eșec al serviciului secret israelian, dar mai mult decât atât, este un eșec al strategiei Israelului condus de Netanyahu în ultimii ani. Strategia lui Netanyahu din trecut, să spunem 15 ani, a fost să mențină Hamas în Fâșia Gaza, fără nicio încercare de a negocia un acord pe termen lung.

S-a gândit că în fiecare an sau o dată la doi ani vor lansa rachete și noi vom răspunde cu forțele noastre aeriene și așa va funcționa ani de zile. Ei bine, acum, este clar că politica lui Netanyahu a fost greșită și periculoasă. Și asta, fără a vorbi măcar despre ultimele nouă luni în care guvernul său a dus Israelul într-o călătorie nebună de slăbire a democrației și de divizare a națiunii și, prin urmare, de a pune în pericol securitatea națională a Israelului.

ADVERTISING

Sper că se forma un guvern de urgență, cu niște oameni responsabili la conducere, și să-i concedieze pe toți extremiștii care ne-au condus la această catastrofă.

Care este cel mai prost scenariu la care ne putem aștepta?

Cel mai rău scenariu este că există sute de ostatici în mâinile Hamas. Copii, femei, bătrâni, bolnavi, răniți, oameni care suferă de diferite boli – toți sunt în mâinile crude ale acestei organizații barbare. Pot dura luni sau chiar ani pentru a-i salva și mă rog să rămână în viață.

Citește și Cum s-a ajuns aici, care e cel mai prost scenariu și de ce e de vină Netanyahu. S-a terminat cu Palestina stat independent - Interviu cu un analist din Israel


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇