Exclusiv Cum s-a ajuns aici, care e cel mai prost scenariu și de ce e de vină Netanyahu. S-a terminat cu Palestina stat independent - Interviu cu un analist din Israel

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Cum s-a ajuns aici, care e cel mai prost scenariu și de ce e de vină Netanyahu. S-a terminat cu Palestina stat independent - <span style="color:#990000;">Interviu</span> cu un analist din Israel

Când ne vom îngropa morții din acest oribil atac, palestinienii vor îngropa și ei șansa de a avea un stat independent. S-a terminat. Cel mai prost scenariu deja s-a întâmplat, dar mai rău e ce se va întâmpla cu ostaticii luați de Hamas: ne e teamă de abuzarea sexuală a femeilor.

„De-a lungul anilor, am avut informații că Hamas devine tot mai puternică militar, dar am crezut că știm ceea ce face Hamas. Și mai important încă, am crezut că Hamas nu va risca bunăstarea economică și viețile celor 500.000 de oameni din Gaza, începând un război care nu e necesar. Ne-am înșelat”, spune Meir Javedanfar, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

ADVERTISING

Dr. Meir Javedanfar este analist iraniano-israelian specializat în Orientul Mijlociu. A plecat din Iran în 1987, la opt ani după Revoluția Islamică și acum locuiește în Israel. A fost comentator pentru afaceri externe la BBC Persian.

Meir Javedanfar predă la Universitatea Reichman din Israel.

Cum s-a ajuns aici, e prima întrebare. E doar un eșec al serviciilor secrete?

Cred că a fost eșecul serviciilor secrete că nu au anticipat acest atac. Statul Israel are mai multe servicii de informații, militare și civile, care nu au detectat semnalele că Hamas se pregătește pentru un astfel de atac și astfel am ajuns aici. De-a lungul anilor, am avut informații că Hamas devine tot mai puternică militar, dar am crezut că știm ceea ce face Hamas. Și mai important încă, am crezut că Hamas nu va risca bunăstarea economică și viețile celor 500.000 de oameni din Gaza, începând un război care nu e necesar. Ne-am înșelat.

ADVERTISING

Serviciul de informații din armată este una dintre cele mai mari unități și nu duce lipsă de vorbitori de arabă. Dar uneori ne scapă lucruri. Uneori, oamenii greșesc. Alteori, fac o eroare de calcul. Cred că de asta s-a întâmplat dezastrul. Și mai cred că un alt motiv pentru care Hamas s-a simțit încurajată să atace este programul de reformă judiciară a lui Netanyahu.

Reforma judiciară a lui Netanyahu a divizat societatea israeliană și ne-a făcut să părem slabi, iar inamicul a văzut asta și a profitat. Mulți șefi militari au cerut să nu continue cu acest program de reformă judiciară, dar el a mers înainte și cred că acesta este unul dintre motivele pentru care Hamas a atacat.

ADVERTISING

Cel mai prost scenariu acum?

Cel mai mare rău a fost deja făcut. Până acum, 300 de morți, 1.800 de răniți israelieni. Acesta ar fi echivalentul pentru 600 de români uciși și 3.600 de răniți.

Acesta este cel mai prost scenariu pentru statul Israel. L-am trăit deja. Acum, întrebarea e ce se va întâmpla cu ostaticii. Ne e teamă că luptătorii Hamas vor abuza sexual și vor viola femeile israeliene. Știm că asta se întâmplă cu femeile prizoniere în Siria și Afganistan. E o îngrijorare foarte serioasă.

Sunt, de asemenea, copii răpiți și nu știm cum îi vom putea elibera. Acesta este cel mai prost dintre scenariile proaste, ceea ce Hamas are de gând să facă cu acești ostatici. Unul dintre ei e o femeie de 75 de ani, era în kibuț și a fost răpită.

Cum se poate ieși din asta, ce soluție pentru conflictul israelo-palestinian mai poate sta în picioare?

Mă gândesc la mulți israelieni care vor sincer soluția celor două state și vor să vadă un Israel sigur lângă un stat al Palestinei. Pentru ei, pentru mulți dintre noi, inclusiv pentru mine, când ne vom îngropa morții din acest oribil atac, palestinienii vor îngropa și ei șansa de a avea un stat independent. S-a terminat. Nu va exista niciun israelian care să accepte o Palestină independentă, mai ales în Gaza, poate în Cisiordania, un guvern provizoriu. Dar Gaza să fie un stat independent al Palestinei, nu, cred că tot mai mulți israelieni vor vrea să vadă un mare zid în jurul Gazei și Gaza deconectată de tot de Israel.

Și cei 18.000 de palestinieni care vin din Gaza să lucreze în Israel vor pierde. Din păcate, oamenii din Gaza vor pierde. Dar asta este responsabilitatea Hamas.

Cele mai importante informații despre războiul din Israel, LIVE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇