De ce a vrut Putin o masă enormă între el şi Macron? Preşedintele Franţei a refuzat testul PCR ca să nu-i ia ruşii ADN-ul

De ce a vrut Putin o masă enormă între el şi Macron? Preşedintele Franţei a refuzat testul PCR ca să nu-i ia ruşii ADN-ul

Două surse franceze, citate de agenţia Reuters, susţin că Vladimir Putin a dorit o masă de 4 metri la întâlnirea cu Emmanuel Macron, în timpul discuțiilor de la Moscova, pentru păstrarea distanțării. Asta după ce președintele francez n-a vrut să efectueze un test PCR de depistare a Covid. Staff-ul lui Macron ar fi refuzat testul pentru ca rușii să nu intre în posesia ADN-ului președintelui francez.

Toată lumea a fost surprinsă de imaginile cu Macron și Putin stând la capetele opuse ale unei mese de 4 metri lungime, pentru a discuta luni despre criza din Ucraina. Unii au sugerat că Putin ar fi dorit să trimită un mesaj diplomatic.

Foto: site Kremlin
Foto: Kremlin

Dar se pare că lucrurile erau mult mai simple de atât. Două surse care cunosc protocolul de sănătate al președintelui francez au declarat pentru Reuters că Macron a avut de ales: fie acceptă un test PCR făcut de autoritățile ruse și i s-ar fi permis să se apropie de Putin, fie refuză și a trebuit respectată astfel distanțarea socială mai strictă.

ADVERTISING

"Știam foarte bine că înseamnă nicio strângere de mână și acea masă lungă. Dar nu am putut accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui", a declarat una dintre surse pentru Reuters, referindu-se la preocupările de securitate dacă liderul francez ar fi fost testat de medicii ruși.

A doua sursă din anturajul lui Macron a confirmat că liderul de la Elysee a refuzat să facă un test PCR în Rusia. Sursa a spus că Macron a făcut, în schimb, un test PCR înainte de plecare și încă un test antigen prelevat de propriul său medic odată ajuns la Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Rușii ne-au spus că Putin trebuie să fie ținut într-o bulă strictă de sănătate”, a explicat a doua sursă.

Joi, la trei zile după ce Macron și Putin au avut întâlnirea cu distanțare socială, liderul rus l-a primit pe președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev. Cei doi bărbați și-au dat mâna și s-au așezat unul lângă celălalt, despărțiți doar de o măsuță de cafea.

Putin-masuta-cafea
Foto: Kremlin

Explicaţia oficială de la Kremlin

Iniţial, Kremlinul nu a dorit să comenteze pe subiect. Ulterior, întrebat de către un jurnalist dacă Emmanuel Macron a refuzat să facă un test PCR la sosirea în Rusia, un purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a răspuns afirmativ.

ADVERTISING

”Unii îşi urmează propriile reguli (...). Însă, în acest caz, un protocol sanitar este aplicat în vederea protejării sănătăţii preşedintelui nostru şi celei a oaspetelui său”, a declarat Peskov.

”Dacă medicii celor două părţi interacţionează, atunci este posibil să se reducă distanţa”, a adăugat el, explicând astfel momentele în care Vladimir Putin a apărut mai aproape fizic de Emmanuel Macron.

”Nu există consideraţii politice în acest subiect”, iar distanţarea socială ”nu interferează cu nimic în negocieri”, a insistat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇